Vizier op volleybal

 

VNL-dames: Nederland onderuit vs. Turkije (0-3)

VoV, 30-06 2022. 23:45 uur. Tegen de koploper winnen zoals Oranje dat afgelopen nacht tegen Japan deed, gaf een geweldige kick en een boost voor het zelfvertrouwen. En dat kwam na zeven nederlagen en de winst op Zuid-Korea, de nummer laatst, op het juiste moment, want de volgende tegenstander van Oranje was vanavond ook weer een uitdagende, namelijk Turkije.

Turkije geeft denken we altijd iets extra motiverends, wellicht omdat we in het verleden belangrijke wedstrijden tegen hen verloren of omdat hun coach ooit Oranjes coach was, voordat hij besloot om een ‘familieman’ te worden.

Turkije, dat als organisator van het VNL-toernooi na de poulefase al verzekerd is van een plaatsje bij de laatste acht, verloor hun laatste duel teleurstellend met 3-1 van Canada. En zal uit zijn op revanche en rehabilitatie. Niet diagonaal Karakurt maar Boz begon in de basis en met passer loper Baladin en de midspeelsters Günes en Eda Erdem heeft Turkije aansprekende namen in de selectie. Turkije staat met 5 zeges en 16 punten op de zevende plaats in de ranglijst.

Bondscoach Selinger liet de volgende zeven beginnen:

       Spelverdeelster: Britt Bongaerts

       Libero: Myrthe Schoot

       Diagonaal: Celeste Plak

       Passer Lopers: Anne Buijs en Marrit Jasper

       Midspeelsters: Eline Timmerman en Indy Baijens.

Tijdens de wedstrijd waren er invalbeurten voor Laura Dijkema en Elles Dambrink via de dubbele wissel. Verder ook voor Jolien Knollema en Juliet Lohuis.

Degenen die een flitsend Oranje hadden verwacht na de zege op Japan werden teleurgesteld. Alleen in de eerste set kon de ploeg van Selinger goed weerstand bieden en verloor op het nippertje met 25-23. In de twee volgende sets sloeg Turkije grote gaten in de tussenstand (17-8 in de 2de en 12-6 en 21-15 in de 3de), waarna ze eigenlijk onbedreigd de 3-0 zege binnenhaalden.

In de eerste set nam Turkije na een 2-3 achterstand de leiding met 5-3 over en hield twee punten verschil op de side out tot 9-7. Twee Turkse kadootjes en scores van Buijs en Baijens draaiden de stand om naar 9-10, waarop Nederland bij 11-12 de technische time out inging.

Daarna ging het tot 16-17 gelijk op, waarna een zes om één score in het voordeel van Turkije er 22-18 van maakte. De ingevallen Juliët Lohuis maakte 22-19, Timmerman scoorde 22-20, waarna Turkije twee punten aan hun subtotaal toevoegde (24-22). Bij 24-23 vluchtte Turkije de time out in. Na de pauze lobde Baladin haar ploeg naar 25-23 winst.

In de tweede doorgang kwamen Laura Dijkema en Elles Dambrink bij 8-2 via de dubbele wissel in het veld. Oranje kwam terug naar 8-5, Turkije liep weer uit naar 11-5 en na de score van Baijens gingen de ploeg met 12-7 de technische time out in. Nederland nam daarna bij 14-7 de eerste time out op, maar dat stopte de serie van Turkije niet. Het werd 17-7, het moment dat Jolien Knollema binnen de lijnen kwam.

Marrit Jasper scoorde de 17-8, daarna was er weer een serie voor Turkije naar 21-8, waarop de terug wissel van de dubbele wissel volgde. Eline Timmerman blokkeerde Oranje bij 24-11 nog voorbij de tienpuntengrens, verder kwam Oranje ook niet meer in de score. Baladin en Günes scoorden de punten voor de 25-11 eindstand.

In de derde set kon Oranje tot 5-5 in het spoor van Turkije blijven, met een serie van vijf punten nam de ploeg van Guidetti vervolgens afstand naar 10-5 en met 12-6 werd er verplicht gerust. Ook het eerste punt na de pauze was voor Turkije, vervolgens scoorde Oranje vier keer (13-10) , waarop Guidetti zijn ploeg naar de zijlijn haalde.

Oranje kwam op twee punten bij 16-14, kon echter de aansluitende treffer niet maken, integendeel Turkije vergrootte de voorsprong naar 21-15 en kwam bij 24-18 op matchpoint. Nederland kon drie matchpoints wegwerken (24-21), voordat Anne Buijs met een foutserve de strijd besliste. Met 25-21 en 3-0.

Turkije had aanvallend veel voordeel met 46 om 31 punten, ook met de 5 om 0 aces lieten ze Nederland achter zich. Hande Baladin werd met 17 treffers topscorer, bij Nederland scoorde Celeste Plak de meeste punten (10).

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.