Vijfsetters troef in Eredivisie dames

VoV, 03-12-2023. 7:45 uur. In de Eredivisie dames werd gisteren aan de returnwedstrijden van de eerste helft van het seizoen begonnen. Speelronde 10 werd op de zaterdag middag/ avond afgewerkt. Vier van de vijf wedstrijden werden in vijf sets beslist, alleen bij SV Dynamo vs. Peelpush was er een set minder nodig om de winnaar te bepalen.

VC Zwolle had Activia op bezoek. In Sint Anthonis nam VC Zwolle een 0-3 zege mee via de setstanden 16-25, 22-25 en 20-25. Voor Activia was het in de eerste helft van het seizoen heel vaak ‘net niet ‘ geweest, wie weet valt de euro in de tweede helft wat vaker naar hun kant, mogelijk te beginnen in Zwolle.

Na drie sets leek dat ook te gebeuren (23-25, 25-15, 17-25), maar de thuisploeg wist met 25-17 de tiebreak te forceren. Daarin lag Activia bij 10-12 op winstkoers, die Zwolle met een serie van vier naar hun voordeel omboog (14-12) en met 15-13 afsloot. Een 3-2 zege voor de thuisploeg dus, dat op aanval, blok en serve een ruime plus had, maar in de foutenlast een ruime min. Susan Schut werd met 19 punten topscorer.

Voor SV Dynamo vs. Peelpush werd al om 17:00 uur aangefloten, dit omdat om 20:00 de mannen van Dynamo Sliedrecht Sport op bezoek hadden. In Meijel werd het op 15 oktober 0-3 (23, 23, 20) voor de ploeg van Arjen Schimmel. Teams hadden zich voorgenomen in de tweede helft beter te presteren dan in de eerste dus stond een 3-0 zege met een lagere score per set voor Peelpush als target genoteerd voor Dynamo. Of gewoon winnen wat de gasten betrof.

Dat laatste gebeurde. SV Dynamo had het vanaf het begin lastig met Peelpush, Wel werd er in de eerste set nog een 4-1 voorsprong genomen waarvan bij 8-6 nog twee puntjes over waren, maar toen Peelpush dit veranderde in 8-9 en 10-14 was het vechten tegen de bierkaai voor Dynamo. Aces en foutserves waren schering en inslag in het midden van de set, daar kwam Peelpush met 12-19 het beste uit en won vervolgens met 18-25.

De tweede set was met 25-21 voor Dynamo, maar opnieuw was het niet makkelijk. Zo ging een 17-15 voorsprong naar een 17-19 achterstand maar zorgde een serveserie van Fleur   Kleine Schaars voor een 22-19 voorsprong, die met 25-21 winst werd afgesloten.

De 11-4 voorsprong voor Dynamo in de derde set was bij 14-14 helemaal van de borden, in de big points kwamen ze van 20-22 terug naar 23-22 om vervolgens in het verlengstuk van de set met 25-27 onderuit te gaan.

In set vier vocht Dynamo zich van een 2-6 achterstand via 8-12 naar een 17-15 en 19-17 voorsprong. Peelpush dwong de thuisploeg via een serveserie van Nina Evers bij 19-21 de time out in, daarna waren er nog slechts twee punten voor de thuisploeg via foutieve opslagen van Peelpush, dat met 21-25 won. Tekenend was het laatste punt. Drie Dynamo speelsters keken toe hoe de bal tussen hen op de grond viel.

Wies Smits van Peelpush werd met 17 punten topscorer, Dagmar Mourits maakte er 15 voor SV Dynamo.

Sudosa-Desto nam het in Assen op tegen Voltena. De uitwedstrijd werd door de ploeg uit Assen met ruime cijfers (13, 16, 19) gewonnen, thuis zouden ze daar niet voor onder willen doen. Dat verhaal ging in de eerste twee sets op (25-11, 25-18) maar kreeg daarna geen positief vervolg voor de thuisploeg. Voltena sloeg keihard terug met setwinsten van 16-25 en 19-25 en dwong daarmee de tiebreak af. Daarin gingen ze tot 7-8 aan de leiding, Sudosa maakte van de achterstand een 12-8 voorsprong en won de vijfde set met 15-10 en de wedstrijd dus met 3-2.

Lynn van Mill had tegen haar vroegere club een hele drukke middag. Uit de 40 set ups, 13 opslagen en een onbekend aantal blokpogingen scoorde ze 25 keer, waarmee ze topscorer werd. Ook serveerde Voltena nog een 33 keer op haar, zodat zij wel een hele drukke maar ongetwijfeld bevredigende wedstrijd had. Anique Tavenier werd bij Voltena met 16 punten topscorer.

Sliedrecht Sport had de uitwedstrijd in Borne tegen Apollo 8 met 3-2 verloren. Sindsdien was er veel water door de Dinkel, de Rijn, de Maas, de IJssel  en de Vecht gestroomd en was dat puntje wat ze toen minder oogsten omgezet in een puntje voorsprong in de stand. Sliedrecht was voor begin de nummer 4, Apollo 8 de nummer 5 in van de ranglijst.

Apollo 8 verloor in de eerste set na een ruime 10-15 voorsprong met 25-23. In de tweede set konden ze eenzelfde tussenstand wel winnend naar de finish brengen. Maar ook met nipt verschil (23-25). Set drie en vier werden met 25-17 en 20-25 afgesloten. De tiebreak moest dus de beslissing brengen.

Apollo 8 kwam daarin met 3-8 voor, maar was die mooie voorsprong bij 9-8 ook weer kwijt. De ploeg uit Borne kwam bij 14-15, 15-16 en 16-17 op matchpoint, maar zoals zo vaak het geval is dat als je de opeenvolgende kansen niet benut doet de tegenstander dat bij eerste gelegenheid wel. Het werd 19-17 en dus 3-2 voor Sliedrecht Sport

Er was geen matchreport beschikbaar.

In de Domstad was een op revanche beluste ploeg de tegenstander van koploper VC Sneek. VV Utrecht verloor uit met 3-0, met name in de tweede en derde set moesten ze toen een stevige tik incasseren. Dat vraagt, neen de roept, neen dat schreeuwt om revanche.

Sneek kwam met 1-2 voor via 25-22, 17-25, 18-25 maar kon de winst niet in vier sets binnenhalen. VV Utrecht pakte de vierde set met 25-20 en stoomde in de tiebreak door naar een 4-1 voorsprong. VC Sneek kon de 5-3 achter ombuigen naar 5-7 voor, hield dat verschil op de borden tot 9-11 en sloot toen met een serie van vier punten af voor de ruime 9-15 setwinst en 2-3 wedstrijdwinst.