VNL-Dames: Derde week poule Suwon in Zuid-Korea.

VoV, 03-07-2023. 5:28 uur. In de derde en laatste week in de poulefase was Suwon, de hoofdstad van de provincie Gyeonggi in Zuid-Korea, naast Bangkok ook gaststad voor de VNL-League. In Suwon waren de teams van het gastland (16) en verder van Polen (1), USA (2), China (4), Duitsland (6), Servië (9), Dominicaanse Republiek (11) en Bulgarije (13). Tussen haakjes hun positie op de ranglijst bij begin van de derde week.

Zuid-Korea leed een 3-1 nederlaag tegen Bulgarije. Alleen in de derde set was er winst voor ze (28-26) in de overige kregen ze 22, 18 en 15 punten mee. De Dominicaanse Republiek stond geen setje af tegen Zuid-Korea. Het gastland bleef drie keer onder de twintig punten met hun score (18, 18, 14) en verloor hun tiende wedstrijd op rij. Slechts twee sets wisten ze tot nu in die tien wedstrijden te winnen. Tegen China was er wel setwinst, 25-21 in de derde, maar daar stonden drie verloren sets tegenover, dus 3-1 verlies. Ook Polen was te sterk voor Zuid-Korea. De eerste set met twee punten verschil (25-23) daarna kwam Zuid-Korea niet tot de twintig (18,16)

Polen, dat zonder spelverdeelster Joana Wolosz in Suwon was, nam het als eerste op tegen de directe belager USA. Nadere bijzonderheden van dat duel staan in ons artikel van 29-06. Duitsland werd met 3-2 verslagen, de 2-1 voorsprong in sets kon Duitsland met 19-25 ongedaan maken, daarna was het in de tiebreak bij het derde matchpoint voor de 17-15 over en uit voor onze Oosterburen. Bulgarije kon in de eerste set een 21-24 achterstand ombuigen naar 28-26 winst, daarna dicteerde en domineerde Polen via 19-25, 16-25 en 15-25 het duel. De Poolse ploeg sloot de poulefase met een 3-0 zege tegen Zuid-Korea af.

USA vs. Polen was de topper van dag 2 in Suwon. Met 3-2 winst voor USA. Zie hiervoor ons verslag van 29-06. Tegen Bulgarije klaarden de Amerikaanse dames met 25-15 en twee keer 25-17 de klus. Duitsland werd met 3-1 verslagen, na de tweede set, die Duitsland met 25-18 won, besliste USA met 22-25 en 13-25 de wedstrijd. Tegen China leed USA de tweede nederlaag in de poulefase. Het werd 3-2 voor China. Na de 18-25, 25-19, 19-25 en 25-20 besliste de vijfde set de strijd. Daarin was China met 15-8 de bovenliggende partij.

China vs. Servië, dat met Boskovic en Ognjenovic naar Suwon was afgereisd en hen ook in de basis liet beginnen, werd een zege voor Servië zoals nader in ons artikel van 29-06 beschreven. China leed tegen Dominicaanse Republiek de vierde nederlaag op rij. Het werd 2-3 via 13-15 in de vijfde set na 20-25 winst voor de Dominicaanse republiek in de vierde. Met een 3-1 zege tegen Zuid-Korea stelde China deelname aan de kwartfinales in Amerika veilig. In de gewonnen sets kreeg Korea 13, 21 en 15 punten mee. Koploper USA werd na een spannende strijd met 3-2 verslagen. De 1-2 achterstand werd via 25-20 en 15-8 omgebogen naar 3-2 winst.

Duitsland beet het spits af in Suwon tegen de Dominicaanse Republiek en verschafte zich een prima uitgangspositie voor de kwartfinale door de 7de zege te boeken. Het werd via 25-19, 25-18, 18-25 en 25-19 een 3-1 zege. De vierde set was in de eindfase nogal chaotisch, trainer/ coach Vital Heynen kwakte uit onvrede bij 20-18 zijn notebook/ notitieblok tegen de vloer en even later ging zomaar de zoemer af, waarna er hevig gediscussieerd werd, met twee duimen in de lucht maakte de scheids een eind aan de discussie. Na 20-18 was Hannah Orthmann goud waard voor de Duitse ploeg. Ze scoorde nog vier keer tot aan de 25-21.

Tegen Polen speelde Duitsland een vijfsetter die in de tiebreak via 17-15 werd verloren. Na de 15-25 voor Duitsland in de eerste set volgden drie sets waarin het verliezend team 19 punten meekreeg.  Servië was met 3-1 te sterk voor Duitsland dat ondervond dat Boskovic er weer bij was. Zij scoorde 39 keer voor Servië in de door Duitsland met 15-25, 25-23, 16-25 en 28-30 met 1-3 verloren wedstrijd. In de vierde set sloeg Boskovic in de eindfase alles raak. Tegen koploper USA kwam Duitsland niet verder dan één gewonnen set. USA pakte de 3-1 winst met een ruime 13-25 in de vierde set.

Servië had in Suwon de beschikking over hun sterren Boskovic en Ognjenovic. Tegen China werd met 3-1 gewonnen, zie voor nadere info ons artikel van 29-06. Ook tegen Duitsland was het duo weer van grote waarde, met o.a. 39 punten in vier sets van Boskovic. Setstanden 15-25, 25-23, 16-25 en 28-30. Maar tegen de Dominicaanse Republiek waren 31 punten van Boskovic niet genoeg voor de winst. Servië verloor met 2-3 en was daarmee uitgeschakeld voor de kwartfinale in Amerika. Martinez en Gonzales deden met 27 en 26 punten de scores van Boskovic teniet.

Tegen Bulgarije ging het nergens meer om, Servië kon de ‘best of the rest’ worden en pakte de negende plaats in de eindrangschikking via een 3-2 zege. Dikke zeges waren er in de tweede en derde set (25-16 en 25-14), met 20-25 en 17-25 werden de eerste en vierde verloren. De tiebreak ging met 15-4 (!) naar de wereldkampioen, die in 2022 nog als derde het VNL-toernooi had afgesloten.

Dominicaanse Republiek verloor de openingswedstrijd met 3-1 van Duitsland. Via 25-19, 25-18, 18-25 en 25-21. Maar hun tweede duel werd een zeer ruime zege tegen Zuid-Korea. Twee keer 25-18 en 25-14 bepaalden de eindstand op 3-0 voor hen. Via een vijfsetter pakte de Dominicaanse Republiek de vijfde zege in het toernooi. Ze kwamen met 2-1 in sets achter tegen China via 25-20, 20-25 en 25-22, maar konden daarna de gang van zaken naar hun voordeel ombuigen. Met de stuntzege tegen Servië (2-3 via 19-25 in de vierde en 10-15 in de vijfde set) versperde de Dominicaanse Republiek de deelname van de wereldkampioen aan de kwartfinales in Amerika.

Bulgarije vs. Zuid-Korea was het kelderduel tussen de huidige nummer voorlaatst en laatst. Bulgarije won met 3-1, de derde set was met 24-26 spannend, in de overige had Bulgarije het voor het zeggen met 25-22, 25-18 en 25-15. USA was meer dan een maatje te groot voor de Bulgaarse dames, het verschil in de stand (tussen de nummer 1 en 14) werd met 25-15 en twee keer 25-17 ook in de setstanden duidelijk.

Polen werd in de eerste set verrast door van 21-24 een 28-26 Bulgaarse zege te manen, In de volgende drie sets liet Polen dat niet nog een keer gebeuren en won met 19-25, 16-25 en 15-25. Het duel tegen Servië leverde Bulgarije één puntje op middels een 3-2 nederlaag. De vierde set werd met 17-25 gewonnen, maar toen was de tank helemaal leeg gezien de 15-4 nederlaag in de tiebreak.

De eindstand na de poulefase is, met vermelding gewonnen en verloren wedstrijden en daaruit behaalde punten met tevens de plaats op de ranglijst in 2022 voor de nummers 9 en lager.