VNL: Derde verlies Oranje in Hong Kong

VoV, 06-06-2019. 13:25 uur. De afsluitende wedstrijd van de derde VNL week van de Oranje dames leverde tegen Japan geen setwinst op. Met slechts  één gewonnen set in drie wedstrijden nam de Nederlandse damesploeg afscheid van Hong Kong. De competitie wordt volgende week vervolgd in Stuttgart.

Het draaiboek voor alle drie sets was ongeveer gelijk. Tot aan de eerste technische time out kon Oranje steeds redelijk goed meekomen, in het middendeel raakte de ploeg van Beltrami steeds op een drie tot vier punten achterstand en in het derde deel liep Japan  makkelijk weg naar een ruim verschil in de eindstand. In de derde viel het eigenlijk nog wel mee, toen Oranje tot 21 punten kwam ten opzichte van de sets ervoor, toen 17 de eindscore was.

Nederland begon de wedstrijd met Britt Bongaerts, Kirsten Knip, Annick Meijers, Juliët Lohuis, Eline Timmerman, Marrit Jasper en Nicole Oude Luttikhuis. Hester Japer begon in de tweede set in de basis, Demi Korevaar stond in de derde in de basis. Invalbeurten waren er verder voor Anniek Siebring en via de dubbele wissel voor Sarah van Aalen en Indy Baijens.

In de openingsset kwam Nederland meteen op 3-0 achter, ging bij 5-1 al de time out in en kwam terug naar 7-5 via een score van Annick Meijers en een mooi kill – block. Na de pauze liep Japan eerst uit naar 10-5, waarop Beltrami in de time out zei “Please use the block” om aan te geven dat in de aanval meer ‘blok / uit’ gespeeld diende te worden. Japan speelde slim met lobjes en scoorde vanaf de drie meter. Na de 16-12 bij de tweede technische time out namen ze via Yuki Ishii afstand naar 21-13 en een paar lobjes later stond het 23-15. De ingevallen Hester Jasper maakte nog 23-17 maar haar netfout en een Japans ace, ‘kijken i.p.v. doen’ bepaalde de eindstand op 25-17.

In de tweede set eenzelfde beeld, Oranje werkte hard maar kreeg niet echt grip op het gebeuren. Japan bleef aan de goede kant van de score, Nederlan dkon er een aantal keren via side out scores naast komen tot aan de 12-12 tussenstand. Japan zette een tussensprint in toen Oranje de side out op 14-13 middels een foutserve miste en nam afstand naar 20-14. Britt Bongaerts serveerde nog een ace voor 21-17, waarna de laatste vier punten voor Japan waren. Met een ace via de netband pakten ze de 25-17 winst.

In de derde set kwam Japan bij 13-10 voor de tweede keer los van Nederland. De 8-4 achterstand had Oranje met een blokpunten van Annick Meijers en een ace van Juliët Lohuis bij 8-7 bijna weggewerkt, bij 9-9 was Oranje op gelijke hoogte, maar meteen daarna maakte slordig aanvallen het verschil van drie punten. Met 16-13 werd er verplicht gepauzeerd, vervolgens liep Japan uit naar 20-15. Oranje kwam nog op 22-19, waarna foutserves en een ace van Japan de eindstand op 25-21 zetten.

Na 9 wedstrijden staat Oranje op 2 keer winst en 7 keer verlies. We houden u op de hoogte hoe het verder gaat.