VNL-Dames: Europees topduel, Aziatische derby

VoV, 18-06-2022. 1:48 uur. Nadat Nederland in Brasilia met 0-3 van Brazilië had verloren stonden er een paar Europese confrontaties op het programma. Duitsland vs. Italië en de topper (qua affiche) Servië vs. Turkije.

Duitsland vs. Italië eindigde in een 0-3 zege voor de Zuid-Europeanen. Alleen in de derde set konden onze Oosterburen de spanning er lang inhouden (25-27), daarvoor won Italië via 19-25 en 22-25. Aanvallend scoorden de Italiaanse dames met 32 om 53 punten stukken beter. Egonu maakte 22 punten en werd daarmee topscorer.

Servië vs. Turkije werd een vijfsetter. Servië kwam met 1-0 voor (25-19) en met 1-2 achter (15-25, 20-25). De 25-20 in de vierde set betekende verlenging en die tiebreak ging met 15-13 naar Servië. Beide teams hadden het blokkerend goed voor elkaar getuige de 18 om 13 score voor blokpunten. Bjelica en Lozo van Servië en Baladin van Turkije scoorden allemaal 18 punten en werden met zijn drieën topscorer van de partij.

In Quezon City speelden Japan en Thailand tegen elkaar. Japan behaalde de zevende zege uit de zevende wedstrijd. Thailand kon in de eerste set nog aardig meekomen (25-22) maar had daarna geen antwoord op de het veel scorende duo Koga (21 punten) en Innoue (17 punten) van Japan. Met 25-16 en 25-14 sloot de huidige VNL-koploper met 3-0 af. Opvallend de score op de serve. Aces 0 om 0.

USA versloeg Polen met 0-3 via 12-25, 21-25 en 16-25. In de eerste set liepen de Amerikaanse dames in vlot tempo naar 8-15 en 11-23. In de tweede forceerden ze het verschil na 19-21 met een driepunter naar 19-24 en in de derde set werd 11-16 een 11-20 tussenstand en een 16-25 eindstand. Frantti van USA werd met 18 punten de topscorer.

China moest een setje afstaan aan Canada. De tweede werd met 18-25 verloren, maar bij de andere drie bleef de Chinese ploeg steeds ruim voor. Met 25-16, 25-12 en 25-18 behaalden ze een 3-1 zege. Met een plus van 15 punten op de eigen score en een lagere foutenlast van 7 punten was er op de zege niets af te dingen. Y.Y. Li werd met 20 punten de topscorer van de partij.

De stand na gisteren is, gebaseerd op gewonnen wedstrijden en behaalde punten, waarbij niet alle teams even vaak in actie kwamen, is:

• 01> Japan 7-20
  • 02> China 5-16
  • 03> en 04> USA en Brazilië 5-15.
  • 05> en 06> Servië en Italië 5-14
  • 07> Thailand 4-12
  • 08> Polen 4-10
  • 09> en 10> Turkije en Canada 3-9
  • 11> Duitsland 2-8