VNL-heren: Net niet voor Oranje vs. Polen

VoV, 23-06-2023. 5:43 uur. De tweede wedstrijd van Oranje in Rotterdam was tegen Polen, dat op de FIVB-ranking de eerste plaats inneemt. Polen werd bij het laatste WK tweede, daarvoor eindigden ze bij de WK’s twee keer op de hoogste trede van het podium. EK en VNL-brons liggen ook van de laatste deelnames aan deze toernooien bij hen in de prijzenkast.

Tot nu werd van Frankrijk (3-1), Iran (3-2), Bulgarije (3-2) en Duistland (gisteren, 3-2) gewonnen, tegen Servië leden ze een 3-0 nederlaag. Na vijf wedstrijden staan ze op de zesde plaats van het VNL-klassement, een plaatsje hoger dan Nederland.

Hun laatste wedstrijd tegen Duitsland was een ware thriller, Polen met de sterren Leon en Kurek in de basis overklaste Duitsland na de 1-1 setstand in de derde set (14-25) en kreeg vervolgens een behoorlijke tik om de oren (25-17) om in de tiebreak met 10-15 de winst op te eisen.

Na de wedstrijd tegen China had Oranje eergisteren een rustdag. De laatste drie duels tegen Polen bij EK (2019) en VNL in 2021 en 2022 werden zonder setwinst afgesloten.

Bondscoach Piazza begon met Wessel Keemink op spelverdeling en Robbert Andringa als libero. Nimir Abdel-Aziz was de diagonaal en op mid stonden Fabian Plak en Twan Wiltenburg. Passer lopers waren Gijs Jorna en Thijs ter Horst. Via de dubbele wissel kreeg het duo Sil Meijs/ Wouter ter Maat speeltijd voor Nimir Abdel-Aziz/ Wessel Keemink. En verder waren er invalbeurten voor Michaël Parkinson en Bennie Tuinstra.

In de wedstrijd liet Nederland zich van zijn allerbeste kant zien en wat in vorige drie duels tegen Polen niet lukte had de ploeg van Piazza na een set wel voor elkaar. De eerste set werd gewonnen en ook de derde werd een prooi voor Oranje voor de 2-1 stand. Daarna zette Polen hun sterren Kurek en Leon in en wisten ze de 2-1 achterstand nog om te buigen in een 2-3 zege. Tot 6-6 in de tiebreak kon het alle kanten op, maar daarna ging het voor Nederland de verkeerde kant op. Het werd 2-3 via 25-22, 18-25, 25-18, 22-25 en 11-15.

Voor 3.650 toeschouwers waren de beide teams in de eerste set aan elkaar gewaagd. De verschillen in tussenstand waren minimaal (5-4, 7-8, 13-12 en 16-14).  Polen sloeg bij dat laatste punt uit, en ook de 19-17 door Thijs ter Horst kwam via een Poolse fout tot stand. Ter Horst sloeg na de overpass raak, waarna Nimir Abdel-Aziz een ace liet noteren voor de 20-17. Polen kwam terug (20-19, 21-20, 22-21). Na hun foutserve voor 23-21 scoorde Nimir Abdel-Aziz zijn zevende punt in deze set, de ingevallen Bartosz Kurek maakte de side out, hetzelfde deed Nimir voor de 25-22 setwinst.

Oranje had een voordeel op de eigen score van 18 om 14 punten in deze set.

Polen serveerde zich in de tweede set via twee aces van Jakub Kochanowski naar een 3-7 voorsprong, waarop Piazza de time out inging. Het verschil werd zes punten bij 5-11 en liep op nadat Polen aanvallen van Thijs ter Horst een aantal keren blokkeerde. Meijs en ter Maat werden erin gewisseld, maar konden het verschil ook niet maken. Mede omdat Oranje erin volharde om fout te serveren en voor Polen bleef scoren. Van Garderen verving ter Horst en scoorde de 15-20, na de 18-24 maakte Kochanowski met een ace het laatste setpunt.

Polen had in deze set op de eigen score een voordeel van één puntje (14 om 15)

Thijs ter Horst bleef in de derde set aan de kant, van Garderen startte in de basis. Met aces en foutserves werd de 6-2 tussenstand bereikt, waarop Polen naar de zijlijn ging. Piazza haalde zijn ploeg bij 8-7 naar de kant, Nederland nam vervolgens via van Garderen (12-9) en Fabian Plak (14-10, 15-10) een ruime voorsprong, die later in de set door de steeds weer vlot scorende Nimir Abdel-Aziz tot negen punten werd uitgebouwd bij 21-12. Ook het inzetten van Leon en Kurek leverde Polen in de resterende punten van deze set niet de gewenste ommekeer op, de ingevallen Wouter ter Maat besliste de set met zijn score voor 25-18.

Nederland had in deze set een 18 om 11 voordeel op de eigen score.

In de vierde set bleven Bartosz Kurek en Wilfredo Leon in de basis staan. Pas na 15-15 kon Polen het verschil maken, na een blokpunt en twee Nederlandse missers was het verschil drie punten bij 15-18. Gijs Jorna sloeg Oranje naar 18-19, Leon en Kurek namen de punten tot aan 20-23 voor hun rekening. Polen kwam na een foutserve van Bennie Tuinstra op setpoint bij 21-24, Nimir Abdel-Aziz kon verlies een keer uitstellen, daarna scoorde Leon het winnende punt waarmee de tiebreak een feit werd.

In de vijfde set scoorden de teams tot aan 6-6 om beurten, Polen forceerde het verschil bij 6-8 en 7-10. Dat gaatje kreeg Oranje niet meer dicht en bij 10-14 had Polen genoeg mogelijkheden om de matchpoints te verzilveren. Met een midaanval sloegen ze zich naar de 11-15 en 2-3 winst. Het was al hun vierde wedstrijd die met 3-2 gewonnen werd.

Nimir Abdel Aziz werd met 23 punten topscorer, bij Oranje had Fabian Plak met 16 punten ook een fors aandeel in de totale eigen score van 69 punten. Polen maakte zelf één puntje meer.