VNL-Heren: Nederland verslaat Duitsland (3-1)

VoV, 24-06-2022. 7:15 uur. Bij derde wedstrijd van de Oranje mannen in de tweede week van de VNL-competitie in Quezon City op de Filippijnen waren onze Oosterburen de tegenstanders. Duitsland had gisteren afgezien van het spelen tegen China omdat men geen risico wilde lopen op coronabesmettingen. Bij China waren namelijk vijf dagen eerder 21 coronagevallen geregistreerd. Nederland had na de galavoorstelling tegen Slovenië geen enkele kans op succes tegen Olympisch kampioen Frankrijk.

Bondscoach Piazza begon met de volgende starting seven aan de burenruzie.

• Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer lopers: Gijs Jorna en Thijs ter Horst
  • Midspelers: Luuc van der Ent en Twan Wiltenburg

Nederland verloor de eerste set met 22-25, maar herstelde zich prima door de volgende drie met 31-29, 25-23 en 25-16 te winnen. Het was de vierde zege van Oranje in dit toernooi.

In de eerste set had Oranje met blokpunten van Thijs ter Horst en Luuc van der Ent een prima start en kwam op een 7-3 voorsprong. Duitsland scoorde na 8-4 zes punten op rij (8-10), waarop Piazza de time out nam. Bij 9-12 ging de technische time out in.

Nederland kreeg via Duitse opslagfouten de punten 11, 12 en 13 cadeau, maar Duitsland scoorde via o.a. Weber de side out punten en bleef met drie punten verschil aan de leiding. (12-15, 15-18). Beide teams scoorden vervolgens een breakpoint, waarmee het verschil op drie punten bleef staan bij 17-20. daarna ging het op de side out naar 20-23. Jorna en Abdel-Aziz scoorden 21-23 en 22-24, voordat Duitsland het laatste punt voor de 22-25 maakte.

Oranje stapelde na 3-3 in de tweede set, met Tuinstra en Plak in de basis voor ter Horst en van der Ent, servefout op aanvallende fout. Zeven punten op rij gaven ze weg tot aan 8-10, bij 10-12 werd er verplicht gepauzeerd. Na de 11-14 kwam Oranje door scores van Abdel-Aziz, Keemink en Tuinstra op een 15-14 voorsprong, die even later ook alweer door Duitsland ongedaan was gemaakt (16-18).

Op 18-20 kwam Gijs van Solkema voor Wessel Keemink, Gijs Jorna sloeg Nederland bij 21-21 en 22-22 naast Duitsland, onze Oosterburen kwamen bij 23-24 op setpoint, Nimir maakte het ongedaan en sloeg Nederland daarna op setpoint. Drie keer kreeg Oranje de kans de set te beslissen voordat Duitsland bij 28-29 weer op setpoint kwam. Na de gelijkmaker lanceerde Abdel-Aziz twee torpedo’s, die keihard insloegen bij Duitsland voor de 31-29 setwinst en de 1-1 stand.

In de derde set haalde bondscoach Piazza zijn ploeg bij 5-9 achter naar de kant. Via 8-11 (blok Wiltenburg) werd het 10-12 (smash Abdel-Aziz) bij de technische time out. Oranje bleef in de achtervolging (13-15, 14-17) en kon echter na twee kadootjes van Duitsland bij 20-20 op gelijke hoogte komen.

Nederland pakte via Abdel-Aziz voordeel op 23-22, waarop Duitsland de time out inging. Na de pauze maakten ze gelijk, maar de laatste twee punten van de set waren voor Nederland. Nimir Abdel-Aziz scoorde twee keer achter elkaar en bezorgde Oranje de 25-23 setwinst voor de 2-1 stand.

In de vierde set ging Oranje via onder andere aces van Tuinstra, Plak en Abdel-Aziz met 12-7 de technische time out in. Nederland bleef ruim aan de leiding, na het ace van Wessel Keemink was het verschil bij 16-10 zes punten. Nederland gaf niets weg en bleef de rally’s afmaken. Bij 19-11 lag de winst voor het grijpen, Duitsland kreeg geen grip op de Nederlandse aanvallen, terwijl het Nederlandse blok maar moeilijk te passeren was. Het werd 21-12 en 23-14 voordat Oranje de set met 25-16 voor zich besliste.

Nederland had een 15 om 9 blokkerend voordeel en scoorde 6 aces tegen 1 van Duitsland. Nimir Abdel Aziz werd met 30 punten topscorer.