WK Beach: Twee duo’s door, twee niet

VoV, 15-06-2022. 16:20 uur. De loting voor de KO-fase van het WK beachvolleybal in Rome pakte niet echt voordelig uit voor de Nederlandse duo’s. Zo loten Immers/ Boermans de Olympische kampioenen Mol/ Sorum. Moesten Brouwer/Meeuwsen het opnemen tegen Varenhorst./ van d Velde, werden Luini Penninga gekoppeld aan het Amerikaanse duo Crabb/ Bourne en lootte Stam/ Schoon het duo Schützenhöfer/ Plesiutsdchnig als tegenstander.

Als eerste traden vanmorgen Immers/ Boermans de volleybalarena in. Tot aan 10-9 voor de Noren warend e ploegen scorend aan elkaar gewaagd, vervolgens namen de Noren afstand naar 13-9 en hielden dat verschil vast bij de tussenstanden 18-14 en 20-16. Matthew Immers kon met twee rake smashes verlies twee keer uitstellen, voordat de 21-18 viel.

In set twee ging Nederland bij 10-8 de achter de time out in, bij 12-9 werd er verplicht gerust en vervolgens maakten de volleybal Vikingen er 16-12 van. Twee succesvolle Noorse video challenges voorkwamen Nederlandse punten tot aan 18-13. Het gelegenheidsduo kwam via scores van Immers terug naar 18-16 en 19-17. Daarna pakten Mol/ Sorum de 21-17 winst.

Immers/ Boermans sluiten het WK als 17de af.

Luini/ Penninga hadden Crabb/ Bourne als tegenstander geloot. Voor de Nederlanders eindigde het WK na drie sets in deze ronde. Ze begonnen prima en konden na 12-12 in de eerste set doordrukken naar een 16-14 en 19-16 voorsprong. Met 21-18 namen ze een 1-0 voorsprong in sets.

In de tweede set ging het halverwege de set de verkeerde kant op voor Luini/ Penninga. De 12-13 achter werd 15-18 achter en met een machtig kill-block kwam USA op setpoint. Penninga sloeg de 18-20 op het scorebord, USA maakte een aanvallende fout en ineens was het bij 19-20 weer even spannend. Even want met 19-21 pakte USA de gelijke setstand.

Inde tiebreak kwam Oranje na 4-3 met 4-7 en 5-10 achter. Te veel eigen fouten en een ace via de netband hielpen USA aan de voorsprong, die ze niet meer afstonden. Via 8-13 werd het 10-15.

Luini/ Penninga sluiten het WK als 17de af.

Raïsa Schoon en Katja Stam plaatsten zich via een 2-0 zege op het Oostenrijkse duo Schützenhöfer/ Plesiutschnig. In twee nagenoeg volkomen identieke sets, als we naar het scoreverloop kijken. Zowel bij de eerste als de tweede set waren de tussenstanden bij de veldwissel 4-3, 8-6, 12-9 16-12 en 19-16. Alleen de finale week af. In De eerste set zette Raïsa Schoon haar team op 20-16 en zij verzilverde even later ook het setpoint voor de 21-17 setwinst. In de tweede set ging Nederland bij 20-18, na een botsing tussen Stam/ Schoon, de time out in. Na de pauze sloeg Katja Stam het laatste punt op het scorebord voor de 21-18 setwinst en 2-0 wedstrijdwinst.

Stam/ Schoon zijn door naar de laatste zestien.

Het Nederlandse onderonsje tussen Brouwer/ Meeuwsen en Varenhorst/ van de Velde ging in de eerste set tot 12-12 gelijk op, Brouwer/ Meeuwsen pakten op 13-12 het breakpoint en namen zo twee punten afstand. Na de 18-16 liepen ze uit naar 20-16 en sloten de set af met 21-17 winst.

In set twee namen Brouwer/ Meeuwsen vlot een 5-1 voorsprong en gedurende de hele set moesten Varenhorst/ van de Velde in de achtervolging. Vanwege de hoge foutenlast (totaal 10 om 24 in twee sets) was een geslaagde inhaalmanoeuvre gedoemd te mislukken. Bij 13-8 was de technische time out, daarna werd het verschil steeds groter totdat Brouwer/ Meeuwsen bij 20-14 op matchpoint kwamen. Met een ace haalden ze de 21-14 en 2-0 winst binnen.

Brouwer/ Meeuwsen zijn door naar de laatste zestien, Varenhorst/ van de Velde sluiten het toernooi als 17de af.