Vizier op volleybal

 

VNL-Heren: Oranje verliest met 3-0 van Frankrijk

VoV, 23-06-2022. 6:18 uur. Na de voortreffelijke partij van de Oranje mannen tegen Slovenië, met als eindresultaat een prachtige 3-0 zege, had de ploeg van bondscoach Piazza vanmorgen met Frankrijk opnieuw een tegenstander van formaat. Slovenië was een aantal keren de nummer twee van Europa, maar Frankrijk ging vorige jaar met Olympisch goud naar huis. En dat is wel een paar gradaties hoger dan Europees zilver.

Oranje oefende in de aanloop naar de VNL-competitie een paar keer tegen Frankrijk, er werd telkens met 4-0 verloren, maar dat was oefenen, in ‘real volleybal life’ kan het zomaar anders zijn, helemaal als de Nederlandse ploeg het weer op de heupen krijgt.

Voor ons gevoel was een andere selectie dan de zeven die Slovenië versloegen niet direct noodzakelijk, ook al omdat er een rustdag tussen deze duels zat, maar de bondscoach besliste anders en gaf een basisplaats aan Plak i.p.v. van der Ent. Hij liet de volgende zeven aan de wedstrijd beginnen:

  • Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer Lopers: Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra
  • Midspelers: Fabian Plak en Twan Wiltenburg.

In de eerste set sloeg Frankrijk een gaatje van drie punten na de 5-5 stand naar 8-5, daarna pakten ze op 9-6 een breakpoint en via een ‘merci bien’ bal namen ze bij de technische time out een 12-7 voorsprong. Het verschil van vijf punten stond er ook toen Nederland bij 15-10 de time out inging.

Op 17-10 kwamen via de dubbele wissel Gijs van Solkema en Stijn van Tilburg erin, Gijs Jorna kwam voor de serve en de pass. Dat zette geen zoden aan de dijk voor Oranje, van Tilburg scoorde nog wel de 17-11, daarna liep Frankrijk uit naar 22-12 en 24-14. Bij eerste gelegenheid werd het setpoint daarna verzilverd.

Bennie Tuinstra serveerde Oranje met drie aces in het begin van de tweede set naar een 1-5 voorsprong, Ngapeth bracht het verschil terug naar twee punten bij 6-8, maar scores van Plak en Abdel-Aziz hielden Oranje op een voordelige marge van vier punten bij de technische time out op 8-12.

Twee blokpunten van Le Goff en een Frans ace maakten 14-13, waarop Nederland de time out inging. Op 15-14 volgden dezelfde wissels als in de vorige set, Frankrijk liep echter via Boyer uit naar 18-15. Gijs Jorna scoorde de 20-18 en 22-20, Nimir Abdel-Aziz hield de marge op twee punten bij 23-21, maar zette Frankrijk met een aanvallende fout op setpoint bij 24-21. Twee keer kon Oranje verlies uitstellen, voordat een snelle midaanval een eind aan de set maakte. (25-23)

In de derde set begonnen Jorna en Parkinson in de basis voor ter Horst en Plak. De score liep gelijk op, met op de side out licht voordeel voor Frankrijk. Parkinson serveerde Nederland met een ace bij 8-8 naast Frankrijk, maar net voor de technische time out kreeg Frankrijk een paar punten cadeau en ging met 12-9 voor naar de kant.

Op de Nederlandse time out bij 16-12 volgde op een ‘merci bien’ punt van Frankrijk nadat de overpass werd afgemaakt. En de serie na 14-12 kreeg een vervolg tot aan 21-12, waarmee de strijd wel beslist was. Nimir scoorde 21-13, Frankrijk blokkeerde zich naar 24-13 en met een ace van Ngapeth werd de set met 25-13 afgesloten.

Frankrijk scoorde 12 blokpunten, Nederland 1. Ook aanvallend had de Olympisch kampioen met 41 om 30 punten ruim voordeel. En bovendien hadden ze een iets lagere foutenlast. Boyer werd met 15 punten topscorer, bij Nederland kwamen Abdel-Aziz en Tuinstra tot 11 scores.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.