VNL Dames: De stand van zaken na gisteren

VoV, 17-06-2022. 1:48 uur. De tweede dag van het VNL-toernooi bij de dames in Brasilia in Brazilië kende met Brazilië vs. Turkije een echte topper.  Zowel qua affiche als niveau als de huidige stand op de ranglijst.

Het werd een spannend duel, waarin drie van de vier sets met twee punten verschil werden beslist. Turkije, dat in Karakurt met 21 punten haar topscorer had, won de eerste set met 19-25, daarna was Brazilië, waar Gabi goed was voor 20 punten, de volgende drie sets de baas. Met drie keer 25-23.

In de tweede en derde set konden ze het beslissende verschil maken na 22-22 (naar 24-22) en in de vierde set werd 22-21 een 24-21 stand bij setpoint, Turkije kwam nog tot 24-23 terug voordat de Zuid-Amerikaanse dames de setwinst pakten. Met 17 om 12 blokpunten hadden beide teams een stevige muur boven het net.

Servië speelde tegen rode lantaarndrager Zuid-Korea. En had veel moeite om de Aziatische ploeg eronder te houden. Daarin slaagden ze in de eerste set pas in na de 38-38 (!) gelijke stand. Met 40-38 ging deze marathon set naar de Servische ploeg,

De Thaise ploeg slaagde er in die eerste set in om 7-1 en 12-4 achterstanden weg te werken. Na de 23-20 had Thailand bij 23-24 als eerste setpoint en tot aan 38-38 hadden beide teams legio mogelijkheden om de set te beslissen.  Daarna waren de teams met twee keer 25-22 een stuk sneller aan het eind van de set. Bjelica van Servië werd met 23 punten topscorer.

Italië had de Dominicaanse Republiek als tegenstander. Italië had het lastig met de nummer drie van onderen in de stand.  Het werd een vijfsetter, waarin de Italiaanse ploeg een 2-1 voorsprong in sets in de vierde doorgang niet in wedstrijdwinst kon omzetten. Na de 25-23, 20-25 en 25-19 wist de Dominicaanse Republiek via 16-25 de tiebreak af te dwingen, die ze echter met 15-12 verloren. Isabel Pena van de Dominicaanse Republiek werd met 20 punten de topscorer van de partij.

In Quezon City op de Filipijnen won Japan met 3-0 van Bulgarije en bleef ook na zes wedstrijden zonder nederlaag. Via de setstanden 25-20, na een 19-20 achterstand, 16-25 en 23-25 hielden ze de ongeslagen status vast. Koga van Japan werd met 18 punten de meest scorende speelster.

Polen versloeg Thailand met 3-2. Na de 0-2 achterstand (22-25, 27-29) volgde de ommekeer in de wedstrijd. De Polen pakten met twee keer een ruime 25-16 de derde en vierde set, waarna ze de tiebreak met 15-13 voor zich beslisten. Een eigen score van 93 om 66 punten was wel heel voordelig voor Polen, de 33 om 21 foutenlast wel erg nadelig. Chatchu-on van Thailand werd met 26 punten de topscorer van de partij.

Onze Zuiderburen verloren hun duel tegen Canada met 3-1, ondanks de 29 punten die Britt Herbots (foto boven) liet noteren. België kon de derde set met 22-25 binnenhalen, maar verloor de andere drie met 25-22, 25-21 en nogmaals 25-22. Canada had 16 punten voordeel op de eigen score en 9 punten nadeel op de foutenlast.

De stand is nu, met vermelding van gewonnen wedstrijden en behaalde punten, waarbij niet alle teams even vaak in actie kwamen:

• 01> Japan 6-17
  • 02> China 4-13
  • 03> t/m 06> USA, Brazilië, Servië en Thailand 4-12
  • 07> Italië 4-11
  • 08> Polen 4-10
  • 09> en 10> Turkije en Canada 3-9
  • 11> Duitsland 2-8
  • 12> Dominicaanse Republiek 1-4