Vizier op volleybal

 

Vijfde zege op rij van Regio Zwolle Volleybal.

VoV, 21-11-2021. 11:55 uur. Dat Regio Zwolle Volleybal aan een goede serie bezig was wisten we al na de zeges tegen FAST, VC Sneek, Eurosped en VV Utrecht, maar dat de ploeg dat tegen Voltena nog eens extra benadrukte met een vijfde overwinning op rij (3-0 vs. Voltena) onderstreept dit nog maar eens nadrukkelijk. Zonder mid speelster Marianne Het Lam – Scholten werd de Eredivisiedebutant uit Werkendam naar een nederlaag in drie sets gespeeld.

Opvallend de servekracht van Zwolle, dat in Emily Silderhuis, Daantje Vennik en Susan Schut speelsters in de ploeg had, die allemaal twee aces of meer achter elkaar serveerden. Was het hun  servekracht of gewoon de mindere servepass van Voltena? Zeker is wel dat totaal 20 aces in drie sets over beide spelonderdelen het nodige zeggen.

Voltena, dat een afwijkend systeem van alle ander teams speelt verraste Zwolle in de beginfase van de eerste set. Bij 2-7 was er al de eerste time out, die achterstand werd door Emily Silderhuis nagenoeg weg geserveerd (6-8), waarna de serve serie van Daantje Vennik de passer lopers van Voltena opnieuw voor onoverkomelijke problemen stelde.  De time out op 14-12 sorteerde wat later effect, toen de gasten zes punten op rij maakten en met 15-18 opnieuw een kloofje hadden geslagen.

Bjorna Gras maakte gelijk, Susan Schut was de volgende nachtmerrie voor de passlinie van Voltena. Ze serveerde Zwolle naar 20-18 en vanaf die tussenstand waren de ploegen aan elkaar gewaagd.  20-19, 21-20,  22-21 en 23-22  volgden op de side out. Op 24-22, toen Voltena eigenlijk weer aan de beurt was om de aansluitende side out te scoren, serveerde Zwolle een ace en viel de deur voor setwinst in het slot.

Zwolle en Voltena hielden elkaar scorend in de tweede set tot pakweg 11-9 in een wankel evenwicht. De weegschaal sloeg wel steeds iets door naar Zwolse kant, maar Voltena kon genoeg tegengewicht geven om het evenwicht steeds bijna weer te herstellen. Twee punten van Lara Hendricks en Emily Silderhuis gaven Zwolle vier punten voor bij 13-9, dat gaatje kon Voltena bij 15-14 weer bijna dichten. De serveserie van Sanne Wagener, met een ace voor 18-14, maakte daarna het verschil. Zwolle liep uit naar 20-14, Daantje Vennik serveerde nog een ace (22-16) en Lara Hendricks kon via de 23-18 nog een punt aan haar persoonlijk subtotaal toevoegen. Iris Reinders en Susan Schut bepaalden de eindstand op 25-20.

De derde set bleef tot 11-11 een gelijk opgaande strijd. De serie naar 20-11, met daarin o.a. drie aces van Susan Schut en twee harde rake klappen van Iris Reinders betekende de vroegtijdige beslissing van de wedstrijd. Tien punten verschil stonden er bij 22-12, onbegonnen werk voor Voltena. Bij de eindstand van 25-15 was het verschil nog steeds tien punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart.