VNL-Heren: Japan in vijfsetter langs Italië

VoV, 25-06-2022. 3:55 uur. De partij tussen Japan en Italië, de nummers drie en vier van de ranglijst, was een waar spektakelstuk met fantastisch volleybal. Het publiek, dat voornamelijk voor Japan klapte, zag geweldige rally’s met prachtige (pipe)-aanvallen en onwaarschijnlijk sterk verdedigen aan beide kanten. Een staaltje ‘hoog-hoger-hoogst’ springen was er in de vijfde set toen Takahashi Ran van Japan met de voeten een netfout maakte tijdens de aanval op de buitenkant.

Het werd 3-2 voor Japan, dat na de 1-0 voorsprong (25-20) met 1-2 achter kwam (21-25, 24-26). In de vierde set dwongen ze de tiebreak af. Via de tussenstanden 12-7 (technische time out), 18-14 en 23-17 werd de set met 25-19 gewonnen. In de vijfde set ging het tot 13-13 gelijk op, Nishida en een Japans kill-block beslisten de strijd.

Aanvallend waren de teams met een totaalscore van 64 om 63 punten aan elkaar gewaagd. Blokkerend was Italië veel beter (2 om 14), serverend was dat Japan met 14 om 3 aces. Springveer Nishida werd met 28 punten de topscorer.

Ook in Quezon werd de partij Argentinië vs. China gespeeld. Wat set scores betreft een eentonige vertoning gezien het feit dat de verliezende partij in alle sets 22 punten meekreeg. Met 25-22, 22-25, en nog twee keer 25-22 ging de winst naar Argentinië. Lima werd met 25 punten de vaakst scorende speler.

In Sofia won Servië met 3-2 van Canada. Nadat ze met 0-2 achter waren gekomen via 20-25 en 19-25 kantelde de wedstrijd naar voordeel voor Servië. De tiebreak werd met 26-24 in de vierde set afgedwongen, de derde set ging daarvoor al met 25-20 naar de Serven. In de tiebreak waren ze met 15-11 de bovenliggende partij.

Beide teams speelden met een hoge foutenlast gezien de 34 om 38 punten die ze voor de tegenstander maakten. Atanasijevic (Servië) en Maar (Canada) maakten de meeste punten. Elk 22.

Iran, dat eergisteren met een 3-0 zege over USA een mooie stunt leverde, was gisteren net niet opgewassen tegen Brazilië. Twee sets deden ze lang mee voor de winst, maar misten in de finale de beslissende punten. Één set was Brazilië een stuk sterker.

In de eerste set kwam Brazilië van een 15-19 achterstand via 20-18 terug naar 20-20 om na setpoints voor beide teams met 30-28 te winnen. In set twee was er een 25-23 zege voor de Zuid-Amerikanen en in de derde set waren ze met 25-19, na de tussenstanden 12-7 en 21-13 ruim beter. Amin (Iran) en Lucarelli werden met 15 punten de topscorers van de partij.

Australië behaalde tegen gastland Bulgarije de eerste twee competitiepunten via hun eerste zege van het toernooi. De teams staan laatste en voorlaatste in de stand, voor beide dus de beste kans op een zege, al had Bulgarije dus wel het thuisvoordeel. Maar dat baatte hen niet.

Australië won met 3-2, kwam met 0-1 achter (21-25) en met 2-1 voor (25-13, 25-22), maar kon pas na de 20-25 in de vierde set in de tiebreak de beslissing forceren. En dat was met 17-15 nipt. Bulgarije had blokkerend een 8 om 17 voordeel, in de foutenlast hadden ze een 23 om 32 nadeel. En dat hief elkaar op, net als de 7 om 7 aces. De 61 om 53 aanvallende scores maakten het verschil. Pope van Australië werd met 21 punten de topscorer.

De stand, met vermelding gewonnen wedstrijden en behaalde punten, waarbij niet alle teams even vaak speelden is nu:

• 01> t/m 03> Frankrijk, Polen en Japan 5-15
  • 04> USA 5-14
  • 05> Italië 4-13
  • 06> en 07> Brazilië en Nederland 4-12
  • 08> Slovenië 3-9
  • 09> Iran 3-9
  • 10> Servië 3-8
  • 11> Duitsland 3-7