Espinho: Alle drie mannenduo’s door

VoV, 15-07-2022. 20:35 uur. Op de eerste dag van het FIVB Challenge hoofdtoernooi in Espinho, waar Nederland vertegenwoordigd is door drie mannenduo’s, was er in de eerste ronde in de poule twee keer wedstrijdwinst en één keer verlies. In de tweede ronde in de poule wonnen alle drie duo’s hun wedstrijd. Met als resultaat dat Varenhorst/ van de Velde zich rechtstreeks voor de achste finale plaatsten, Luini/ Penninga en Immers/ Boermans gaan door naar de tussenronde voor de achtste finale.

Varenhorst/ van de Velde behaalde een mooie en duidelijke 2-0 zege op het Zwitserse duo Zurcher/ Jordan. Ze begonnen uitstekend aan de eerste set (6-1), maar zagen de tegenstander in het midden van de set terugkomen naar 14-13. Verder lieten ze het ook niet komen, na 18-16 pakte het BTN-duo de winst met 21-17. In set twee maakten Varenhorst/ van de Velde het verschil na 9-8. Via 14-9 liepen ze uit naar 17-10 om daarna met 21-12 te finishen.

In hun tweede poulewedstrijd speelden Varenhorst/ van de Velde tegen Samoilovs/ Smedins. Begin juni stonden de teams ook al tegenover elkaar, toen werd het 2-0 voor de Nederlanders en ook nu stond die stand na twee sets op het scorebord, Varenhorst/ van de Velde waren met 23-21 en 21-18 winnaar van de winnaarsronde in de poule en plaatsen zich met twee overwinningen rechtstreeks voor de laatste 16.

Luini/ Penninga speelden hun eerste wedstrijd tegen het Argentijnse duo Capogrosso/ Capogrosso. Met 12-9 voor ging in de eerste set de technische time out in, Nederland liep door o.a. een paar rake smashes van Leon Luini uit naar 18-13, Argentinië kwam nog terug naar 19-17, serveerde echter op 20-18 uit voor de 21-18 Nederlandse setwinst.

In set twee zagen Luini/ Penninga een 9-5 voorsprong bij 10-10 verloren gaan. Na de technische time out bij 11-10 pakte Oranje de draad weer op en nam afstand naar 14-11 en 17-13. Ook deze set werd met 21-18 gewonnen en dus was er een 2-0 zege voor Nederland.

Luini/ Penninga hadden in hun tweede poulewedstrijd Carambula/ Rossi uit Italië als tegenstander. Dit duel ging voor de Nederlanders met 2-0 verloren. In de openingsset was er een dikke 21-15 nederlaag, in set twee bleef het tot aan 22-22 spannend en behoorde voor het NL-duo een tiebreak tot de mogelijkheden. Helaas slaagden ze niet deze af te dwingen, met 24-22 ging de zege naar Italië. Het BTN-duo zal via de Round of 24, de KO tussenronde voor de achtste finale, in het toernooi moeten proberen te blijven.

Immers/ Boermans speelden hun openingsduel tegen het Tsjechische duo Berzik/ Ozavoronok. Tot 13-13, ace Boermans, in de eerste set bleven de teams in de score dicht bij elkaar, daarna liep Tsjechië uit naar 13-17, bij 15-18 ging Tsjechië de time out in. Boermans sloeg de 18-20 nog op het scorebord voordat Tsjechië de set met 18-21 in hun voordeel besliste.

In de tweede set kenden Boermans/ Immers na de 3-4 een periode dat er helemaal niks wilde lukken, terwijl bij de Tsjechen alles lukte en ‘ieder schot een haas was’, bij wijze van spreken dan. Ze liepen uit naar 6-15, waarna bij 10-18 voor de vierde keer van speelhelft werd gewisseld. Matthew Immers scoorde nog 13-19, vervolgens maakte Tsjechië de 13-21 setwinst en dus de 0-2 zege perfect.

In de verliezersronde in de poule was het duo Virgen/ Sarabia uit Mexico de tegenstander van Immers/ Boermans. Inzet een plaats in de Round of 24.

In de eerste set bouwden Immers/ Boermans na de 6-5 tussenstand via o.a. aces van beiden de voorsprong uit naar 13-8 bij de technische time out. Via 11-17 en 15-20 werd de set door Nederland met 16-21 gewonnen. In set twee maakte Stephan Boermans met een ace en een blokpunt er 9-5 van, waarna Mexico de time out inging. Bij de technische time out ging Nederland met 14-7 aan de leiding. Bij 16-12 werd er voor de vierde keer in deze set van kant gewisseld, daarna stoomden Immers/ Boermans door naar opnieuw 21-16 setwinst.

Zij plaatsen zich met deze zege ook voor de Round of 24, de tussenronde voor de achtste finale.