Vizier op volleybal

 

VNL-heren: Oranje opent in Rotterdam met zege vs. China

VoV, 20-06-2023. 22:30 uur. Deze week is Rotterdam gastheer voor een poule in de VNL-competitie van dit jaar en hebben de Oranje mannen dus thuisvoordeel. Er zijn een aantal toplanden present zoals Polen, Italië, Servië en USA. Stuk voor stuk teams die op de FIVB-ranking een hoger positie innemen dan Nederland, maar die (gelukkig) niet allemaal tegen Nederland spelen.

Oranje opende vandaag tegen China, dan volgen Polen, Iran en Servië later in de week. Eerst dus China, dat in de huidige stand van de VNL-ranglijst 16de en laatste staat, (Nederland bezet de 7de plaats) maar in de eerste week met Servië, Frankrijk en Iran ook een drietal zware tegenstanders tegenover zich had en die drie wedstrijden allemaal verloor. Van Bulgarije werd in de openingsweek wel gewonnen.

In de voorlaatste editie van de VNL  League won Oranje met 3-0 van China. Één set met minimaal verschil, de andere had Oranje meer dan 10 punten voorsprong op het eind. Bondscoach Piazza heeft deze week wel de beschikking over drie spelers die er in de openingsweek niet bij waren. Wouter ter Maat, Thijs ter Horst en Michaël Parkinson hebben zich bij de selectie gevoegd. De starting seven voor het duel tegen China luidde:

Spelverdeling Wessel Keemink, libero Robbert Andringa, diagonaal Nimir Abdel-Aziz, midspelers Michael Parkinson en Twan Wiltenburg en de passer lopers Maarten van Garderen en Gijs Jorna. Invalbeurten waren er via een flits dubbele wissel voor Silvester Meijs en Wouter ter Maat, verder kregen Bennie Tuinstra, Fabian Plak en Siebe Torenblek ook speeltijd.

De openingsset ging tot 6-6 gelijk op, vervolgens maakten Michaël Parkinson en Nimir Abdel-Aziz met ‘a hole in the floor’ het verschil naar 6-9. China kon tot 8-9 terugkomen, waarna scores van Maarten van Garderen, Twan Wiltenburg en Nimir Abdel-Aziz de stand naar 9-14 tilden, waarop China de time out inging.

Dat zette geen zoden aan de dijk, Nederland bleef ruim voor (10-16, 13-19, 14-21). Mede omdat China in deze fase nogal wat punten weggaf. Een driepunter bracht het verschil terug op 17-21, Michaël Parkinson scoorde de 18-23 en na de Chinese side out maakten Twan Wiltenburg en Nimir Abdel-Aziz de set met 19-25 voor Nederland af.

Twee aanvallende en twee blokpunten meer, alsmede een lagere foutenlast van twee punten maakten het verschil van zes punten in de eindstand.

In set twee waren China en Nederland aan elkaar gewaagd. China had een betere eigen score (19 om 15), maar ook een veel hogere foutenlast (10 om 3), die hen in de eindstand de das om deed. In het scoreverloop liepen de teams lang gelijk op, zo werd 3-5 voor Nederland een 6-6 gelijke stand en kon China daarna ook kleine verschillen (11-13) in hun nadeel vasthouden via een sterke side out.

Met een ace van Zhang werd het bij 18-18 gelijk, een Chinese muur boven het net belette een Oranje score en maakte 19-18 voor China. Tot 21-21 bleven de teams gelijk oplopen in de score, een uitgeslagen Chinese aanval en een blokpunt gaven Oranje twee punten voor bij 21-23. China scoorde de side out (22-23), waarna Nimir Abdel-Aziz en Michaël Parkinson de laatste twee punten voor Nederland lieten noteren.

Op de serve van Michaël Parkinson nam Oranje in de derde set een 0-5 voorsprong, China had die handvol punten bij 6-7 tot één teruggebracht, waarop Piazza de ploeg naar de zijlijn haalde. Nimir Abdel-Aziz zette Nederland op 6-9 en na de 7-9 tussenstand volgde een serie van vijf punten voor Oranje (7-14) en de tweede Chinese time out.

Oranje bleef het verschil van zeven punten tot 12-19 vasthouden, had daarna een beduidend mindere periode in deze set waardoor China met een score van 8 om 1 punten de stand bij 20-20 gelijk kon trekken. De ingevallen Siebe Korenblek blokkeerde Oranje vervolgens naar 20-23, een Chinese netfout zette Oranje op matchpoint bij 20-24. De foutserve en het 19de punt van Nimir Abdel-Aziz beslisten daarna de set en de wedstrijd.

Oranje  had bij de totale punten een plus twee voordeel op de eigen score en met 14 om 25 punten een beduidend lagere foutenlast. Nimir Abdel-Aziz werd met 19 punten topscorer, Maarten van Garderen kreeg er 14 achter zijn naam.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.