VNL Heren: Frankrijk koploper, stunt Iran

VoV, 24-06-2022. 4:48 uur. Over het duel tussen Oranje en Frankrijk berichten we reeds uitgebreid, ook de reden van het afgelasten van China vs. Duitsland werd door ons reeds nader belicht. Bleven gisteren er nog vier wedstrijden over om u over te informeren.

In Quezon City speelde Argentinië tegen Slovenië. Teams waar Oranje onlangs tegen oefende (Argentinië) en in de VNL van won (Slovenië). Het onderlinge duel eindigde in een 1-3 zege voor Slovenië. De tweede set ging met een nipte 29-27 naar Argentinië, de overige drie sets waren met 20-25, 18-25 en 17-25 voor Slovenië. Argentinië speelde met een imposante foutenlast, maar liefst 38 keer scoorden ze voor Slovenië, ze kregen daarvoor 23 punten terug. Verder had Slovenië drie punten voordeel op de aanvallende punten. Urnaut van Slovenië werd met 19 punten topscorer.

In Sofia pakte Polen na de 3-1 zege tegen Brazilië ook de volle buit tegen Canada. Ze hielden de ploeg uit Noord-Amerika drie sets ruim onder de twintig, Canada kreeg 16, 18 en nogmaals 16 punten mee. Vooral aanvallend domineerde Polen het spelbeeld met 43 om 28 scores. Ook op de overige onderdelen scoorden ze beter, en ze hadden tevens een lager foutenlast. Kaczmarek werd met 13 punten de topscorer van de partij.

Brazilië revancheerde zich op zichzelf na de nederlaag van eergisteren tegen Polen. Tegen Servië pakten ze de eerste set ruim met 25-18, in de tweede sloeg Servië op het beslissende moment bij 24-24 twee keer achter elkaar uit en verloor dus met 26-24. De derde set nam Brazilië vlot een 8-2 voorsprong en bleef gedurende de set steeds met ruim verschil aan de leiding. Ze sloten met 25-17 winst af, goed voor de 3-0.

USA vs. Iran eindigde in een onverwachte 0-3 zege voor Iran, via de setstanden 18-25, 27-29 en 25-27. In de openingsset waren de Iraniërs veel beter getuige de tussenstanden 10-17 en 13-20. In set twee kwam USA van 11-16 achter terug naar een 21-19 voorsprong, maar nadat beide teams kans op setwinst in rook zagen opgaan, was het de video challenge die van 28-28 een 27-29 setzege voor Iran maakte. In de derde set was het opnieuw nipt, ook nu maakte Iran aan het eind de beslissende punten. Amin van Iran werd met 20 punten topscorer.

De stand is nu, met vermelding van gewonnen wedstrijden en behaalde punten, waarbij niet alle teams even vaak in actie kwamen:

• 01> en 2> Frankrijk en Polen 5-15
  • 03> USA 5-14
  • 04> Japan 4-13
  • 05> Italië 4-12
  • 06> t/m 9> Nederland, Brazilië, Slovenië en Iran 3-9
  • 10> Duitsland 3-7
  • 11> en 12> China en Servië 2-6
  • 13> Canada 2-5