Vizier op volleybal

 

VNL-Heren: Duitsland weigerde tegen China te spelen.

VoV, 23-06-2022. 13:21 uur. De Duitse volleybal ‘Mannschaft’, die morgenvroeg tegen Oranje speelt, weigerde vandaag om tegen China aan te treden. Wat was het geval? Op 18 juni waren 21 leden van de Chinese selectie en staf positief op corona getest, op dezelfde dag werd deze uitslag door PCR-tests om vijf uur in de middag nogmaals bevestigd. Dat was mede de reden dat China niet tegen Frankrijk in actie kwam.

De VNL is het grootste volleybaltoernooi op de wereld en de Duitse ploeg wilde voorkomen dat zij via de wedstrijd tegen China ook besmet zouden kunnen raken en zo verdere deelname aan het toernooi in gevaar zou komen vanwege quarantainemaatregelen van zowel de besmette als van de met hem in aanraking gekomen spelers/ stafleden.

Via diverse gesprekken en e-mails met de FIVB is getracht een oplossing te vinden voor dit probleem, waardoor ze zonder besmettingsgevaar wel zouden kunnen spelen. Bijvoorbeeld zou een hernieuwde PCR-test op 23-06 een betere indicatie kunnen geven over het besmettingsgevaar van alle direct bij dit duel betrokken partijen.

Bij Duitsland begrepen ze dan ook niet dat de FIVB, die altijd stelt dat de gezondheid van de spelers de hoogste prioriteit heeft, niet genegen was om vijf dagen na 18 juni een hernieuwde PCR-test te laten doorvoeren, om zo maximale zekerheid te krijgen omtrent de coronastatus in de Chinese selectie en begeleidingsstaf.

Het FIVB weigerde meermaals de Duitse verzoeken en verwees naar de plaatselijke maatregelen ter voorkoming van besmetting. Volgens Duitsland zijn die echter in zijn geheel niet toereikend om voor hun spelers en staf zekerheid op geen besmetting te garanderen.

Ook het voorstel van Duitsland om de wedstrijd naar een later tijdstip te verplaatsen werd niet gehonoreerd. Omdat bij de Duitsers de lichamelijke gezondheid van het team en staf op de eerste plaats komt is derhalve besloten niet tegen China te spelen. Ze betreuren het deze stap te moeten nemen en vinden het erg jammer voor de fans van beide teams en ook voor China, dat in deze situatie terecht is gekomen.

De Duitse volleybalbond ging achter de beslissing van het team en de staf staan om niet te spelen. Consequentie van een en ander was wel een 3-0 nederlaag via drie keer 25-0 voor Duitsland.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB, Duitsland.