VIVES heeft geen moeite met Peelpush

VoV, 13-02-2023. 3:40 uur. DePartyshop.nl VIVES heeft afgelopen zaterdag een steviger fundament gelegd voor de derde plaats in de Topdivisie B door relatief eenvoudig met 3-0 (25-17, 25-18 en 25-21) te winnen van Peelpush, de nummer vijf op de ranglijst. In de IJsselhal konden de bezoekers uit Meijel alleen in de laatste set de thuisploeg nog enigszins bijbenen maar VIVES was in de rest van de wedstrijd de bovenliggende ploeg waarmee de ploeg van Kasper Langendoen zich heeft gerevancheerd voor het 3-0 verlies van vorige week tegen koploper Volley Tilburg.

Langendoen kon eindelijk weer beschikken over een volledig fitte selectie en had zodoende ook weer wat te kiezen welke zeven startende spelers hij het veld in stuurde. Dat betekende dat ook Sjoerd Hoogendoorn eindelijk weer fit was. Sinds de uitwedstrijd tegen Protos in november vorig jaar kampte hij met gezondheidsklachten. Het Guiness Book of World Records doet onderzoek of dit wellicht de langste kater ooit is geweest. Dat geeft eens te meer aan dat de Protos-feestjes van ongekend niveau zijn.

Voor de basisopstelling viel Langendoen terug op de samenstelling zoals deze ook veelvuldig in het begin van het seizoen op het veld stond. Naast Sjoerd Hoogendoorn startten Joël van der Schans, Jacco Hoogendoorn, Mitchel van Kesteren, Niels Bakker, Peter Houwink en Jordy Streng in de basis.

In een wederom goed gevulde en sfeervolle IJsselhal liet de thuisploeg direct zien er geen gras over te willen laten groeien. Een cleane side-out en een ace van Sjoerd Hoogendoorn zette VIVES direct op 2-0. Deze voorsprong werd geconsolideerd tot 11-9 dankzij goedlopende side-outs met scores van onder andere Houwink, Bakker en Sjoerd Hoogendoorn.

Op de sterke sprongservice van Tijn van de Grift kwam Peelpush echter terug in de wedstrijd tot 11-12. Dit bleek van korte duur totdat Van der Schans aan service kwam en de passlijn van Peelpush dusdanig onder druk zette dat VIVES uitliep naar 18-14. Vervolgens deed Van Kesteren er met zijn service nog een schepje bovenop tot 21-15 en was het uiteindelijk de ingevallen Dion Tjon-a-Man die het slotakkoord van de eerste set had door vanaf 22-17 drie aces te serveren.

Ook in de tweede set had Peelpush geen antwoord op de services van VIVES. Sjoerd Hoogendoorn vuurde een aantal kanonskogels af vanaf de servicelijn die de passlijn van Peelpush te machtig waren. In no time stond er een 6-0 voorsprong voor VIVES op het scorebord, ondanks dat coach Johan Leenders van Peelpush al bij 4-0 had geprobeerd om de reeks van Hoogendoorn te doorbreken. Met deze voorsprong op zak kon VIVES het zich permitteren om deze voorsprong zakelijk te verdedigen door het side-out spel te spelen.

Op 20-14 liet ook de ingevallen Alec Murk zien over een ijzersterke sprongservice te beschikken en zette dankzij een ace VIVES op 21-14 voorsprong. Op 23-16 leek Tjon-a-Man VIVES met een geweldige aanval op setpoint te zetten, ware het niet dat de tweede scheidsrechter ook (onnodig) zijn stempel op de wedstrijd wilde drukken. Uiteindelijk ging de tweede set met 25-18 ook overtuigend naar VIVES.

In de derde set pakte VIVES, net als in de eerste set, dankzij een goede side-out en een ace van Sjoerd Hoogendoorn opnieuw een voorsprong van 2-0. Om het scenario van de vorige set te voorkomen nam Leenders bij deze stand al een time-out. Dit keer met effect want VIVES wist de voorsprong niet uit te bouwen en door wat slordigheden kwam Peelpush zelfs terug tot 5-5, waarna Langendoen ook een time-out nam.

Hierna volgde een periode van wat fouten in de passlijn van beide kanten waardoor de opgebouwde voorsprong van VIVES steeds teniet werd gedaan door Peelpush en de score gelijk opging tot 21-21. Het moment om voor Langendoen zijn tweede time-out te nemen. Met succes, want op de service van Houwink werd vervolgens de wedstrijd definitief in het slot gegooid en pakte VIVES de derde set met 25-21.

Zo weet VIVES relatief gemakkelijk te winnen van een ploeg die relatief dicht op de ranglijst staat, en pakt zodoende haar twaalfde overwinning van het seizoen. VIVES staat nu met 36 punten op de derde plaats, met een voorsprong van zes punten op nummer vier VV Utrecht. Volgende week reizen de IJsselsteiners af naar Veenendaal voor een ontmoeting met de nummer 9 op de ranglijst, VCV.

gh @ VoV, verslag van Joël van der Schans. VIVES Heren 1. Foto Peter van Zijl.