VNL heren: Iran in heksenketel langs Polen

VoV, 16-06-2019. 6:00 uur. Op dag twee van de derde week van de Volleybal Nations League voor heren kreeg de strijd om de Final Six plaatsen een vervolg.  Vier teams hebben na zeven wedstrijden zes zeges achter hun naam. Organisator USA staat op de 8ste plaats (3 zeges 10 punten) en lijkt in de aanloop naar de Final Six zijn troeven te bewaren voor later. Van de challenge teams Australië, Bulgarije, Canada en Portugal stond / staat Australië er het slechtste voor. Voorlaatste met 1 zege en 6 punten. Maar het is slechts een tussenbalans, wie weet wat er nog voor de teams in het vat zit in de acht nog te spelen duels.

Urmia, Iran: Rusland vs Canada ging tussen de winnar van vorig jaar en een challenge team, dat zich geen nederlaag kan veroorloven. In de openingsset was Rusland op het nippertje (25-23) de betere. Na de 12-5 stand in de tweede set was het herstel van Canada heel erg imposant. Via 16-16 gelijk namen ze een 16-20 voorsprong , waarna ze de set met 22-25 wonnen. In de derde set was het uitlopen en inhalen. Rusland liep een paar keer uit, Canada moest steeds inhalen, 8-3 achter werd gelijk, 17-11 achter werd tot één ingelopen, maar tegen de 24-20 op het scorebord kwam, was er geen inhalen meer aan. Het werd 2-1 via 25-20 en 3-1 via een nipte 25-23.

Bij Iran vs Polen kregen de bezoekers waar voor hun geld. Een fantastische ambiance met geweldig fanatiek meelevend publiek en een Iranese ploeg die het de wereldkampioen gedurende een kleine drie uur geweldig moeilijk maakte. Vooral nadat ze de derde set met 18-25 hadden verloren en op een 1-2 achterstand in sets waren gekomen. In die derde set werd een 16-17 voorsprong met een 2 om 8 score veranderd in 18-25 Poolse winst. Daarna sloeg de vlam in de pan en pakte Iran de vierde set met 25-17. En ook maar meteen de vijfde na 9-6 met 15-9.  Met 74 om 60 aanvallende punten forceerden ze de 3-2 zege. Amir Ghafour werd topscorer met 28 punten.

Varna, Bulgarije: Aan Australië vs Italië wilde in de tweede set maar geen eind komen. Na een behoorlijk aantal setpoints over en weer werd het ten langen leste 32-30 voor Australië, dat daarmee de met 18-25 verloren eerste set ongedaan maakte. Aanvallend (44 om 55) en blokkerend (7 om 18) was Italië de betere ploeg, dat toonde zich ook in de laatste twee sets die met 18-25 en 15-25 een duidelijke prooi voor de Zuid Europeanen werden. Gabrielle Nelli van Italië was opnieuw de speler met de meeste punten achter zijn naam, totaal 26 maakte hij er.

Bulgarije vs Japan werd een 2-3 zege voor Japan. De 25-16 nederlaag in de derde set, waardoor ze met 2-1 achter kwamen kon met 19-25 worden rechtgezet. In een zenuwslopende vijfde set kregen de 4.600 fans op de tribune een set met verlengstuk te zien. pas na 19-19 kon Japan doordrukken en de zege binnenhalen. Nishida werd met 26 van de 78 eigen punten topscorer. Met 31 om 39 punten voor de tegenstander waren beide teams nogal gul.

Cannes, Frankrijk: USA vs Duitsland werd een 3-1 zege voor de USA, vooral omdat ze blokkerend en serverend meer punten scoorden (+ 8) en een drietal minder punten weggaven. Aanvallend deden de ploegen nauwelijks voor elkaar onder. USA won de eerste set met 25-22, Duitsland kon de stand met 21-25 gelijk trekken, maar moest in de volgende twee keer zijn meerdere erkennen in de organisator van de Final Six. Met 25-19 en 25-20 ging de volle winst naar de Amerikanen, die in Torey Defalco hun topscorer hadden. Hij maakte 18 punten.

Frankrijk vs Argentinië werd een domper voor de thuisploeg. Argentinië dat eergisteren met 3-1 van USA verloren had revancheerde zich met een 3-1 zege op Frankrijk.  De eerste twee sets waren ze met 18-25 en 17-25 een stuk sterker, Frankrijk kon met 25-19 wat terugdoen, maar kwam tekort voor de tiebreak. De winst van de set en de wedstrijd ging via 20-25 in de vierde set naar de Zuid Amerikanen. Bruno Lima werd met 18 punten de meest scorende speler. Argentinië was op alle onderdelen scorend net dat beetje beter. Aanval +4, blok +3 en opslag +2. En bij de foutenlast -5.

Gondomar, Portugal: Brazilië vs China was een redelijk eenzijdige partij, waarbij Brazilië de duidelijk bovenliggende ploeg was en zich met een 3-0 zege herstelde van de eergisteren geleden 2-3 nederlaag tegen Servië. China bleef met de score steken op 15, 18 en 22 punten. de 60 om 31 eigen punten zeggen  wat dat betreft genoeg. Doulas Souza werd met 17 treffers topscorer.

Portugal vs Servië ging in de vierde set naar een 30-30 gelijke stand met 32-30 naar Portugal, waardoor de 4.400 toeschouwers nog een vijfde set te zien kregen. De thuisploeg had zich uit een 1-2 achterstand terug in de wedstrijd gevochten. Na 25-21, 15-25 en 22-25 werd de 32-30 de beloning voor hun vechtlust. In de vijfde set was Servië echter weer de betere ploeg. Met 9-15 pakten zij de winst. Vucicevic scoorde de meeste punten. Totaal 28. In de eigen score werd het 83 / 83.  In de foutenlast 33 om 20.