VNL-Dames: Zevende verlies op rij voor Oranje

VoV, 18-06-2022. 5:00 uur. Na zes nederlagen op rij tegen o.a. een aantal topteams in de FIVB-ranking (China, Italië, Servië, Brazilië) speelden de Oranje dames vannacht in Brasilia tegen de Dominicaanse Republiek, een team dat in de VNL-competitie tot nu één zege behaalde en in de stand maar net boven Nederland stond. Met 1-4 om 0-2 voor wat betreft gewonnen wedstrijden en behaalde punten.

Een mogelijkheid dus voor de ploeg van bondscoach Selinger om de voorlaatste plaats gedag te zeggen en in de stand voorbij te gaan aan deze tegenstander. Echter de laatste twee ontmoetingen tussen deze teams eindigden in een zege voor de Dominicaanse Republiek, dus zal het wel geen appeltje-eitje worden.

De ploeg, die een eind aan die minireeks verliezen moest maken, bestond uit:

• Spelverdeling: Britt Bongaerts
  • Libero: Myrthe Schoot
  • Diagonaal: Elles Dambrink
  • Passer Lopers: Anne Buijs en Fleur Savelkoel
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis en Eline Timmerman.

In de loop van de wedstrijd kregen ook Marrit Jasper, Laura Dijkema, Jolien Knollema en Celeste Plak speeltijd. De laatste twee begonnen in de vierde set in de basis.

De openingsset kende in het begin een makkelijk scorende Fleur Savelkoel, die bij de 5-5 tussenstand al 4 keer gescoord had. Na de 6-7 ging Oranje een drietal keren in de fout en kwam met 10-6 achter. Bij 12-10 de technische time out, bij 14-10 haalde Selinger de ploeg alweer naar de zijlijn. Nederland moest in de achtervolging (15-13, 18-15, 21-18).

Na 22-19 kreeg Oranje via scores van Fleur Savelkoel en Elles Dambrink het gaatje gedicht en nam meteen een puntje voorsprong bij 22-23. Brayelin, een collega van Anne Buijs bij Praia Club in Brazilië, maakte gelijk. Marrit Jasper kwam erin voor de serve, Juliët Lohuis zette Oranje op setpoint, waarna een aanval in het net voor de 23-25 beslissing zorgde. 0-1 voor Nederland. Met 8 punten had Fleur Savelkoel een groot aandeel in de totale Nederlandse score in deze set.

In de tweede set kwam Oranje sterk terug van een 3-0 en 11-8 achterstand. Bij 5-5 maakten ze na de eerste achterstand gelijk en bij de tweede zorgden Fleur Savelkoel en Juliët Lohuis voor de 11-12 tussenstand bij de technische time out. Na de pauze liepen de teams in de score gelijk op tot aan 19-18, de side out van Nederland mislukte op die stand toen Dambrink werd geblokkeerd en het breakpoint van de Dominicaanse Republiek er 20-18 van maakte.

Time out Nederland. Juliët Lohuis scoorde even later de aansluitende 21-20, waarop Marrit Jasper er weer voor de serve werd ingewisseld. De Dominicaanse Republiek had echter nog een aantal punten in het potje zitten. De netfout van Nederland maakte 23-20, Pena scoorde setpoint bij 24-20 en bij de volgende gelegenheid pakte de Dominicaanse Republiek de 25-20 zege voor de 1-1 stand.

In de derde set liep de Dominicaanse Republiek vlot naar een 5-1 voorsprong en Oranje had het moeilijk om grip te krijgen op de Dominicaanse aanvallen. Het werd 9-3, waarop Selinger de ploeg naar de zijlijn haalde. Britt Bongaerts serveerde Nederland van 10-5 naar 10-9, waarop de side out van de Dominicaanse Republiek volgde. Bij 12-10 werd er verplicht gerust.

Na de pauze kwamen Dijkema, Plak en Knollema erin, de video challenge veranderde een 18-13 stand in 17-14, waarna Eline Timmerman Nederland naar 17-15 blokkeerde. Bij de big points (22-18) kwam Oranje via Jolien Knollema en een ace van Elles Dambrink terug naar 22-20, Anne Buijs scoorde met een pipe aanval de 23-21, op setpoint verzilverde Brayelin Martinez met een overpass kill, een ‘dankjewel bal’, het setpoint voor de 25-21 en 2-1 stand.

Oranje moest de vierde set winnen om de tiebreak te kunnen spelen. Celeste Plak en Jolien Knollema begonnen in de basis. En Oranje maakte onder andere daarmee het verschil in de vierde set. Halfweg de set stond Oranje door een aantal scores van Plak met 5-12 voor en koerste vastberaden af op de verlenging. Oranje hield een ruime marge in haar voordeel bij 9-15, het blok op Plak maakte 10-15.

Bij 10-17 ging de Dominicaanse ploeg naar de zijlijn voor advies om de set nog een ommekeer te geven. Maar dat bleek ijdele hoop, Nederland had de energie om keihard door te blijven gaan en liep steeds verder uit. Bij 11-21 was het verschil tot dubbele cijfers opgelopen. Met een zeer overtuigende 15-25 sloot Oranje via het laatste punt van Celeste Plak de vierde set af en dwong daarmee de vijfde af.

In de tiebreak volgde op 5-5 de side out van de Dominicaanse Republiek en vervolgens scoorden ze blokkerend en serverend twee breakpoints voor de 8-5 stand, waarop Nederland de time out in ging. Dijkema, Dambrink en Jasper kwamen erin maar de zusjes Martinez sloegen de Dominicaanse Republiek naar 11-5. Anne Buijs bracht het verschil terug naar 11-7, waarna de laatste vier punten voor de Dominicaanse Republiek waren. Marte serveerde de set uit. Met 15-7 werd het 3-2, hetgeen de zevende nederlaag van Oranje op rij was.

De Dominicaanse Republiek had met 75 om 80 punten de betere eigen score. Brayelin Martinez werd met 23 punten topscorer, Anne Buijs kreeg 19 punten achter haar naam.