VNL-Dames: Derde week Oranje, de poule in Bangkok

VoV, 03-07-2023. 5:16 uur. Voor de derde week van de VNL League was Oranje in Bangkok tezamen met de teams van gastland Thailand en die van Turkije, Brazilië, Japan, Italië, Canada en Kroatië. De derde week is bepalend voor de acht ploegen die naar de kwartfinales in Anaheim, Amerika gaan. Theoretisch was er nog een kleine kans voor Nederland, maar in de praktijk pakte dat anders uit.

Thailand had als eerste tegenstander de Oranjeploeg. Voor zo’n 7.000 toeschouwers konden ze het niet tegen Nederland bolwerken en verloren met 3-0. Van Turkije werd ook met 3-0 verloren via 25-15, 25-15 en 25-20. En tegen Japan kon de Thaise ploeg ook geen setje meepakken, dus opnieuw een 3-0 nederlaag. Tegen Brazilië werd een vierde 0-3 nederlaag geleden via 20-25, 16-25 en 23-25.

Turkije nam het in hun eerste wedstrijd in Bangkok op tegen Japan. Nadere bijzonderheden van dit duel staan in ons artikel van 29-06. Thailand kon het Turkije ook niet lastig maken. Met een ruime 3-0 overwinning waren ze een stuk sterker dan de thuisploeg. Ook Brazilië kon het tegen de Turkse ploeg niet bolwerken. Via 22-25, 16-25 en opnieuw 22-25 werd het een 0-3 zege. Tegen Kroatië was er alleen in de tweede set nipte winst (25-23) voor Turkije, de overige sets werden met 25-14 en 25-18 gewonnen.

Brazilië trof Italië, dat ook in de derde week zonder een aantal van hun sterren speelde. Zie hiervoor ons aparte artikel van 29-06 jl. Sensatie was er tegen Canada, dat Brazilië na een 11-9 achterstand in de tiebreak nog met 16-18 en dus met 2-3 klopte. De sets daarvoor waren in 30-28, 22-25, 23-25 en 25-21 geëindigd. Tegen Turkije leden de Zuid-Amerikaanse dames een 3-0 nederlaag. Tegen Thailand werd het toermooi afgesloten met een 3-0 zege, hetgeen in de derde set nog best spannend was. Na de 20-25 en 16-25 wist Thailand in de derde set de huid duur te verkopen en capituleerde met 23-25.

Japan had Turkije als eerst tegenstander in Bangkok. Zie hiervoor ook ons artikel van 29-06. Tegen Nederland kwam Japan tekort, Met 3-1 ging de winst naar Oranje. Het deelname ticket aan de kwartfinale pakte Japan via een 3-0 zege op Thailand. Tegen Italië gingen de eerste twee sets met twee punten verschil (25-23) verloren, vervolgens werd er met 17-25 gewonnen en met 25-22 verloren. Per saldo dus 3-1 verlies.

Italië moest het nog zonder een aantal sterren stellen in de derde week van het VNL-toernooi. Voor het verslag tegen Brazilië zie ons artikel dd. 29-06. Italië kon tegen Canada na een dik gewonnen derde set (14-25) en een 1-2 stand in hun voordeel niet doordrukken. Canada knokte zich in de vierde terug in de wedstrijd (26-24), maar verloor vervolgens de tiebreak met 10-15. Met een 3-0 zege tegen Kroatië pakte de Italiaanse ploeg de zevende zege in het toernooi en daarmee het deelnameticket aan de kwartfinale in Amerika. Kroatië kreeg 14 en twee keer 17 punten mee. In de afsluitende wedstrijd van de poulefase tegen Japan werden de eerste twee sets met 25-23 gewonnen, Japan was in de derde set met 17-25 de sterkste en daarna moesten ze met 25-22 definitief het hoofd met 3-1 buigen.

Canada was met 3-0 te sterk voor Kroatië. Op het nippertje konden ze via 28-26 voorkomen dat er een vierde set gespeeld moest worden. Canada leverde een geweldige stunt af door Brazilië in een heerlijke strijd met 3-2 te verslaan. De eerste set ging nipt verloren (30-28) daarna werden er twee gewonnen (22, 23) en vervolgens kon Brazilië met 25-21 de tiebreak afdwingen. Daarin kon Canada een 11-9 achterstand ombuigen naar 16-18 winst. Tegen Italië speelde Canada weer een vijfsetter. Die dwongen ze met 26-24 in de vierde set af, maar de wedstrijd werd via 10-15 met 2-3 verloren. Tegen Nederland had Canada na de 2-2 in sets het meeste over en pakte met ruim verschil de winst in de tiebreak. Dus 3-2 winst.

Nederland begon de week in Bangkok tegen gastland Thailand. Nederland begon goed, qua resultaat, in de eerste set duurde het tot 25-24 voordat Oranje op voorsprong kwam en daarna met 28-26 kon winnen. De volgende twee sets waren ook voor de ploeg van Koslowski. Tegen Kroatië was Oranje oppermachtig met 25-20, 25-11 en 25-15 ging de winst vlot naar onze landgenotes.

Ook de derde wedstrijd in Bangkok met Japan als tegenstander werd door Oranje gewonnen, Japan werd met 3-1 het nakijken gegeven. Via 25-22, 25-17, 21-25 en 25-20. Tegen Canada leed Oranje voor het eerst sedert heel veel jaren een nederlaag en dit was tevens het eerste verlies in Bangkok. Het werd 3-2 via 15-9 in de tiebreak.

Kroatië leed een 3-0 nederlaag tegen Canada, via de setstanden 21-25 en 21-25, daarna voorkwam een nipte 26-28 een vierde set. Ook tegen Oranje werd met 3-0 verloren, in dat duel stopten de tellers bij 20, 11 en 15 punten op het scorebord. Tegen Italië kon Kroatië niet tegenop en bleef hun score drie sets (14, 17, 17) ruim onder de twintig. Tegen Turkije kon Kroatië alleen in de tweede set meekomen (23-25), de andere twee werden met 14-25 en 18-25 verloren.

De eindstand na de poulefase is, met vermelding gewonnen en verloren wedstrijden en daaruit behaalde punten met tevens de plaats op de ranglijst in 2022 voor de nummers 9 en lager.