Vizier op volleybal

 

VNL-dames: 3-1 verlies Oranje vs. Duitsland

VoV, 15-06-2022. 1:35 uur. Na Ankara was Brasilia de tweede stop in de VNL-Tour rond de wereld van de Nederlandse volleybalsters. De eerste week in Ankara werd met vier verliespartijen afgesloten, er was echter vertrouwen dat het in Zuid-Amerika beter zou gaan. Omdat een aantal sterkhouders nu wel acte de préséance geeft en omdat de enkele tegenstanders van een lager niveau zijn dan in Ankara. In Brasilia neemt Oranje het achtereenvolgens op tegen Duitsland, Brazilië, de Dominicaanse Republiek en Zuid-Korea.

De selectie voor Brasilia bestaat uit:

  • Spelverdeling Laura Dijkema en Britt Bongaerts
  • Libero’s: Myrthe Schoot en Florien Reesink
  • Diagonalen: Elles Dambrink en Celeste Plak
  • Midspeelsters: Eline Timmerman, Juliët Lohuis en Indy Baijens
  • Passer Lopers: Anne Buijs, Nika Daalderop, Marrit Jasper, Fleur Daalderop en Jolien Knollema.
  • Ten opzichte van de Ankara-selectie zijn Sarah van Aalen, Laura de Zwart en Iris Vos er nu niet meer bij.

Voor de eerste wedstrijd tegen Duitsland zette bondscoach Selinger het volgende zevental in. Bongaerts, Schoot, Dambrink, Timmerman, Lohuis, Buijs en Jasper. Invalbeurten via de dubbele wissel waren er voor Dijkema en Plak. Savelkoel begon in de derde set en bleef daarna ook in de volgende staan.

Oranje had het moeilijk in de eerste set na de technische time out op 12-10 in Duits voordeel. Met een blokpunt brachten ze het verschil op drie punten (13-10) en daarna kregen ze vijf punten op rij van Oranje cadeau, waarvan twee die Selinger via de video challenge nog probeerde naar Nederland te halen, maar dat mislukte. Na de 20-15 ging het op de side out naar 24-19, Duitsland gaf via een aanvallende fout nog een punt weg, maar blokkeerde vervolgens Anne Buijs af voor de 25-20 setwinst.

In de tweede set eenzelfde beeld tot aan de technische time out. De teams deden weinig voor elkaar onder en liepen in de score gelijk op tot aan de verplichte pauze bij 12-11. Op 14-13 blokkeerde Duitsland zich naar 16-13, Serveerde fout, maar pakte daarna meteen de side out en het breakpoint voor de 18-14 stand. Via Elles dambrink en Anne Buijs bleef Nederland op drie punten volgen van 18-15 tot aan 21-18. Een blok op Dambrink, een aanvallende fout en een score van Alsmeier maakten het verschil zes punten bij 24-18. Eline Timmerman haalde de serve terug (24-19), maar de 25-19 volgde direct daarop.

In de derde set was Oranje vanaf het begin de betere ploeg. Het dicteerde het spelbeeld en domineerde de set. Met name de ingevallen Fleur Savelkoel had daarin met haar scores een belangrijk aandeel. Bij 2-6 ging Duitsland al de time out in, het verschil liep rond de technische time out op naar zeven punten (7-14). Een productieve fase van Fleur Savelkoel met een stuk of vijf punten, waaronder twee aces, zetten Nederland op een 9-21 voorsprong, waarna ze de set rustig en beheerst uitspeelden en met 12-25 afsloten. Anne Buijs scoorde via een pipe aanval het laatste put.

In de vierde set stoomde Oranje keihard op de tiebreak af. Het goede spel van de derde set werd voortgezet en een minimaal voordelig verschil bij 5-7 (time out Duitsland) werd naar de technische time out gebracht. Selinger tijdens die pauze: “We spelen goed, blijf alert en betrokken bij het spel.”

Oranje hield met scores van opnieuw Fleur Savelkoel (12-14, 12-15 en 12-17) de kans op de tiebreak stevig in de knuisten en bij 15-20 leek het een kwestie van tijd tot het zover was. Maar toen kwam de kink in de kabel. Duitsland haalde de serve terug (16-20) en Pia Kärstner serveerde de ploeg van onze Oosterburen in een ruk naar een 22-20 voorsprong.

Dubbele wissel en time out konden de serie niet breken. In die fase zag het er helemaal niet goed uit bij Oranje en na de side outs scores voor 22-21 en 23-22 sloeg Duitsland de laatste twee punten op het scorebord voor de 25-22 setzege en de 3-1 wedstrijdwinst.

Duitsland scoorde meer aanvallende punten (63 om 51), Nederland had voordeel op blok en aces (14-8). Hanna Orthmann werd met 23 punten topscorer van de partij. Bij Nederland had Anne Buijs het vaakst succes, 19 keer.

Vandaag speelt Oranje tegen Brazilië

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.