VNL-heren: Frankrijk en Polen naar halve finale

VoV, 22-07-2022. 5:21 uur. Op de tweede dag van de VNL-kwartfinales bij de heren in Bologna stonden de wedstrijden Frankrijk vs. Japan en Polen vs. Iran op het programma. De winnaars van deze partijen kenden hun tegenstanders al. USA en Italië hadden zich eergisteren via zeges op Brazilië en Nederland al geplaatst.

Frankrijk vs. Japan eindigde in een 3-0 zege voor de Olympische kampioen. Via de setstanden 24-26, 16-25 en 20-25. Vooral in de eerste set had Frankrijk het in de setfinale knap lastig. Japan maakte met een serie van vijf punten een 18-21 achterstand ongedaan en had slechts twee side outs nodig om de 23-21 in setwinst om te zetten. Daarna maakten eigen fouten die mogelijkheid ongedaan. Eerst een foutserve en een aanvalsfout (23-23) en na de 24-24 volgde opnieuw een foutserve, waarna Jean Patry het setpoint verzilverde.

In de tweede en derde set liet Frankrijk het niet opnieuw op een spannende finale aankomen. In set twee ging het via 7-4 naar 13-9 en 16-11 om vervolgens na 20-15 met een serie naar 24-15 middels twee aces door Brizard bijna twee handen vol setpoints tot de beschikking te hebben.  Na de 24-16 was het meteen raak.

In de derde set eenzelfde beeld. Tot 11-10 kon Japan aanklampen, bij 16-12 was het gaatje geslagen, dat tot 23-19 vier punten bleef. Japan kon de 23-20 nog op het scorebord zetten, maar moest met 25-20 de meerdere in Frankrijk erkennen.

Frankrijk had met 52 om 37 punten de betere eigen score (aanval 41/30, blok 8/3) en speelde ook met een iets mindere foutenlast. Jean Patry werd met 19 punten de topscorer van de partij. Bij Japan kwam geen speler in de dubbele cijfers wat gescoorde punten betreft. De Franse ploeg gaat dus door naar de halve finale, waarin ze zaterdag om 21:00 uur tegen Italië spelen.

Polen vs. Iran werd een 3-2 zege voor de Poolse ploeg. In de openingssets werd een 19-16 voorsprong uitgebouwd naar 22-16, Iran antwoordde met een serie van drie punten (22-19) waarna Polen op de side out de set met 25-21 won. In set twee bleven de teams tot 24-24 bij elkaar. Frankrijk had midden in de set drie punten voordeel (15-12), Iran ging als eerste over de twintigpuntengrens (20-21) en won met een breakpoint op 24-25.

In de derde doorgang liep Polen na 14-14 uit naar 20-14 en won de set met 25-18, het omgekeerde verhaal gebeurde in de vierde set toen Iran van 6-12 via 10-17 een 12-21 voorsprong nam en met het ruime verschil van 16-25 won en daarmee de tiebreak afdwong.

Polen had het meeste over en sloeg zich naar een 5-1 voorsprong. Daarna kwam de winst niet meer in gevaar en met de serie van 10-5 naar 14-5 kwamen ze op matchpoint. Iran kon nog twee keer tegenscoren voordat het laatste punt voor de 15-7 op het scorebord kwam.

Iran had met 66 om 68 punten de betere eigen score, maar speelde ook met de ruim hogere foutenlast (29 om 39 punten). Amin van Iran werd met 22 punten topscorer, bij Polen ging die titel naar Semeniuk, die er 17 maakte. Polen speelt zaterdag om 18:00 uur in de halve finale tegen de USA.