EK U22: Oranje na verlies vs. Italië uitgeschakeld

VoV, 14-07-2022. 19:08 uur. Nadat Italië gisteren met 3-0 (22, 15, 19) van Montenegro had gewonnen en eerder vandaag Turkije in straight sets (22, 17, 21) dezelfde tegenstander achter zich liet was de situatie in poule II bij het EK in Polen als volgt met vermelding gespeelde en gewonnen wedstrijden alsmede behaalde punten:

• 01> Italië 2-2-6
  • 02> Turkije 3-2-5
  • 03> Nederland 2-1-4
  • 04> Montenegro 3-0-0

Met andere woorden, Nederland wist precies welk resultaat ze moesten behalen om eerste of tweede in de poule te worden en door te gaan naar de halve finales. Een 3-2 zege was voldoende. Dan gingen zowel Italië als Nederland naar de laatste vier. Maar weten wat te doen is nog lang niet hetzelfde dan het ook in de praktijk brengen.

In de openingsset bouwde Italië langzaam maar zeker na de 8-9 tussenstand een steeds groter wordende voorsprong op. Via 9-12 en 12-16 ging het naar 16-20. De set eindigde in een 19-25 zege voor de Italianen.

In set twee moest Nederland al meteen in de achtervolging toen ze in het begin met 1-6 achter kwamen. Het verschil van een punt of vier, vijf bleef echter steeds op het scorebord staan. Tussenstanden 6-10, 10-14. Bij 11-16 haalde Taaij de ploeg naar de zijlijn. Kian Macnack, Luuk Hoge Bavel en Yannick Bak konden side out punten scoren tot aan 16-23, waarna een Nederlandse serie van drie punten (19-23) een vleugje spanning terugbracht. Niet voor lang echter, Italië scoorde vlot de laatste twee punten voor de 19-25 setstand en de 0-2 wedstrijdstand.

In set drie moest Nederland in ieder geval winnen om in de race te blijven voor de halve finale, maar al vroeg in de set kwamen ze opnieuw op een ruime achterstand. Italië nam een 2-6 en even later 6-10 voorsprong. Bij 10-16 ging Nederland de time out in, zonder dat er nadien wezenlijk iets veranderde aan het verschil in punten. Nederland bleef op een punt of zes achterstand volgen (12-18, 14-20) en sloot na 16-20 met 17-25 af. Dus 0-3 verlies en geen halve finale voor Oranje.

Italië had op alle scorende onderdelen voordeel. Het meeste aanvallend (+11 punten), het minst serverend (+1 punt). Bij Nederland kwam niemand met de score in de dubbele cijfers. Martijn Brilhuis en Robin Boekhoudt bleven steken op 8 punten, Luuk Hoge Bavel kwam tot 7 en Luuk Hofhuis tot 3. Yannick Bak en Kian Macnack scoorden elk 2 keer en Jesper van Muijden, Jasper Wijkstra en Ferdy van Dijk lieten 1 punt noteren. Bij Italië kwamen vier spelers in de dubbele cijfers, Tomasso Rinaldi werd met 12 punten topscorer.