Vijfde duel bij Maaseik vs Roeselare

VoV, 09-05-2019. 5:55 uur. Gisteravond stonden Maaseik en Roeselare voor de vierde keer tegenover elkaar in de Belgische play – offs voor de landstitel. Beide teams hebben tegen elkaar dit seizoen een beetje een vreemde historie, want Maaseik verloor de laatste twee thuiswedstrijden van Roeselare en omgekeerd was dat ook het geval. De fans moesten dus mee dwars door België naar de uitwedstrijd om in het kampioensduel hun favorieten van de hun grootste rivaal sinds jaar en dag te zien winnen.

Voor dit ‘op vreemde bodem winnen van elkaar’ een soort van historie wordt moest Maaseik gisteravond die cyclus doorbreken, lukte dat dan zou de beloning de Belgische titel zijn. Want in de best of five stonden ze met 2-1 voor en ze hadden nog één zege nodig om voor de 16de keer landskampioen te worden. En daarvoor waren nog twee kansen, waarvan dus de eerste gisteravond thuis.

Alleen wat voor Maaseik van toepassing was, zal ook voor Roeselare gaan gelden. Uit winnen, zoals al twee keer gedaan en dan thuis de klus afmaken, door te breken met de historie.  Het te verwachten verzet omschrijven als ‘zich weren als een duivel in een wijwatervat’, zoals op de Maaseik site te lezen is, geeft wel aan dat Maaseik vs Roeselare een waar gevecht zou worden, waarbij vooraf een gokje over de uitslag nutteloos is. De Cup stond klaar voor Maaseik, de champagne stond koud, maar Roeselare wilde o zo graag dat feestje verpesten.

En dat lukte ze.  Maaseik moet zijn titelfeest uitstellen. De Maaslanders verloren het vierde finaleduel van de eeuwige rivaal Roeselare na een thriller met 2-3.  Zaterdag trekt Greenyard Maaseik naar Schiervelde voor de allesbeslissende wedstrijd. De winnaar is dan de kampioen.

Roeselare had het knap lastig in het begin van de eerste set, Maaseik liep uit naar 16-9, maar zag de gasten bij 20-20 weer naast zich. Waarna in de thrillerfinale na 33-34 een aanvallende fout van Jelte Maan de set besliste. In set twee serveerde Roeselare op 23-24 fout, kwam bij 25-26 weer op setpoint, waarna opnieuw een aanvallende fout van Maaseik de set besliste. Maaseik stond met 0-2 in sets achter.

In de derde set was Maaseik de betere ploeg, ze herpakten zich en liepen uit naar een 17-10 voorsprong. Het verschil werd vastgehouden en met 25-17 ging de set naar de thuisploeg. In de vierde set was het opnieuw nipt. Opnieuw besliste het kleinst mogelijke verschil de set.  Na een gelijkopgaand scoreverloop kon Maaseik er met 25-23 een vijfde set uitslepen.

Maaseik zag een vlotte 5-1 voorsprong in de tiebreak verloren gaan, vanaf 7-7 tot aan 12-13 ging het gelijk op, waarna Verhanneman en een blok van Fasteland de set in het voordeel van de gasten besliste voor de 12-15 zege.

Jelte Maan scoorde 17 keer en was 29 keer foutloos op de servepass. Passend had libero Just Dronkers een drukke avond, hij moest 49 keer in actie komen, twee keer ging het mis.

Het is 2-2 in wedstrijden en het wordt vervolgd.