Vijfde zege Oranje dames bij VNL.

VoV, 06-06-2021. 14:28 uur. Oranje is de derde serie van drie wedstrijden bij de VNL in Rimini uitstekend begonnen. Japan, dat één plaats hoger op de ranglijst stond (5-14 t.o.v. 4-13 voor gewonnen wedstrijden en behaalde punten) werd naar een 0-3 nederlaag gespeeld. Een overtuigende zege, die in elke set via een sterke finale in winst werd omgezet.

Meer blok- en servedruk en een prima in vorm zijnde Nika Daalderop, totaal 23 punten,  bezorgden Oranje de zege via de setstanden 22-25, 20-25 en 23-25. Oranje was aanvallend (42 om 48), blokkerend (4 om 9) en serverend (2 om 4 aces) de betere ploeg. De 14 om 17 foutenlast kon dat niet tenietdoen.

Bondscoach Selinger liet Britt Bongaets, Myrthe Schoot, Elles Dambrink, Anne Buijs, Nika Daalderop, Juliët Lohuis en Eline Timmerman aan de sub topper beginnen. In het begin van de tweede set werd Anne Buijs vervangen door Marrit Jasper, eind derde set werd de omgekeerde wissel doorgevoerd. En Celeste Plak had een korte invalbeurt, verder geen wijzigingen.

Oranje begon sterk (3-7) en bouwde in de eerste set de voorsprong via de veel scorende Nika Daalderop (11 punten in deze set) uit naar de comfortabele 9-16 tussenstand bij de tweede time out. Japan kwam terug, liep via Araki en Kuogo in naar 17-20, waarop Nederland de time out in ging.

“Okay, okay, okay, we moeten meer variatie in het spel brengen”, met die aanwijzingen gingen de dames weer het veld in. Japan gaf een netfout weg, Nika scoorde de 19-23, de 21-24 en de 22-25. De variatie was er, niet in de persoon, maar wel in de wijze van scoren. Op de tipbal van Nika bleef Japan vele keren het antwoord schuldig.

In de tweede set lag het initiatief in het middendeel van de set bij Japan. Ze hadden bij de eerste technische time out nog een achterstand van één puntje, na hun 7-5 voorsprong scoorde Oranje via een 2de bal van Britt Bongaerts, een kill-block en een rake smash en werd het dus 7-8. Bij de tweede technische time out gingen ze met 14-12 aan de leiding. Juliët incasseerde bij 11-11 een voltreffer in haar gezicht, maar ging onverstoord door.

Na de time out op 14-12 (“Blijf gedisciplineerd spelen, okay, okay, let’s go) kwam Oranje via een scorend lobje van Daalderop en een rake klap van Jasper terug op 14-14. Juliët Lohuis maakte 15-15 en de pipe aanval van Daalderop gaf Oranje een puntje voor bij de tweede verplichte rust.

Na die pauze liep Oranje uit naar 16-19, bleef het verschil van drie punten knokkend koesteren tot aan de time out van Japan bij 20-23. Juliët Lohuis scoorde setpoint, een ace van Daalderop maakte de set uit.

In de derde set was Eline Timmerman meteen scherp, bij 1-3 had ze al drie keer gescoord en haar collegae Juliet Lohuis op mid pakte ook maar meteen een paar punten mee. Het stond 5-8 bij de technische time out. Oranje stoomde vol gas door, Marrit Jasper, Elles Dambrink en Eline Timmerman konden tussen de time outs blijven scoren, door goed verdedigend werk in het achterveld van o.a. Myrthe Schoot. Oranje liep uit naar 11-18, daarna kwam een beetje de klad in het spel.

En zag Japan haar kans schoon om wat terug te doen. Bij 19-21 haalde Selinger de ploeg naar de kant (“Okay meiden, allemaal onze eigen fouten, meteen de side out pakken en we go”). Anne Buijs kwam erin voor Marrit Jasper en pakte meteen haar verantwoording als teamcaptain. Ze maakte de 20-22. Japan kwam via een mega rally (35 seconden) op 21-22, hun blokpunt maakte 22-22, waarna Anne Buijs Oranje opnieuw op voorsprong zette. Na een prachtige redding van Marrit Jasper in het achterveld kon Nika Daalderop matchpoint laten noteren bij 22-24, hetwelk ze zelf ook bij 23-24 verzilverde voor de 0-3 overwinning.