VNL-dames: Italië en Turkije naar halve finale

VoV, 14-07-2022. 19:45 uur. Op de tweede dag van de kwartfinales van de VNL-competitie speelden eerst Italië vs. China en daarna Turkije vs. Thailand. Eergisteren hadden zich als eerste duo voor de halve eindstrijd Brazilië en Servië geplaatst.

Italië vs. China kende in de eerste set een radicale ommekeer bij de 17-11 stand in het voordeel van China. Die voorsprong was via de tussenstanden 8-6, 12-8 en 15-9 langzaam maar zeker opgebouwd, ging echter in een keer verloren toen Egonu Italië in een ruk naar 17-18 serveerde. Vervolgens ging het tot 22-22 gelijk op, daarna maakten Pietrini (blok) en Egonu er 22-25 van.

In set twee nam Italië rond de technische time out (10-12) afstand. Eerst naar 12-15 en een paar servebeurten later stond er 15-21 op het scorebord, waarop China de time out inging. Zonder succes, het werd 17-24, 19-24 en Sylla veranderde setpoint in een 19-25 zege.

In de derde set moest China winnen om in de wedstrijd te blijven en China won ook. Ze liepen na 6-4 uit naar 14-6 en 19-12. Net als in de eerste set kwam Italië sterk opzetten (20-19) en scoorde op setpoint tegen (24-21) nog drie keer (o.a. ace Pietrini, blokpunt Danesi) voor de 24-24 gelijke stand. China kon de set daarna toch nog voor zich beslissen. (26-24)

China leek hard op weg om een tiebreak af te dwingen toen ze in de vierde set lang aan de leidding gingen. De verschillen waren minimaal (6-4, 12-11, 17-15, 19-18) en bij het begin van de big points sloeg Italië toe via Egonu. Zij zette Italië bij 21-24 op setpoint en na de side out score van Italië besliste ze de set met 22-25 en de wedstrijd met 1-3.

Bij Turkije vs. Thailand zaten 11.000 fanatieke fans op de tribune hun team aan te moedigen. Maar die kregen in de eerste set een behoorlijke teleurstelling te verwerken toen Thailand na een vroege achterstand bij 16-16 gelijk maakte, tot 21-21 gelijke tred met Turkije kon houden, en vervolgens het beslissende verschil van twee punten (21-23) op het scorebord liet zetten. Met 23-25 ging de set naar Thailand.

In de tweede doorgang was Turkije de veel betere ploeg. Via de tussenstanden 14-9 (na 10-9) en 19-11 werd er met 25-15 gewonnen. Ook in de derde set bleef het gastland aan de goede kant van de score. Na 8-8 en 14-12 sloegen ze het beslissende gaatje naar 19-14 en wonnen met 25-18. Bij 2-1 in sets lag de druk bij Thailand.

Turkije leek op een ruime zege af te stevenen in de vierde set toen ze na 13-13 een 19-14 voorsprong namen. Thailand knokte zich terug naar 19-18, waarna ze drie punten achter elkaar tegen kregen. De video challenge zette 20-18 op het scorebord, een netfout 21-18 en een opstellingsfout 22-18. En daarmee was het verschil gemaakt. Op 24-21 joeg mid Gunes de bal onhoudbaar tegen de vloer voor de setwinst en de 3-1 wedstrijdwinst.

Met 74 om 58 eigen punten had Turkije de betere eigen score met een ruim verschil. Ajcharaporn van Thailand werd met 21 punten topscorer. Bij Turkije maakten Karakurt en Eda Erdem de meeste punten. Beiden 17.

Zaterdag worden de halve finales gespeeld. Brazilië vs. Servië en Italië vs. Turkije. Dat USA zich niet geplaatst heeft is wel onverwacht.