VNL-Dames: Brazilië maatje te groot voor Oranje

VoV, 17-06-2022. 4:00 uur. De Oranje dames speelden na een vrije dag hun tweede wedstrijd van de tweede ronde tegen gastland Brazilië, dat 24 uur eerder nog met 3-1 van Turkije had gewonnen. Oranje staat wat zeges betreft nog met lege handen in deze VNL-editie, Brazilië heeft al vier zeges achter de naam staan. Oranje kon alleen in de derde set (23-25) goed weerstand bieden, in de ook verloren eerste twee sets was Brazilië duidelijk een maatje te groot met 16-25 en 15-25.

Bondscoach Selinger begon voor 11.000 fanatieke Braziliaanse fans met de volgende starting seven:

• Spelverdeling: Laura Dijkema
  • Libero: Myrthe Schoot
  • Diagonaal: Elles Dambrink
  • Passer Lopers: Anne Buijs en Jolien Knollema
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis en Eline Timmerman.

Twee wijzigingen dus t.o.v. het duel tegen Duitsland. Te weten Dijkema voor Bongaerts en Knollema voor Jasper.

In de openingsset scoorde Oranje het eerste punt voor zichzelf voor de 3-10 tussenstand. Een serve serie van Pri Daroit zette Oranje op die achterstand, die bij de technische time out na een paar scores van Jolien Knollema 5-12 bedroeg. Brazilië bleef via o.a. Gabi makkelijk scoren en had bij 11-21 tien punten voorsprong. Bij Nederland kwamen Bongaerts, Savelkoel en Jasper in de ploeg,

Nederland maakte een driepunter via een blokpunt en een rake midaanval van Juliët Lohuis alsmede een netfout van Brazilië, waarmee de stand op 14-21 kwam. Vervolgens maakte Brazilië via een aantal geslaagde pipe aanvallen er 16-25 van. De 11 om 18 eigen score was duidelijk in het voordeel van de Braziliaanse dames.

Oranje nam een 2-0 voorsprong in de tweede set, kreeg daarna vijf punten op rij tegen en kwam via een prachtig punt van Anne Buijs, na twee geweldige verdedigende acties van haar, terug naar 4-6. Carol scoorde na een rechts/ links schijnbeweging de 4-7. Op de 5-7 stand volgde een tweede Braziliaanse serie van vijf punten naar de 5-12 stand bij de technische time out.

De 7-15 achterstand veranderde Jolien Knollema met drie scores op rij in 10-15, Brazilië reageerde met punten van Kisy en Carol. Bij Oranje kwamen opnieuw Bongaerts, Savelkoel en Jasper in de ploeg en ook libero Florien Reesink kreeg speelminuten. Oranje ging bij 11-20 de time out in, kreeg aan het eind van de set bij 13-24 nog een paar gratis punten bijgeschreven en verloor de set met 15-25. De 9 om 20 eigen score in deze set sprak boekdelen v.w.b. de krachtsverhouding.

In de derde set begon Britt Bongaerts op spelverdeling, Jolien Knollema scoorde met een ace voor 4-4 haar 10de punt van de wedstrijd en Bongaerts serveerde Nederland met een ace naar de 7-8 stand. De technische time out ging in bij 9-12. Na de pauze kwam Oranje via twee aanvallende fouten van Brazilië voor met 14-13 en na de 14-15 op een 16-15 voorsprong, bij 17-19 haalde Selinger de ploeg naar de kant.

Nederland scoorde vier keer achter elkaar en nam met 21-19 de leiding. Een vierde set behoorde op dat moment tot de mogelijkheden, maar na de Braziliaanse time out op die stand volgde de 21-22, waarop Oranje via de foutserve van Gabi weer op gelijke hoogte kwam. Pri Daroit en een blok op Jolien Knollema zetten Brazilië op matchpoint, Eline Timmerman kon het verlies met haar score uitstellen, maar Kisy sloeg haar ploeg naar de 23-25 overwinning.

Bij Nederland werd Jolien Knollema met 12 punten de vaakst scorende speelster, bij Brazilië kregen Pri Daroit en Gabi één puntje meer achter hun naam. Brazilië haalde het voordeel aanvallend (26 om 40 punten) en blokkerend (7 om 10 punten).

Dit was de zesde opeenvolgende nederlaag voor Oranje in deze VNL-jaargang.