Wisselvallig Lycurgus verliest met 3-1 bij Orion

VoV, 21-11-2021. 12:08 uur. Het is Amysoft Lycurgus niet gelukt om de topper tegen Active Living Orion te winnen. Na een kleine twee uur wedstrijd was Orion in Doetinchem met 3-1 te sterk via de setstanden 21-25, 31-29, 19-25 en 21-25. Amysoft Lycurgus is gezakt naar de derde plaats met 15 punten uit 7 duels.

Gemiddeld genomen was het spel te wisselvallig tegen het solide spelende Orion. Daardoor kostte het te veel moeite om echt de baas te worden in de wedstrijd. Dat lukte in grote delen van de tweede set wel. Al waren er wel acht setpoints voor nodig om deze set binnen te halen. In de andere sets waren er altijd wel onderdelen van het spel die niet voldoende op orde waren. Bij Orion bleven Adam White, Joonas Jokela en Jasper Diefenbach continu dreigend. Daar stelde Amysoft Lycurgus aanvallend te weinig stabiliteit tegenover. Ook blokkerend lukte het niet altijd evengoed. Joël Schneidmiller was topscorer met 17 punten.

Spelverdeler Markus Held was na afloop heel duidelijk. ‘Het is niet wat we gehoopt hadden. We komen om te winnen, maar dat lukte niet. Orion heeft veel ervaring en daar hadden we moeite mee. Dat zorgde voor een lastige wedstrijd. In de tweede set hadden we veel servedruk en dat bracht setwinst. Jammer dat we de rest van de wedstrijd te wisselvallig zijn. We zijn in opbouw. In de basis van vandaag speelde alleen Steven Ottevanger ook bij ons. De rest is allemaal nieuw. Het verval is nog te groot. We moeten tegen een ploeg als Orion steeds honderd procent scherp zijn. We kunnen ons geen dip veroorloven anders hebben ze al snel een voorsprong die je niet meer goedmaakt.’

Coach Arjan Taaij. ‘Orion is op dit moment beter. Ze hebben meer stabiliteit. We hebben tijd nodig om compleet te trainen en wedstrijden te spelen. Vergeet niet dat we tien nieuwe spelers hebben. De basis van Orion is vrijwel gelijk aan vorig jaar. Met meer tijd gaan we stappen maken. Geen enkele twijfel, maar de realiteit van nu is dat Orion beter is.’

De basis bestond uit Marcell Pesti, Joël Schneidmiller, Austin Matautia, Luuk Hofhuis, Niels de Vries, Markus Held en Steven Ottevanger. Waarbij in het verloop van de wedstrijd Tieme de Jong, Maarten Bartels en Bjarne Huus ook speeltijd kregen. Geoffrey van Gent was ziek in Groningen achtergebleven. Dennis Borst is herstellende van een knieblessure. De aanvoerder is op de weg terug om fit te worden.

Het begin van de wedstrijd was niet goed. Het ontbrak totaal aan servedruk. Pas bij een 17-9 achterstand kwam er evenwicht in het duel. Sterker nog in het tweede deel van set één was Amysoft Lycurgus de betere ploeg, maar de achterstand was al te groot om er nog echt iets van te maken.

In de volgende set was het beeld precies andersom. Amysoft Lycurgus kwam met 17-9 voor en leek met zevenmijlslaarzen op weg naar setwinst. Maar vijf punten op rij van Orion zorgde voor een kanteling. Puntje voor puntje leverde de bekerwinnaar de voorsprong in. Toch kwamen op 24-22 de eerste setpoints tevoorschijn. In deze super spannende fase duurde het tot 30-29 voordat het afgemaakt werd. Matautia haalde de trekker via het blok over; 31-29.

Zowel in de derde als de vierde set liep Amysoft Lycurgus te veel achter de feiten aan. De thuisploeg nam al vrij snel een voorsprong van een paar punten en speelde overtuigend genoeg om dat vast te houden. Bij Amysoft Lycurgus ontbrak het aan constantheid, de juiste scherpte en precisie om scoren er simpel uit te laten zien. Het was hard werken voor de punten. Daardoor lukte het niet om echt terug te komen in het duel en was via een pipe van White de tweede nederlaag van het seizoen een feit.

Komende woensdagavond speelt Amysoft Lycurgus in het Alfa-college Sportcentrum tegen VoCASA. De afgelopen twee duels van de Nijmegenaren zijn overigens geschrapt vanwege coronagevallen in de ploeg.

gh @ VoV, door Theo Sikkema, foto Lycurgus.