VNL dames: Vlotte zege Oranje dames

VoV, 12-06-2019. 19:13 uur. In de tweede wedstrijd in Stuttgart moest Nederland het tegen de Dominicaanse Republiek opnemen. Nederland won van de vijf onderlinge duels tegen hen tot nu op wereldtoernooien er vier zonder setverlies. Alleen bij de WGP van 2017 bleef de Dom. Republiek met een 3-2 zege aan de goede kant van de score. Bij het WK 2018, de laatste onderlinge wedstrijd,  won Oranje met 3-0 (19, 16, 14).

Of die historie enige waarde heeft in de zomer van 2019, waar heel veel anders is dan voorheen, zal nog moeten blijken. Als fans de dames acht keer zien verliezen en maar twee keer zien winnen vergt dat enig incasseringsvermogen, ongeacht welke gedachten er achter deze gang van zaken zit. De fan wil Oranje zien winnen, hoe dan ook, en dat kwam al (te) vaak niet uit. Maar vandaag niet.

Morrison liet Oranje met de volgende starting seven beginnen:

• Spelverdeling: Laura Dijkema
  • Libero: Kirsten Knip
  • Diagonaal: Lonneke Slöetjes
  • Midspeelsters: Nicole Koolhaas en Juliët Lohuis.
  • Passer Lopers: Maret Balkestein – Grothues en Anne Buijs.

Oranje had in de eerste set weinig problemen met de Dominicaanse Republiek. Nadat er een 2-5 voorsprong was genomen, bleef de ploeg van Morrison constant aan de leiding. Met scores van Lonneke Sloetjes (ace) en Juliët Lohuis (via het blok) werd afstand genomen tot 4-8, Anne Buijs en Juliët Lohuis maakten de punten naar de 8-13 tussenstand.

Oranje hield het verschil vast (10-16). Bij 15-18 bracht de dubbele wissel Celeste Plak en Britt Bongaerts erin, die ook maar meteen een opslag afleverde die niet terug kwam. Voor de 15-19 tussenstand. Het zesde punt van Juliët Lohuis in deze set maakte 16-23, na de 18-23 scoorden Celeste Plak en Anne Buijs de laatste twee Oranje punten.

In de openingsfase van de tweede set liep het iets minder voorspoedig. De Dominicaanse Republiek herstelde zich van een 2-5 achterstand en ging met 8-7 voor de time out in. Meteen na die verplichte pauze scoorden Martinez en Gonzalez voor de 11-8 tussenstand, een verschil dat er bij de tweede technische time out nog stond.

In die fase paste Oranje opnieuw de dubbele wissel toe, Celeste Plak  maakte 16-14 en 16-16. Bij 17-18 ging Oranje weer op kop. Het negende en tiende punt van Anne Buijs tot dan zorgden voor 18-22. De uitgeslagen aanval de Dominicaanse Republiek zette Oranje op setpoint, waarna Anne Buijs met een vlammede driemeter aanval het laatste punt van de set naar de vloer joeg.

Bij  0-4 achter in de derde set vluchtte de Dominicaanse Republiek al de time out in. Oranje had prima eigen punten gescoord en bleef dat via Buijs en Slöetjes ook doen. Met een zeer comfortabele voorsprong van 3-8 ging Oranje de pauze in. Oranje kwam geen moment meer in de problemen, via 8-15 en 11-20 snelde Nederland naar de 0-3 winst. Die met 19-25, na een score van Maret Balkenstein – Grothues, de boeken in ging. Bij Nederland werd Anne Buijs met 15 punten topscorer. Nederland had aanvallend 13 punten voordeel. Op de overige onderdelen waren de verschillen in totalen minimaal.