Vizier op volleybal

 

VNL: Drie dagen topvolleybal in Rotterdam

VoV, 05-06-2018. 6:18 uur.  Nederland begint vandaag als de nummer vier in de tussenstand aan de vierde en voorlaatste Volleybal Nations League speelronde in de poulefase. Plaats van handeling is het Topsportcentrum in Rotterdam, waar achtereenvolgens de Dominicaanse Republiek (13de, 2-8 ), Italië (8ste, 4-14) en Servië (3de, 8-23) de tegenstanders zijn. Tussen haakjes hun positie op de huidige ranglijst, het aantal gewonnen wedstrijden en behaalde punten. Oranje heeft bewust voor deze opbouw van de driedaagse in Rotterdam gekozen, met de makkelijkste tegenstander beginnen en dan steeds moeilijker.

Na het verlies tegen Brazilië zal de Oranje ploeg erop gebrand zijn om tegen de Dominicaanse Republiek (vanavond om 19:30 uur) de winnende draad weer op te pakken. En eigenlijk moet dat geen problemen opleveren, het is namelijk al 44 jaar (bij het WK in 1974!) geleden dat Nederland voor het laatst van de ploeg uit het Caribische gebied verloor. Daarna werd er acht keer gewonnen, meest recent bij World Grand Prix wedstrijden.  Bijvoorbeeld in Apeldoorn met 3-2 en in Rusland met 3-0.

Met Brayelin Martinez (2.01 mtr.) heeft de Dominicaanse Republiek wel de nummer drie van de topscorerslijst in de ploeg, ze maakte er al 154. Hun spelverdeelster staat als vierde genoteerd op de ranglijst van beste spelverdeelsters van het toernooi en Annerys Valdez is de oudste (36) en meest ervaren (276 caps) speelster van de ploeg. Zij scoorde al 15 blokpunten tot nu. De Dominicaanse republiek heeft alleen van Argentinië en Thailand gewonnen, beide keren met 3-0 tegen ploegen die in de stand onder hen staan.

Moeilijker zal het ongetwijfeld worden tegen Italië, dat niet op oorlogssterkte aan de VNL begon, hetgeen resulteerde in nederlagen tegen Turkije (3-0), Polen (3-2), USA (3-0) en Rusland (3-0).  De ommekeer kwam tegen Duitsland (3-0 winst) en Korea (3-0 winst), ook al waren toen diagonaal Paola Egonu en mid Cristina Chirichella (foto boven) nog niet inzetbaar en moest het gevaar van Sylla, Lucia Bosetti en Serena Ortolani komen.

Vanaf de derde ronde zijn ook Egonu en Chirichella van de partij, in die derde ronde pakte Italië zeven punten, 3-0 winst tegen Argentinië, 3-1 winst tegen China en 3-2 verlies tegen Japan. Voor de in Italië spelende Oranje internationals (Celeste Plak, Laura Dijkema, Maret Balkestein – Grothues) zullen er bekenden aan de andere kant van het net staan, waar ze dan ook hun voordeel mee zullen willen doen, hetzelfde zullen de Italiaanse dames ongetwijfeld ook van plan zijn. Soms zijn ze heel bekend, Egonu en Chirichella waren afgelopen seizoen bijvoorbeeld bij Novara teamgenoten van Celeste Plak.

Nog moeilijker kon het weleens worden tegen Servië, dat nog maar één keer verloor van de tot nu gespeelde negen wedstrijden. Tijana Boskovic is vierde op de topscorerslijst met 152 punten en met een scoringspercentage van 52% de effectiefste aanvalster van de VNL tot nu. Zij en midspeelster Milena Rasic, collega van Lonneke Sloetjes bij VakifBank, zijn tevens de bekendste blikvangers van de ploeg. Al mogen we Brankica Mihajlovic, met al 130 punten achter haar naam en een scoringspercentage van 45,37%,  en Jovana Stefanovic, al 22 blokpunten, in dat rijtje niet vergeten.

Trainer coach van de ploeg is Zoran Terzic, die met Servië zilver won op de Olympische Spelen in Rio in 2016 en een jaar later de EK titel bemachtigde. Servië won in deze VNL editie met 3-0 van Japan, Duitsland, Rusland en België, 3-1 zeges waren er tegen China, Polen en Thailand en Turkije werd met 3-2 verslagen. Tegen Brazilië werd met 3-1 verloren.

We gaan u natuurlijk op de hoogte houden hoe het de Oranje ploeg vergaat.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.