VNL Heren: Derde VNL-week in Pasay City, Filipijnen

VoV 10-07-2023. 7:08 uur. De Nederlandse mannenploeg speelde hun kwartet wedstrijden in de derde ronde van de VNL-competitie van dit jaar in Pasay City op de Filipijnen. Buiten Nederland waren daar verder present Japan, China, Brazilië, Canada, Italië, Polen en Slovenië. Oranje (8) speelde er tegen Canada (13), Brazilië (3), Japan (1) en Slovenië (4), met tussen haakjes de rangschikking bij begin van de derde week.

Een overzicht van de wedstrijden in Pasay

Japan had het lastig met China, dat in de eerste set een 24-19 achterstand veranderede in 24-26 winst. Het werd 1-1 via 25-23 en met dezelfde score kon Japan de 1-2 in sets na 21-25 wegwerken. In de tiebreak pakten ze met 15-12 hun negende zege op rij. Tegen Nederland bleef de tot dan ongeslagen koploper nog steeds ongeslagen. Met 3-1 wezen ze Nederland terug.

Tegen Italië leed Japan de eerste nederlaag. Met 1-3, waarbij alleen in de vierde set duidelijke verschillen waren met 20-25. De andere drie sets eindigden in 27-29, 26-28 en 25-23. In de tweede set miste Japan na 24-22 de setpoints voor de winst. Tegen Polen leed Japan de tweede nederlaag. Drie keer bleven ze met hun score onder de twintig punten (17, 19, 18). De 4 wedstrijden van Japan werden door 34.722 toeschouwers bezocht.

China was pas in de vijfde set de mindere van Japan. Na de 2-2 stand keken ze in de tiebreak bij 10-6 en 13-11 tegen een beslissende achterstand, met 15-12 pakte koploper Japan daarna de winst. Slovenië had vier sets nodig om van China te winnen. Na 21-25 en 20-25 waren de teams in de derde en vierde set met 26-24 en 23-25 aan elkaar gewaagd. Brazilië was in drie sets te sterk voor de Chinese ploeg. Hun score bleef drie sets onder de twintig. Canada gaf China met 1-3 het nakijken. De 1-1 in sets veranderde Canada met 17-25 en 18-25 in winst.

Brazilië verloor met 3-1 van Italië, dat na een 1-0 achterstand nipt de tweede set won en vervolgens via winst in de derde en vierde set de winst pakte. Tegen Nederland kenden de Brazilianen weinig problemen en via 25-21, 25-15 en 25-20 wonnen ze met 3-0. In het duel tegen Polen was er geen succes voor Brazilië. Na 25-23 en 22-25 kwamen ze in de derde en vierde set niet verder dan 21 punten. China werd geen setje gegund en met 25-19 en twee keer 25-17 won Brazilië met 3-0.

Canada leed een 3-1 nederlaag tegen Oranje, maar maakte het in hun tweede duel Italië knap lastig. Met 25-23 in de tweede en vierde set maakten ze twee keer een achterstand ongedaan, in de tiebreak trok Italië met 9-15 alsnog de winst naar zich toe.

Tegen Polen leed Canada een 3-0 nederlaag en het toernooi werd met een 3-1 zege tegen China afgesloten. Na de 25-23 en 21-25 pakte liet Canada China niet verder komen dan 17 en 18 punten in de volgende twee sets.

Italië versloeg Brazilië met 1-3. Via de setstanden 25-23, 20-25, 15-25 en 21-25. Na de tweede set kon Italië doordrukken. Tegen Canada hadden de Italianen vijf sets nodig om als winnaar te gaan douchen. Slovenië werd in de eerste set naar een dikke nederlaag gespeeld (13-25), daarna pakten ze de tweede set met 22-25, waarna de beslissing voor de 0-3 winst via 17-25 op de borden kwam. Italië bracht Japan de eerste nederlaag van deze VNL  editie toe. Met 3-1.

Polen boekte na een 0-2 achterstand tegen Slovenië alsnog een 3-2 zege. Twee keer 25-20 en 15-13 zorgden voor de ommekeer. Tegen Brazilië werd het 1-1 via 25-23 en 22-25, daarna pakte Polen door met twee keer 25-21 setzeges. Canada werd met 3-0 via 25-21, 25-23 en 27-25 aan de kant gezet en hun laatste poulewedstrijd tegen koploper Japan sloten ze ook met een 3-0 zege af. Japan kon het tegen Leon en co. niet bolwerken en was in geen van de drie sets bedreigend voor de oppermachtige Polen.

Slovenië kon een 2-0 voorsprong tegen Polen niet in winst veranderen, tegen China stapten ze na een 1-3 zege van het veld en tegen Italië slaagden ze niet om een setje mee te pakken. Hun scores stopten bij 13, 22 en 17 punten. En tegen Oranje stonden ze geen setje af in hun laatste pouleduel.

Nederland won met 3-1 van Canada en verloor met 3-0 van Brazilië. Tegen Japan was er een 3-1 nederlaag en tegen Slovenië miste Oranje met een 3-0 nederlaag een plaatsje bij de Top 8.

De eindstand in de poulefase is, met vermelding van gewonnen en verloren wedstrijden en daaruit behaalde punten: