Vizier op volleybal

 

VNL dames, opnieuw een memorabele dag

VoV, 08-06-2021. 5:15 uur. Met het spelen van de achtste wedstrijd in de Robin Round VNL-competitie in Rimini hebben de teams er meer dan de helft opzitten. Ook in deze ronde was Oranje weer niet te stoppen. Een lang gevecht tegen Polen eindigde in een mooie 3-2 zege. De ploeg had een sterk midden met het Stuttgart duo Lohuis-Timmerman, serveerde met veel druk, speelde agressief en knokte zich drie slagen in de rondte voordat het capituleerde in de rally. Of zoals Anne Buijs het na afloop zei “Alleen de winst telt” en dat is letterlijk en figuurlijk helemaal waar.

Verder blikte ze als volgt terug op deze vijfsetter: “We zijn erg blij met deze zege, We wisten dat Polen moe was van de dag ervoor toen ze laat in de avond ook een vijfsetter speelden, dus speelden we erg agressief. Tijdens de wedstrijd ging het op en neer, maar als teamcaptain ben ik erg trots op dit team. Onze midspeelsters en diagonaal (Elles Dambrink) presteerden prima, maar de teamprestatie was de sleutel voor het succes. We wisselden veel, libero Kirsten Knip blesseerde zich licht aan de rug, maar ook haar vervangster Myrthe Schoot deed het fantastisch, net als alle andere invalsters had zij haar bijdrage aan deze zege.”

En verder gisteren? Onderstaand het overzicht, dat heel kort samengevat kan zijn: Het tot gisteren ongeslagen Turkije verloor, grootmacht Rusland won, olympisch kampioen China verloor weer, onze Ooster- en Zuiderburen verloren, Polen verloor! Ja, wie wonnen er eigenlijk nog meer?

Japan bijvoorbeeld, dat herstelde zich van de nederlaag tegen Oranje met een 0-3 zege op Canada, dat ze drie sets onder de twintig hielden (18, 15, 15). Hun lage foutenlast (24 om 10) droeg fors bij aan de ruime zege. Ishikawa en Kurogo maakten ieder 13 punten, topschutter van Ryk van Canada bleef op 9 steken.

Ook Italië speelde met een bijzonder lage foutenlast tegen onze Oosterburen. Hun 0-3 zege kwam mede door de 21 om 9 scores, die de teams voor de tegenpartij maakten. De sets werden met 21-25, 19-25 en 11-25 beslist. Camilla Mingardi (foto bovenaan) werd met 19 treffers topscorer.

“Ik ben zo trots op het team” vertelde Francesca Bosio in de virtuele mix zone. “We zetten vanaf het begin veel druk en speelden blokkerend en verdedigend goed. Ook onze side out was prima. Dat maakte volgens mij het verschil. Morgen (vandaag) verwachten we een zwaar duel tegen USA, maar we gaan er voor”

Onze Zuiderburen konden gisteren niet nog een vijfsetter aan hun reeds imposante serie toevoegen. En eigenlijk was dat ook niet zo vreemd, tegen Brazilië is dat nu eenmaal niet zo makkelijk. Het werd een 0-3 nederlaag. Met 18-25, 16-25 en 17-25. Tandara scoorde 17 keer, de teller stopte voor Britt Herbots op 12 punten.

Gabi: ”Weer drie punten erbij, we zijn erg in onze nopjes met deze zege. We maakten ons vooraf nogal druk over Britt Herbots, de topscorer (tot nu) van het VNL- toernooi. We concentreerden ons blokkerend vooral op haar. We kenden wat aanname probleempjes in het begin van de wedstrijd maar gelukkig wisten we dat tijdig te meesteren. Morgen (vandaag) spelen we tegen China, opnieuw een belangrijk duel.”

Olympisch kampioen China verloor gisteren van wereldkampioen Servië. Met 1-3. Via de setstanden 22-25, 18-25, 25-20 en 22-25. Katarina Lazovic (foto boven) speelde een prachtige partij, waarin ze 26 keer scoorde. En ondanks de 12 om 23 foutenlast, maar dankzij de 48 om 66 aanvallende scores trok Servië aan het langste eind.

En zoals in 9 van de 10 terugblikken begon Lazovic ook met zeggen dat ze trots op het team was. Alsof alle dames, die terugblikken, dat van hun PR mensen meekrijgen. “Vooral de temprestatie benadrukken en zeggen dat je trots op het team bent. En niet vergeten te zeggen dat de tegenpartij zeer goed speelde, zodat onze eigen prestatie nog meer respect krijgt als we winnen en als we verliezen dit een verklaring daarvoor is.

“We toonden dat we ons prima hebben hersteld van de slechte wedstrijd van de dag ervoor. We stonden heel anders in de wedstrijd en we knokten er keihard voor. Zowel wij als China speelden met een jonge ploeg, maar wij waren beter. We hebben de mentaliteit dat we altijd willen winnen en altijd ons best doen, hoe dan ook. Onze serve was tegen China zeer belangrijk, omdat zij passend altijd zeer goed zijn”

Turkije leed de eerste nederlaag van het toernooi. De aanvallende power van de Dominicaanse Republiek was hen te veel. Het werd 1-3 via 22-25, 21-25, 25-23 en 17-25. Isabel Pena werd met 20 punten topscorer.

Marte: “Ik ben erg blij en (hoe kan het anders) erg trots op de ploeg. We knokten er keihard voor vandaag. De teamprestatie was de sleutel tot succes”

Rusland pakte tegen Thailand een 3-1 zege. In de tweede set ging het met 18-25 even ziet zo goed tegen de rode lantaarndrager van de VNL-competitie, in de overige sets waren ze met 25-14, 25-14 en 25-20 wel een stuk beter. Vooral aan het net gezien de 18 om 4 blokpunten en de 58 om 44 aanvallende scores. Fedorovtseva werd met 20 punten de topscorer.

Koploper USA kende geen problemen met Zuid-Korea. Ze wonnen afgetekend met 0-3 via 16-24, 12-25 en 15-25. Totaal 14 blokpunten en 19 aanvallende scores meer maakten het grote verschil. Washington werd met 15 punten topscorer.

De stand na de achtste dag, met vermelding van gewonnen wedstrijden en behaalde punten is:

  • 01 t/m 04: USA 8-24, Brazilië 7-21, Turkije 7-19, NEDERLAND 6-18.
  • 05 t/m 08 Japan 6-17, Rusland 5-13, Dominicaanse Republiek 4-14, Servië 4-13.
  • 09 t/m 12: België 4-9, China 3-10, Polen 3-9, Italië 2-8.
  • 13 t/m 16: Canada 2-7, Duitsland 2-6, Zuid-Korea 1-4 en Thailand 0-0.

Om 13:00 uur speelt Oranje vandaag tegen Canada. En verder staan met Turkije vs. Rusland en China vs. Brazilië ook een paar mooie partijen op de agenda.

We houden u op de hoogte.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.

Noot: China en Turkije waren na afloop niet in de virtuele mix zone om vragen te beantwoorden. Daarom was er geen commentaar van hen op de verloren duels.