VNL-dames: Brazilië en Servië naar halve finale.

VoV, 14-07-2022. 2:45 uur. Gisteren werd in Ankara, Turkije een begin gemaakt met de kwartfinales van de VNL-dames, waarvoor Turkije en de Top 7 uit de onlangs afgesloten poulefase zich plaatsten.

De openingswedstrijd  voor 9.500 toeschouwers was Brazilië vs. Japan. Teams hadden in de VNL-poulefase niet tegen elkaar gespeeld. In de kwartfinale was het drie sets een prachtig volleybalduel, dat na de eerste twee sets een 2-0 voorsprong (29-27 en 28-26) voor de Zuid-Amerikaans ploeg opleverde. Maar dat had eigenlijk net zo goed andersom kunnen zijn.

Japan liep in de eerste set na 9-9 uit naar 12-18 en 15-21. Op die tussenstand begon Brazilië met de inhaalrace, die hen bij 21-21 naast Japan bracht en bij 24-23 op setpoint zette. Pas na 27-27 konden ze de winst binnenhalen. In de tweede set maakte Brazilië een 12-15 achterstand ongedaan en vervolgens ging het tot 22-22 gelijk op. Wel had Japan daarvoor een 21-18 achterstand weggepoetst. Gabi zette Brazilië bij 24-23 op setpoint, de setwinst met 25-23 werd door de video challenge ongedaan gemaakt, Koga blokkeerde Japan naar setpoint op 25-26. Kisy maakte gelijk en de uitgeslagen aanval van Koga zette Brazilië op 2-0 via de 28-26 setwinst.

In de derde set had Japan bij 11-15 en 13-17 een mooie voorsprong opgebouwd, die ze echter bij 19-20 bijna weer helemaal kwijt waren. Na de 20-21 serveerde Ishikawa Japan met een serie naar de 20-25 setwinst, met bij 20-23 en 20-24 een ace van haar.  De vierde set werd een eenvoudige prooi voor Brazilië. Na de 12-7, 15-8 en 18-10 haalden ze de 3-1 winst met 25-14 binnen.

Gabi en Hayashi werden met 23 punten topscorers van de wedstrijd, Brazilië scoorde aanvallend en blokkerend zestien punten meer dan Japan. Op de serve en foutenlast bleven ze zes punten achter bij hen achter.

Bij USA vs. Servië, voor 7.250 toeschouwers, stonden de huidige olympisch en wereldkampioen tegenover elkaar. In de poulefase leed Servië een 3-0 nederlaag, waarbij de tweede set toen met 33-31 verloren ging. Nu verliep het anders. USA kon de thuisreis boeken en werd door Servië als VNL-titelhouder onttroond.

Servië kreeg in d eerste set na twee scores van Kelsey Robinson setpoint tegen bij 24-23. Op 24-25 en 25-26 kregen ze zelf setpoints, pas op 28-29 maakten ze met een kill-block de set af. In set twee kwam Servië na 18-20 voor met 18-23, USA kwam tot 23-23 terug op 23-24 serveerde USA fout en werd het 0-2 in sets.

USA kon in de derde set de rollen omdraaien en bouwde na 7-7 een ruime voorsprong op (11-7, 17-12, 22-16) en pakte de set met 25-20. In de vierde set dwongen ze de tiebreak af. Via de 12-10 stand bij de technische en 18-14 richting de big points won USA de set opnieuw met 25-20 en bracht de stand op 2-2.

In de tiebreak kwam Servië met 4-8 voor, USA kwam nog tot 7-9 terug en vervolgens met 8-13 achter na o.a. een score van Mihajlovic. USA gaf niet op, kwam opnieuw sterk opzetten (12-13), maar miste in de finale de effectiviteit om Servië tot capituleren te dwingen. Na 13-14 sloeg USA uit, hetgeen de uitschakeling betekende voor de Olympisch kampioen.

USA scoorde maar liefst 21 blokpunten t.o.v. 14 van Servië dat aanvallend 1 puntje beter was, serverend hadden ze 3 punten voordeel en in de foutenlast ontliepen de teams elkaar met 22 om 23 scores voor de tegenpartij maar 1 puntje. Lozo van Servië werd met 22 punten topscorer.

Voor vandaag staan de wedstrijden Italië vs. China en Turkije vs. Thailand op het programma.