Vizier op volleybal

 

VNL: Driepunter Oranje, geen setverlies

VoV, 06-06-2018. 5:46 uur.  Oranje begon de tweede volleybal driedaagse in eigen land in het Topsportcentrum in Rotterdam in de vierde ronde van de Volleybal Nations League (VNL) tegen de Dominicaanse Republiek, de nummer dertien in de tussenstand, waar Nederland de vierde plaats bezet. Nederland had vijf keer vaker gewonnen en twaalf punten meer. Eerder gisteren hadden de topteams USA, Brazilië en Turkije gewonnen en Servië verloren, het ging er dus voor Oranje om ook via winst een driepunter te laten noteren.

Trainer coach Jamie Morrison begon met Femke Stoltenborg op spelverdeling, op libero zette hij Myrthe Schoot neer en de diagonaal was Lonneke Slöetjes.  Yvon Beliën en Juliët Lohuis vormden het duo op mid en als passer lopers koos hij voor Maret Balkestein – Grothues en Celeste Plak. Dus geen Dijkema, Buijs en Koolhaas; zij kregen met het oog op de wedstrijden tegen Italië en Servië van vandaag en morgen, beide al uitverkocht, rust.

Het liep niet meteen op rolletjes bij Oranje, het minimale verschil van twee punten bij de eerste technische time out werd een achterstand van één puntje bij de tweede. Celeste Plak, Lonneke Slöetjes en Juliët Lohuis hadden Oranje op voorsprong gezet, een slordige fase waarin de Dominicaanse Republiek de punten gratis en voor niets kreeg zorgde voor de gelijke stand (bij 8-8 en 10-10) en daarna was er veel gedoe om de niet werkende techniek en werd er gewacht, gewacht en nog langer gewacht. De geconstateerde opstellingsfout van Oranje was geen opstellingsfout, computers werden verwisseld en de klok tikte rustig door, de tussenstand niet. Toen het eindelijk verder ging had de Dominicaanse Republiek de betere start en kwam door Brayelin Martinez op 15-16.

Drie eigen punten van Oranje op rij (omloop Beliën, blok Stoltenborg en duoblok Lohuis / Stoltenborg) zorgden voor 18-16, de Dominicana ploeg haakte aan door scores van Valdez en Pena en kon bij 19-19 weer naast Oranje komen. Een tweede aanzet met scores van Maret Balkestein – Grothues voor 22-19 en 23-19, na puike reddingsacties in het achterveld van Celeste Plak, sloegen het definitieve gaatje om  de set binnen  te halen. Een ‘overpass’ van Plak werd door Martinez dankbaar verzilverd voor 24-21, een kill – block op Lonneke Slöetjes stelde de winst nog een puntje uit (24-22), maar daarna maakte een netfout / score van Yvon Beliën de winst perfect.

Oranje moest er best behoorlijk voor gaan om te winnen, beide teams scoorden 19 eigen punten in deze set, de foutenlast gaf de doorslag.

Nederland snelde in de tweede set naar 5-2, dwong de Dominicanen bij 7-3 in de tactische time out en ging met 8-4 de technische time out in. Daarna gaf Oranje veel punten weg middels foutserves, kreeg een ace op Plak tegen en zag het de tegenstander zonder al te veel inspanning makkelijk in het spoor blijven (11-8, 12-10).  Na 14-11 ging de Dominicaanse Republiek erop en erover. Marte scoorde een ‘dankjewel’ bal, Martinez sloeg via het blok raak en Morrison haalde de ploeg bij 14-15 naar de zijlijn.

Na de tweede technische time out op 15-16 bleef het spannend. Via Plak, Beliën en Lohuis pakte Oranje het initiatief terug (19-18) maar kwam pas echt los toen Slöetjes een driemeter bal er bikkelhard in banjerde en daarna vanaf de vier scoorde voor 21-18. Time out Dominicaanse Republiek. Oranje hield het verschil van drie punten op de borden (22-19, 23-20), zag de eerste kans op setwinst nog mislukken (24-21), maar een bekeken balletje van Maret Balkestein – Grothues maakte de 25-21 en de 2-0 in sets dan toch tot een feit.

Tot 5-5 in de derde set kon de Dominicaanse Republiek Oranje bijhouden, daarna drukte Oranje door en liet de gasten volledig kansloos op een verlenging van de wedstrijd met nog een set. Na een score van Maret Balkestein – Grothues ging de technische time out bij 8-5 in, na een ace van Lonneke Slöetjes haalde coach Marcos Kwiek zijn ploeg bij 12-6 weer naar de kant en hetzelfde deed hij toen Lonneke de 15-8 liet noteren. En bij 16-9 stonden ze er alweer. Aanwijzigingen genoeg, alleen konden de woorden van de coach niet in daden omgezet worden en denderde Oranje full speed door.

Het verzet was gebroken, de tegenstanders geloofden er tegen een vrijuit spelend Oranje niet meer in en gingen via 18-10 en 21-12 een dikke nederlaag tegemoet. Brayelin Martinez maakte nog een aantal punten, goed voor haar positie op de topscorerslijst, maar effect sorteerde het niet meer voor wat betreft een ommekeer in het setverloop. Oranje ging naar 22-15 en 23-17. Een serve van de Dominicaanse Republiek onder het net door gaf wel een beetje aan hoe de ploeg op dat moment in het veld stond. De 25-18 van Yvon Beliën besliste de set en de wedstrijd.

Brayelin Martinez werd met 19 punten topscorer van de partij, Lonneke Slöetjes bleef één puntje bij haar achter. De punten van Yvon Beliën en Celeste Plak waren voor elk van hen precies op twee handen te tellen. Oranje had aanvallend een 48/43 en qua foutenlast een 12/20 voordeel.

Vanavond om 19:30 uur is Italië de volgende tegenstander.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.