VNL-Heren: Derde VNL-week in Anaheim, USA

VoV, 10-07-2023. 7:13 uur. In het Amerikaanse Anaheim werd de andere poule van de derde week van de VNL-competitie afgewerkt. Naast de USA waren Argentinië, Servië, Frankrijk, Iran, Cuba, Bulgarije en Duitsland er present. Gastland USA stond voor begin van de derde week in de ranking 2de, Argentinië 6de en de overige teams vinden we allemaal in de tweede helft van de ranglijst terug.

Onderstaand een overzicht van de wedstrijden per land

USA had het in de eerste set moeilijk met Cuba, resultaat een 27-25 zege. De 3-0 winst kwam daarna via 25-17 en 25-15 op het matchreport. Met twee keer 25-23 kwam USA na de 20-25 verloren eerste set tegen Argentinië met 2-1 voor, daarna verloren ze set vier (41-43) en vijf (12-15) en de wedstrijd dus met 2-3. Tegen Frankrijk werden de sets met twee punten verschil in het voordeel van USA beslist. Via 25-23, 27-25 en 27-25 werd het 3-0 voor de thuisploeg. De winst tegen Bulgarije leverde USA in de laatste wedstijd de koppositie van de ranglijst op. Na een moeilijke eerste set (van 20-23 achter naar 29-27 winst), werd Bulgarije naar een 3-0 nederlaag gespeeld.

Argentinië verloor de eerste set van Servië (19-25), maar herstelde zich daarna voortreffelijk met drie setzeges, waarbij de tegenstander met 16, 19, en 18 punten ruim tekortkwam. Duitsland werd met 3-0 verslagen, een nipte 25-23 in de eerste set werd met 25-18 en 25-17 omgezet in een 3-0 zege. Met een marathonset (41-43 (!!) maakte Argentinië de 2-2 gelijk tegen de USA, daarna wonnen ze de vijfde set met 12-15. Iran werd ook met 3-2 aan de zegekar gebonden Iran pakte setwinsten met 28-30 en 27-29, de tiebreak ging met 15-11 naar Argentinië.  Geen slechte score, vier zeges op rij voor Argentinië.

Servië kon de eerste set van he hogergeplaatste Argentinië winnen, maar moest daarna drie keer op rij hun meerdere erkennen in de Zuid-Amerikaanse ploeg. Tegen Cuba kon een 2-1 voorsprong in sets pas in de vijfde set in winst worden veranderd. Na de 22-25 pakten ze de tiebreak met 15-11. Servië verloor met 1-3 van Frankrijk en zag daardoor de kans op een Top 8 plaats aanzienlijk slinken. De verschillen per set waren klein, maar wel drie keer in het voordeel van de Fransen. Tegen Bulgarije deed Servië wat ze doen moesten op zicht op de top 8 te houden, ze wonnen met 3-0.

Frankrijk versloeg Iran met 0-3. De ploeg van bondscoach Andrea Gianni, waar Ngapeth in de selectie ontbreekt   pakte de zege via 25-18, 25-22 en 25-19 setwinsten. De voor de stand voor beide teams uiterst belangrijke wedstrijd tegen Servië, om zicht te houden op de Top 8, werd door Frankrijk met 1-3 gewonnen. Na 25-20 waren de 23-25 en 26-28 in de tweede en vierde set nipt, de 20-25 in de derde een stuk ruimer. De topper tegen USA ging met 3-0 verloren, waarna Frankrijk moest duimen voor Slovenië, die tegen Nederland hun sportieve plicht moesten doen en dat met 3-0 ook deden. Met een 3-1 zege tegen Duitsland pakte de Olympisch kampioen het achtste ticket voor de kwartfinale. De eerste set ging nog verloren, daarna kreeg Duitsland 20, 22 en 21 punten per set mee.

Iran kon het tegen Olympisch kampioen Frankrijk niet bolwerken. Het werd een 3-0 nederlaag. Tegen Bulgarije capituleerde Iran pas na vijf sets. Na vier sets was er met 21-25, 25-21, 22-25 en 25-22 volledig evenwicht in sets en punten, de 15-11 gaf de doorslag naar Bulgarije. Tegen Argentinië werd ook met 3-2 verloren, nipte setwinsten en ruime nederlagen (25-19, 25-20 en 15-11) beslisten het duel. Tegen Cuba kom Iran via 28-30 in de vierde set de tiebreak afdwingen, die ze vervolgens met 15-10 verloren.

Cuba kon in de eerste set lang met USA mee en verloor nipt met 27-25. Vervolgens bleef hun score in de tweede en derde set op 17 en 15 punten steken. Servië was hen met 3-2 de baas. Na de 2-1 achterstand in sets kon met 22-25 de tiebreak worden afgedwongen, die echter met 15-11 verloren ging. Cuba kon drie sets lang met Duitsland mee in de score, maar aan het eind kwamen ze met 23-25, 23-25 en 22-25 toch drie keer net tekort voor setwinst. De 2-1 voorsprong in sets tegen Iran on pas in de vijfde set in wedstrijdwinst worden omgezet. Via 15-10 in de tiebreak.

Bulgarije kon tegen Duitsland geen setje meepakken. Met 22, 18 en 22 punten per set bleven ze drie keer aan de negatieve kant van de score. Tegen Iran wisten ze drie sets te winnen, terwijl hun tegenstander er maar twee voor zich besliste. Pas in de tiebreak sloeg de balans met 15-11 in hun voordeel door. Servië gaf hen geen setje mee (19-25, 22-25 en 25-27). Tegen USA werd het toernooi met een 3-0 nederlaag afgesloten.

Duitsland versloeg Bulgarije met 3-0 (22, 18, 22). In hun tweede partij moesten ze hun meerdere erkennen in Argentinië dat hen met 3-0 (23, 18, 17) zonder setwinst naar de kleedkamer stuurde. De derde zege in deze VNL-editie behaalde Duitsland tegen Cuba. Met 0-3 via de setstanden 23-25, 23-25 en 22-25. Met minimale verschillen dus. Tegen Frankrijk werd met 3-1 verloren, hetgeen de Fransen een plek in de kwartfinales opleverde.

De eindstand in de poulefase is, met vermelding van gewonnen en verloren wedstrijden en daaruit behaalde punten: