VNL: Brazilië klopt China, verlies België

VoV, 06-06-2018. 6:01 uur.  De vierde speelronde in de Volleybal Nations League bij de dames kende een heel interessante poule indeling.

In Jiangmen China bijvoorbeeld spelen China (1),  USA (2), Brazilië (4) en Rusland (5)  tegen elkaar. Met tussen haakjes de stand op de FIVB World Ranking. De Olympisch kampioen, de wereldkampioen en veelvuldige winnaars van de World Grand Prix bij elkaar in dezelfde poule.

Rusland vs USA werd een 0-3 zege voor de Amerikaanse ploeg, waarbij de puntenteller voor Rusland op 14, 18 en 18 bleef staan. Na de 13-13 in de eerste set liep USA uit naar 14-25, in de derde set veranderden ze een 18-17 achterstand in een 18-25 eindstand, dezelfde score als de set ervoor. Het was de achtste opeenvolgende zege zonder setverlies van de USA in deze VNL editie. Michelle Bartsch werd topscorer met 16 punten. Totaal 8 om 16 punten voor blok en opslagaces en een 20 om 8 foutenlast maakten het verschil.

China, als gastheer al geplaatst voor de Final Six, ploeterde zich in de afgelopen drie rondes met veel gewijzigde en vaak wijzigende teams door de wedstrijden. Tegen Brazilië werd er een beroep gedaan op de ervaren krachten, waarvan een zestal Olympisch goud in Rio had gewonnen. Dat betaalde zich in de eerste set meteen uit via 25-19 winst. In de tweede doorgang strandde de inhaalrace vanaf 17-22 bij 23-24, waarop 23-25 verlies volgde. In de derde was het tot 25-25 erg spannend, Brazilië scoorde daarna de laatste twee punten. En had toen voorlopig al het kruit verschoten, want in de vierde set volgde een 25-10 nederlaag. Setstand 2-2 en dus verlengen. De tiebreak ging na 11-13 en 14-14 met 14-16 naar Brazilië.

Ondanks een eigenscore van 88 om 70 punten en een totaal score van 112 om 97 punten in het voordeel van China, verloor de Olympisch kampioen dus van Brazilië. Twee ruime setzeges en drie nipte verliezen waren de oorzaak. Zhu Ting scoorde 34 (!) keer voor China, bij Tandara stopte de teller op 19.

In Bydgoszcz Polen zijn Polen (12CT), Duitsland (13), België (15CT) en Argentinië (16CT)  elkaars tegenstanders en kon weleens een eerste beslissing vallen welk van de “Challenge Teams (CT) ’ om p/d zou moeten gaan spelen. Tussen haakjes de stand in het tussenklassement na  negen VNL wedstrijden, met de toevoeging CT voor de teams die niet zeker zijn van hun plaats in de VNL.

De winst bij Duitsland vs België ging in de eerste twee sets vlot naar onze Oosterburen. Met 25-19 (13-8 tussenstand) en 25-21 (tussenstanden 9-7, 17-12) werd het eerste puntje binnengehaald. Onze Zuiderburen lieten zich in de derde set niet meer aftroeven en in een gelijkopgaande strijd (6-6, 15-16, 20-22) trokken zij op het eind met 22-25 toch nog aan het langste eind, waarmee het 2-1 in sets werd. Daarna maakte Duitsland via een 18-20 achterstand ongedaan en won de vierde set met 25-23.

Polen vs Argentinië leverde de Polen een dikke 3-0 zege op. Met 25-11 en 25-14 waren de eerste twee sets zo gespeeld, in de derde kwam Argentinië, dat dit toernooi nog maar twee setjes won, tot 20 punten. VNL topscorer Malwina Smarzek van Polen maakte 20 punten, bij Argentinië kwam niemand in de dubbele cijfers. :

In Thailand vond met Thailand, Japan en Korea een Aziatische driekamp plaats, waar Turkije ook te gast is. Japan en Turkije begonnen in Nakhon Ratchasrima aan hun driedaagse toernooi. Turkije had het in twee sets lastig, de tweede wonnen ze nipt met 23-25 en de derde werd met 25-13 verloren. Het herstel was echter sterk in de vierde set, waarin Japan maar 11 punten meekreeg. En omdat ook de eerste set al met 17-25 was gewonnen, kon Turkije via de 1-3 weer belangrijke drie punten bijschrijven. Meryem Boz was scorend weer de Boss bij de ploeg van Guidetti.

Bij Thailand vs Korea waren de eerste twee sets vlot in het voordeel van Korea beslist. Met 16-25 en 18-25. Daarna kwam Thailand terug in de wedstrijd, de 18-20 achterstand in de derde set veranderden ze in een 25-20 zege, waarna de vierde set in de finale erg spannend werd met vanaf 20-20 tot en met 24-24 steeds maar één puntje maximaal verschil. Korea sloeg toe na 24-24 en won met 24-26 en dus met 1-3.: De 3 om 14 blokpunten en de 22 om 18 foutenlast waren beslissend in het voordeel van Korea. Yang en Kim waren de topschutters met 21 en 20 punten.

En in Rotterdam probeerde Oranje zich tegen de Dominicaanse Republiek,  Italië en Servië in de top 5 te handhaven. Een winnende start tegen de Dominicaanse Republiek kon daarbij meteen aan bijdragen, terwijl Italië wel moest winnen van Servië om nog een kans op de Final Six te maken.

Italië vs Servië (foto boven) werd beslist in een vijfsetter. Waarbij Italië in de tweede set een hele ruime 13-7 voorsprong bij 15-14 bijna helemaal kwijt was en daarna nogmaals aanzette om met 25-21 te winnen. In de derde doorgang wisten ze na een 3-10 achterstand met een 22 om 11 score de set alsnog met opnieuw 25-21 voor zich te beslissen. Dat bracht de stand op 2-1, de eerste set ging met 19-25 verloren. Een hele vlotte 0-4 achterstand, die tot 4-11 aangroeide,  kon in de hele set niet meer goedgemaakt worden en eindigde in 19-25. Servië kwam inde vierde set na 8-10, 14-19 en 16-22 redelijk onbedreigd met 18-25 op 2-2 in sets.

In de tiebreak pakte Italië na de 3-3 gelijke stand drie punten op rij en kwam met 6-3 voor. Dat verschil bleef op de side out in stand tot 13-10. Servië sloot aan bij 13-12 en 14-13, maar kon 15-13 verlies niet afwenden. Het was de vijfde zege van Italië en de tweede nederlaag van Servië. Paola Egonu scoorde 28 keer voor Italië, Tijana Boskovic liet er 26 voor Servië noteren. Milena Rasic blokkeerde 6 keer raak.

Voor Nederland vs Dominicaanse Republiek verwijzen wij u naar het eerder vandaag op VoV gepubliceerde verslag. Voor de volledigheid hier, Oranje won met 3-0.

De tussenstand na de 10de wedstrijd is: 1> USA 9-28. 2> Brazilië 9-26. 3> Servië 8-24, 4> Nederland 8-23.  5> Turkije 7-22. 6> Rusland 6-17. 7> China 5-17. 8> Italië 5-16.  9> Korea 5-14. 10> Polen 4-11.  11> Japan 4-11. 12> Duitsland 4-11. 13 > Dominicaanse Republiek. 2-8. 14> Thailand 2-6. 15> België 2-6 en 16> Argentinië 0-0.