VIVES moet diepgaan voor winst in Oostzaan

VoV, 17-10-2022. 10:45 uur. DePartyshop.nl VIVES blijft ongeslagen in de Topdivisie na een zwaarbevochten uitzege op Compaen. In Oostzaan waren de volleyballers uit IJsselstein uiteindelijk na een zeer spannende en gelijk opgaande strijd met 1-3 (27-29, 25-27, 25-23, 18-25) te sterk.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er met interesse naar deze confrontatie tussen twee ploegen in vorm gekeken. De thuisploeg wist vorige week verrassend een punt weg te kapen bij VV Utrecht, terwijl het misschien wel recht had op meer. DePartyshop.nl VIVES blijft het hele seizoen verrassen en boekte vorige week een afgetekende overwinning op Inter Rijswijk. De toeschouwer die stipt om 18:00 klaar zat kwam echter bedrogen uit, want door uitloop in het programma konden de heren pas om iets na 18:00 beginnen met de warming-up.

De basisopstelling van VIVES kende één wijziging ten opzichte van de vorige wedstrijden. Addie van der Veen begon als middenblokkeerder in plaats van Niels Bakker. Voor de rest stuurde Kasper Langendoen de vertrouwde namen het veld in: Peter Houwink als tweede middenblokkeerder, Joël van der Schans als spelverdeler, buitenaanvallers Jacco Hoogendoorn en Mitchel van Kesteren, diagonaalspeler Sjoerd Hoogendoorn en libero Jordy Streng.

De geoliede machine van afgelopen weken kwam aan het begin van de eerste set moeilijk op gang gekenmerkt door veel servicefouten aan de IJsselsteinse kant (9 in totaal de eerste set). Door deze fouten aan de kant van VIVES kon Compaen gelijk opgaan op het scorebord. Ook toen de ploegen de 25 punten naderen gaven ze elkaar weinig ruimte. Compaen liet het eerste setpunt onbenut waarna het VIVES het heft middels een sterk scorende Sjoerd Hoogendoorn overnam en de eerste set met 27-29 naar zich toe wist te trekken.

De tweede set begon VIVES minder fouten te maken waardoor het al snel een voorsprong van 3 à 4 punten wist te realiseren. Compaen gaf zich echter niet gewonnen en wist dankzij een paar goede services de stand halverwege de set gelijk te trekken. Daarna volgde wederom een gelijk opgaande strijd waarin de ploegen elkaar nauwelijks ruimte gaven op het scorebord.

Opnieuw was het Compaen dat als eerste de eindsprint inzette en leek bij een stand van 23-20 ineens een gaatje gevonden te hebben. Op dat moment wisselde Kasper Langendoen spelverdeler Van der Schans voor Fedde Plankeel. Mede dankzij twee scores van Plankeel wist VIVES langszij te komen. Compaen benutte opnieuw de setpunten die het kreeg niet, waarna VIVES wel toesloeg met 25-27.

Dat VIVES op dat moment 0-2 voorstond, wil nog niet zeggen dat de foutenlast aan de kant van de bezoekers gedaald was. Het bleef relatief slordig vanaf de servicelijn en ook in de passing en aanval werden er onnodige fouten gemaakt waardoor in de derde set Compaen nog steeds kansen op setwinst bleef houden. Ook halverwege de derde set had Compaen een klein gaatje geslagen ten opzichte van VIVES.

Mede dankzij een aantal kill-blocks van Van der Veen werd het gat echter nooit groter dan 3 à 4 punten waardoor VIVES nog kans had om dezelfde eindsprint in te zetten als in de eerste twee sets. Ook nu kwam VIVES terug tot 24-23, alleen waar het in de eerste twee sets wel een gelijke stand op het scorebord wist te zetten was het nu wel Compaen die de set in hun voordeel besliste met 25-23.

Compaen zette het goede spel van de derde set door in het begin van de vierde set, waar VIVES op dat moment nog geen antwoord op had. Na een time-out van Langendoen bij een stand van 9-6 voor de thuisploeg, kantelde het spelbeeld. VIVES begon meer het eigen niveau te halen en de foutenlast ging wat omlaag en sloop er bij de thuisploeg steeds meer in. Halverwege de set had VIVES de drie punten achterstand omgezet in een voorsprong van 6 à 7 punten, waar Compaen niet meer van te boven kwam. Met 18-25 in de vierde set werd de vierde overwinning op rij een feit.

Na vier speelrondes staat VIVES nog steeds op de tweede plaats, doordat koploper Sliedrecht Sport 2 eveneens met 3-1 wist te winnen. Volgende week zaterdag staat er een echte topper op het programma in de IJsselhal in IJsselstein. Om 19:45 is de huidige nummer drie van de ranglijst, Volley Tilburg, te gast. Volley Tilburg is de derde ploeg uit de Topdivisie die nog ongeslagen is, al speelde het een wedstrijd minder waardoor het derde staat met 9 punten uit 3 wedstrijden. Zeg alle afspraken dus af en komt dat zien!