VNL: 3-1 verlies Oranje vs. China

VoV, 01-06-2022. 20:25 uur. De Oranje dames speelden vandaag hun eerste VNL-wedstrijd van de 2022 editie in Ankara. Oranje speelt daar vier wedstrijden, Vandaag was China de tegenstander, daarna volgen Bulgarije, Italië en Servië.

Resultaten uit het verleden: Het wordt de vierde deelname van Oranje aan de VNL, in 2018 eindigde Oranje als vijfde, in 2019 werd Oranje elfde en in 2021 sloot Oranje in Rimini als zevende af. USA won de edities van 2018, 2019 en 2021, in 2020 was er vanwege de coronapandemie geen VNL.

In plaats van 15 wedstrijden, zoals tot 2021 gebruikelijk was, spelen de teams in deze editie 12 duels. Per ronde vier wedstrijden. Turkije organiseert de finales en is daarvoor als organisator al geplaats, daarnaast gaan de beste zeven teams uit de poulefase ook door. Er volgen daar dan van 13 t/m 17 juli kwartfinales, halve finales en de strijd om de medailles.

Van de acht beschikbare plaatsen zijn er volgens ons al een aantal bij voorbaat vergeven. Turkije, USA, Brazilië, Servië, China en Italië zullen afgaande op de resultaten uit het verleden wel van de partij zijn bij de laatste acht, blijven er nog twee tickets over. Wellicht is er daar misschien ééntje van voor Oranje.

In Ankara treft Oranje de medaillewinnaars van het laatste WK. Servië, Italië en China wonnen toen het goud, zilver en brons. Verder is Bulgarije een pittige tegenstander voor de ploeg van Avital Selinger, waar om verschillende redenen een aantal sterkhouders ontbreken. Zoals Laura Dijkema, Nika Daalderop, Anne Buijs, Kirsten Knip en Maret Grothues.

Van haar was te lezen dat zij voor 90% haar keuze had gemaakt over wel of niet een vervolg geven aan haar interlandcarrière. Zij nijgt naar stoppen, maar als Selinger een beroep op haar doet is er altijd nog die 10% die wellicht de doorslag gaat geven om in ieder geval het WK in eigen land nog beschikbaar te zijn.  Verder ontbreekt Demi Korevaar vanwege een enkelblessure.

De VNL- selectie voor Ankara bestaat uit:

• Spelverdeelsters: Britt Bongaerts en Sarah van Aalen
  • Libero’s: Myrthe Schoot en Florien Reesink
  • Diagonalen: Elles Dambrink en Celeste Plak
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis, Eline Timmerman, Indy Baijens en Laura de Zwart
  • Passer/ Lopers: Fleur Savelkoel, Marrit Jasper, Jolien Knollema en Iris Vos.

Dan de wedstrijd tegen China:

Uit bovenstaande selectie koos bondscoach Selinger de volgende starting seven: Bongaerts, Schoot, Plak, Savelkoel, Jasper, Lohuis en Timmerman. Invalbeurten waren er via de dubbele wissel voor van Aalen en Dambrink en Knollema speelde enkele punten voor Jasper.

Ondanks het verlies met 3-1 speelde Oranje een prima wedstrijd, had de pass heel goed op orde, stond sterk te blokkeren en gaf geweldig partij tegen volleybalgrootmacht China, dat zonder Zhu Ting speelde. China moest tot het uiterste gaan om aan de goede kant van de score te blijven, Pas na 22-22 in de vierde set, 24-23 in de derde, 24-22 in de tweede capituleerde Oranje, nadat de ploeg van Selinger China in de eerste set alle hoeken van het veld had laten zien.

Oranje had aanvallend in de totalen een puntje voordeel, maar scoorde op blok en serve twee keer twee punten minder. Celeste Plak werd met 24 punten topscorer, Fleur Savelkoel maakte 14 punten. Bij China waren er 21 punten voor Y.Y. Wang en 20 punten voor X.Y. Gong.

Nederland overklaste China in de eerste set. Op nagenoeg elke servebeurt werden breakpoints gescoord, terwijl China grote moeite had om op eigen opslag tot scoren te komen. Na de 4-4 liep Oranje uit naar 5-9 en 6-12, waarop de technische time out volgde. Fleur Savelkoel en Celeste Plak waren in die periode scorend erg succesvol. Via een paar kill-blocks kwam China terug naar 12-15, scores van Bongaerts en Timmerman herstelden de ruime marge bij 13-18 en even later liep Oranje zelfs uit naar 14-21. Na de 16-21 maakte Oranje de set in één keer uit, met als laatste een punt van Juliët Lohuis.

In set twee nam China met een ace via de netband een 2-0 voorsprong, bij 4-4 was Oranje er weer naast en op de side out met breakpoints voor Oranje ging het vervolgens naar 8-10. China kwam ernaast en ging er bij 11-10 voorbij, hetzelfde deed Nederland bij 11-12. Na 16-16 kwam China via twee kill-blocks en een ‘dankjewel’ score op 19-16, liep uit naar 22-18 en 24-19. Elles Dambrink haalde de serve terug (24-20), een Chinese netfout betekende 24-21 en Fleur Savelkoel bracht de spanning helemaal terug met haar score voor 24-22. Bij de volgende aanval werd ze echter afgeblokt voor de 25-22 eindstand.

In de derde set sloeg Celeste Plak Oranje met een viertal punten naar een 5-8 voorsprong, China was er bij 9-8 weer voorbij. Drie Chinese fouten op rij gaven oranje bij 10-12 een makkelijk verkregen voorsprong, bij 15-13 had China ook die achterstand weer ongedaan gemaakt. Hester Jasper scoorde een aantal keren tot aan 16-16, Nederland blokkeerde zich naar 18-19, maar kreeg vervolgens drie punten achter elkaar tegen (21-19). Met een ace op Fleur Savelkoel kwam China op 23-20, Celeste Plak scoorde 24-22, waarop een technische fout van China de spanning terugbracht bij 24-23. Bij eerste gelegenheid maakte China daarna de set uit.

In de vierde set veranderde Oranje via een serveserie van Hester Jasper een 4-3 achterstand in een 4-9 voorsprong. Langzaam maar zeker kwam China puntje voor puntje terug (6-10, 8-11) totdat ze bij 12-12 de stand in evenwicht hadden gebracht. Tot 17-17 bleven de teams aan elkaar gewaagd, na de 19-17 ging Selinger de time out in. China gaf twee kadootjes weg (19-19) en hielp Oranje bij 22-21 met een foutserve aan de gelijke stand. Met een ace op Myrthe Schoot werd het 24-22, Juliët Lohuis kon verlies nog één keer uitstellen voordat China met het veel gehanteerde wapen van de snelle midaanval de set en de wedstrijd uitmaakte.

Morgen speelt Nederland tegen Bulgarije.