VNL-dames: Ook USA naar finale

VoV, 24-06-2021, 21:50 uur. USA is na vanavond een zege af van hun derde VNL-goud. Zij speelden om 19:30 uur tegen Turkije, dat in 2018 in de finale hun tegenstander was. Turkije stond toen met 2-1 voor maar verloor in de tiebreak. USA verloor in deze VNL-editie van de vijftien wedstrijden de laatste tegen China, tegen Turkije boekten ze een 3-1 zege. Turkije ging uiteraard ook voor goud.

Het werd tevens een duel der diagonalen, Ebrar Karakurt van Turkije met 243 scores tot nu vs. Annie Drews en Jordan Thompson, die samen 249 keer scoorden.

In de openingsset had Turkije bij de eerste technische time out een 6-8 voorsprong, die werd in het middendeel van de set door de USA omgezet in een 16-14 voor hen bij de tweede technische time out. Washington scoorde via de omloopbal een paar punten en diagonaal Thompson nam na de tweede pauze een kadootje via een overpass met ‘dankjewel’ in ontvangst voor 18-15. Baladin scoorde de 22-20, Jordan Larson lobte de 23-20 op het scorebord, waarna de set even later met 25-21 naar USA ging.

In de tweede set speelde Turkije in de beginfase een geweldig niveau, met in de hoofdrol Karakurt die de ene na de andere rake klap uitdeelde. Op een gegeven moment stond Turkije met 9-16 voor. USA bracht Annie Drews en Kelsey Robinson in de ploeg voor Michelle Bartsch en Jordan Thompson en dat bleken gouden wissels te zijn. En vanaf 17-22 serveerde spelverdeelster Jordyn Poulter de Turkse passlinie aan gruzelementen. De 17-22 werd 24-22, waarna Annie Drews de 25-23 en 2-0 in sets voor haar rekening nam. In deze set had Turkije een 9 om 18 voordeel in de aanval en een 1 om 10 nadeel in de foutenlast.

Turkije deed in de derde set ook lang mee voor de winst en voor verlenging van de wedstrijd met in ieder geval een set. Na 12-12 tot aan 18-18 waren de ploegen aan elkaar gewaagd, toen sloegen Drews en Robinson het gaatje naar 20-18. Op 22-19 ging Guidetti de time out in, Boz scoorde de 22-20, maar daarna was het opnieuw Drews die twee keer de trekker overhaalde voor de 24-20 stand. Een uitgeslagen Turkse aanval besliste de set met 25-20 en de wedstrijd met 3-0.

Karakurt werd met 17 treffers topscorer, de eigen score bedroeg totaal 51 om 51 punten en de foutenlast 13 om 24 punten in het voordeel van USA.

De finale gaat morgen om 19:30 uur tussen Brazilië en USA, Japan en Turkije spelen om de bronzen plak.

Wij houden u op de hoogte hoe het verder gaat.