Vizier op volleybal

 

NL-beachduo’s actief in heel Europa.

VoV, 15-07-2022. 1:30 uur. Het is een drukke week voor de Nederlandse beachduo’s. Deze week worden er toernooien gespeeld in Espinho, Portugal, een FIVB Pro Tour Challenge toernooi, in Ciro Marina in Italië (een CEV Futures toernooi) en bovendien ook nog het EK U20 in Izmir Turkije. Bij alle drie toernooien zijn Nederlandse beachduo’s present. Totaal begonnen zes duo’s gisteren aan die toernooien. Vier werden er uitgeschakeld, te weten de tweetallen in Italië en de dames in Portugal.

In Espinho zijn de mannenduo’s Immers/ Boermans (poule E), Varenhorst/ van de Velde (poule A) en Luini/ Penninga (poule B) rechtstreeks voor het hoofdtoernooi geplaatst. Respectievelijk als 5de, 7de en 8ste. Brouwer/ Meeuwsen laten dit toernooi aan hen voorbijgaan, net als het dames duo Stam/ Schoon ,dat zich gedurende de komende 4 weken gedegen wil gaan voorbereiden op het Elite 16 toernooi in Hamburg en het EK in München, dat meteen daarna gespeeld wordt.

Wel in Espinho zijn de damesduo’s Ypma/ van Driel en Piersma/ van Driel. Zij begonnen gisteren in het kwalificatietoernooi.

Ypma/ van Driel wonnen hun eerste duel met 2-0 van Pospisilova/ Williams. Via de setstanden 22-20 en 21-13. En in de tweede ronde was een duo uit Thailand met twee hele lange namen de tegenstander.

Een hele rare wedstrijd was dat. De eerste set ging met overmacht naar Nederland. Via een stuk of zes aces werd de set na 9-4 en 15-6 met 21-10 gewonnen. Ypma/ van Driel bleven tot aan 13-8 in de tweede set domineren, toen sloeg het spelbeeld volledig om. Na 14-10 werd het 14-16 en 16-21. En in de tiebreak ging het helemaal mis. Die derde set werd met 3-15 verloren. De lichaamstaal van de dames sprak op een gegeven moment boekdelen, zo dik als een encyclopedie.

Piersma/ van Driel speelden in de eerste ronde tegen Raupelijk/ Krisanauskaite en werden  uitgeschakeld. Na de 12-21 en 13-21 konden ze de thuisreis alweer boeken.

Resumé Espinho: Drie heren duo’s en geen dames duo’s in het hoofdtoernooi.

Bij het EK U20 in Izmir is Nederland bij de dames vertegenwoordigd door het duo Piersma/ Poiesz en bij de mannen door Groenewold/ Sengers.

Piersma Poiesz begon in poule B prima aan het EK. Via de setstanden 21-10 en 21-14 gaven ze een Fins duo het nakijken. Hun tweede partij ging tegen het Servische duo Cikuc/ Cikuc. Ook die partij werd met ruim verschil gewonnen. De 21-11 en 21-16 waren overtuigend in het voordeel van het Nederlandse duo, dat met twee overwinningen op de eerste plaats in hun poule staat. Vandaag spelen ze de laatste poulewedstrijd tegen een duo uit Slovenië, dat één partij won en er één verloor.

Groenewold/ Sengers namen het in de openingswedstrijd in poule E op tegen Andersen/ Hansen uit Noorwegen. De Nederlanders verloren met 0-2, De eerste set eindigde nipt met 19-21 in hun nadeel, in de tweede was er met 14-21 een ruim verschil. Het NL-duo heeft vandaag nog twee duels in hun poule af te werken. Litouwen en Oostenrijk zijn dan de teams aan de andere kant van het net.

Bij het Futures toernooi in Ciro Marina zijn voor Nederland de duo’s Nijeboer/ van der Ham bij de mannen en Annemieke Driessen/ Sanne van Werkhoven bij de dames present.

De dames verloren in de kwalificatieronde nipt tegen Dostalova/ Francova. Met 2-0 via de setstanden 25-23 en 22-20 en zagen het hoofdtoernooi aan zich voorbijgaan. Aanval, blok en foutenlast leverde een totaalscore op van 38/38. Via de opslag had de tegenstander met 8 om 4 aces het beslissende voordeel.

Nijeboer/ van der Ham wisten in de eerste kwalificatieronde in twee sets Lokken/ Henriksveen uit Noorwegen te verslaan. Via 21-14 en 21-18. In ronde twee leden ze een 0-2 nederlaag tegen een Tsjechisch duo. Via 21-23 en 18-21. Hun foutenlast (14 om 8) was net te groot en deed het kleine voordelige verschil in de eigen score teniet.

Resumé: Beide duo’s in de kwalificaties uitgeschakeld.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Ypma/ van Driel in Espinho. Archieffoto Piersma/ Poiesz.