Vizier op volleybal

 

VNL-Heren: Nederland via tiebreak langs Argentinië

VoV, 25-06-2022. 7:30 uur. De Oranje mannen speelden vanmorgen hun laatste wedstrijd in Quezon City op de Filipijnen, tegenstander was Argentinië, waartegen tijdens het verblijf in Zuid-Amerika voor de eerste VNL-ronde in Brasilia al met succes geoefend was.

Argentinië won gisteren met 3-1 van China, Oranje leverde ook opnieuw een prima prestatie en resultaat af door met 3-1 van Duitsland te winnen. De balans na zeven wedstrijden is 4 keer winst en 12 punten, waarmee Oranje op de zevende plaats staat. Argentinië is de nummer twaalf van de ranglijst. Een hernieuwde zege zou de kansen op deelname aan de kwartfinales, mede gezien het totale programma in de laatste ronde, een stuk dichterbij brengen.

Bondscoach Piazza begon met de volgende starting seven:

  • Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer Lopers: Bennie Tuinstra, Gijs Jorna
  • Midspelers: Fabian Plak en Michael Parkinson.

In het begin van de openingsset nam Argentinië een 1-3 en 2-5 voorsprong en hield daarvan twee punten over bij de technische time out bij 10-12. Mede door een aantal foutserves op rij van Oranje en scores van hun diagonaal Lima. Bij 11-15 achter ging Oranje de time out in en maakte de achterstand bij 17-17 helemaal ongedaan.

Lima en Palacios sloegen Argentinië naar 17-20 en 18-23. In die fase kwamen Thijs ter Horst en Twan Wiltenburg (voor de serve) erin. Twee setpoints kon Oranje op 20-24 wegwerken, de aanvallende fout bezegelde daarna het lot in deze set (22-25)

In set twee was er een heftige discussie, je zou bijna zeggen een opstootje, toen de scheids een loepzuivere score van Nimir over het hoofd zag, hetgeen nadien in de video challenge als punt voor Nederland werd rechtgezet, waarmee het 6-7 werd. Bennie Tuinstra sloeg Oranje naar de 12-11 voorsprong bij de technische time out.

Jorna en Plak (ace) gaven Oranje een marge van twee punten bij 17-15, bij 20-17 na scores van Abdel-Aziz en Tuinstra, ging Argentinië de time out in. Fabian Plak zette Oranje bij 24-20 op setpoint, Argentinië kon verlies drie keer voorkomen (24-23) voordat Gijs Jorna het laatste punt van de set erin sloeg voor de 25-23 setwinst.

In de derde set opnieuw een heftige discussie over een touché c.q. in-uit bal. Het resulteerde in rood voor Jorna, Nimir ging in discussie met de jurytafel en er werd door het net stevig van mening gewisseld met Argentijnse spelers. Toen de rook opgetrokken was stond het 8-9, was iedereen weer vrienden met elkaar en stond het even later bij de technische time out 11-12 voor Argentinië. Na twee aces en een foutserve van Lima stond het 12-14, vervolgens werd mid Loser een winner met een scorend blok waarop Piazza bij 12-16 de time out in ging.

Argentinië blokkeerde zich naar 12-18, van Solkema kwam voor Keemink. Na een spectaculaire rally kon Abdel-Aziz de 15-19 scoren, Jorna maakte de side out voor 16-20. Vanaf 18-22 tot aan 20-23 werd er alleen gescoord met foutserves en aces, Palacios zette Argentinië op setpoint met een tipballetje en hij scoorde met een ace ook het laatste punt voor de 20-25 eindstand. Dus 1-2.

In de vierde set, waarin Stijn van Tilburg inviel voor Nimir Abdel-Aziz, ging het tot aan 8-8 gelijk op, Argentinië kwam via Loser op voorsprong (8-10, 9-11) echter maakten Tuinstra en twee Oranje blokpunten er 12-11 bij de verplichte pauze van. De gelijk opgaande score ging tot 15-15 door, van Tilburg scoorde de 16-15, waarop een aantal breakpoints van Oranje volgden voor de 20-16 stand.  Het derde punt achter elkaar door van Tilburg maakte 21-16. Nederland kreeg legio setpoints op de 24-18 stand, het eerste werd niet benut, daarna was Stijn van Tilburg opnieuw succesvol en hij maakte de 25-19 voor de 2-2 stand.

In de tiebreak werd van Tilburg al vlot door Abdel-Aziz vervangen, nadat Argentinië met 1-4 de leiding nam. Lima had keer op keer succes tot aan de 4-7, bij 4-8 ging Piazza de time out in. Oranje vocht zich terug naar 8-9, het moment voor Argentinië om even pauze te nemen. Het eerste punt erna was voor Oranje (9-9). Nederland kwam na de 11-12 keihard terug met o.a. een ace van Fabian Plak voor de 14-12 stand op matchpoint, waarna Abdel-Aziz zijn 24ste punt van de wedstrijd scoorde, waarmee Oranje dus de 3-2 zege binnenhaalde.     

Nederland speelt de volgende ronde in Gdansk in Polen, waar het tegen China, Bulgarije, Polen en Italië speelt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.