VNL-Heren: Uitslagen en actuele stand

VoV, 23-06-2022. 4:42 uur. De tweede ronde van de VNL-competitie bracht de teams naar Quezon City op de Filipijnen, waar vorige week de dames ook al actief waren, en Sofia in Bulgarije. De Oranje mannen hadden het genoegen om in Quezon City de aftrap te mogen doen tegen Slovenië en ze lieten zich meteen goed gelden. Via de 3-0 zege, zoals we reeds uitgebreid berichten in ons verslag.

Na Nederland was het de beurt aan Argentinië vs. Japan. Een nipte 25-27 maakte 0-1 voor Japan. In de volgende twee sets hadden beide teams een keer veel voordeel, eerst Japan met 17-25 en daarna Argentinië met 25-18. Japan herpakte zich en pakte de 1-3 winst via 16-25 in de vierde set. Aanval en aces leverden een totaal voordeel op van 15 punten, genoeg om de zege binnen te halen. Nishida werd met 25 punten topscorer.

China speelde niet tegen Frankrijk vanwege het feit dat ze door coronabesmettingen geen team konden samenstellen. Frankrijk kreeg een 3-0 zege bijgeschreven via drie keer 25-0

Duitsland verloor met 3-0 van Italië. Blok (4 om 12 punten) en foutenlast (24 om 19 punten) maakte het verschil in het voordeel van Italië, dat een aantal van hun vaste waarden zoals Gianelli, Anzani en Michieletto weer in de selectie had.

Na de 16-25 en 21-25 in de eerste twee sets leek Italië bij 17-9 in de derde set vlot naar een 0-3 zege te gaan. Duitsland kwam echter terug naar 17-16, waarna het tot 22-21 in de score tegen elkaar opging.  Een Duitse foutserve en een kill-block beslisten de set vervolgens met 22-25. Weber van Duitsland werd met 20 punten topscorer.

In Sofia speelde hekkensluiter Australië vs. Canada. Voor de nummer laatst in de stand was er opnieuw een nederlaag, de Canadese ploeg herstelde zich van de 25-18 nederlaag in de eerste set middels een nipte 26-28 zege in de tweede. In set drie (19-25) en set vier (22-25) bleven ze ook aan de goede kant van de score. Dus een 1-3 zege.

In de totale scores ontliepen de teams elkaar maar weinig. Een 69 om 67 score was er in het voordeel van Australië, dat echter met de 29 om 23 foutenlast dit voordeel verloren zag gaan. Stephen Maar van Canada werd met 23 punten de topscorer van de partij.

Bulgarije trakteerde de fans in Sofia op een 0-3 zege tegen Iran. Set twee en drie waren met 23-25 en 24-26 erg ‘close’ in de eerste set hadden de Bulgaren met 19-25 veel meer ruimte in de eindstand. Nikolov werd met 20 punten de meest scorende speler.

Brazilië vs. Polen werd een duidelijke zege voor Polen. Twee sets bleven ze met 16-25 aan de winnende kant, de vierde set was met 22-25 voor hen. Brazilië kon de tweede set met 25-22 voor zich beslissen. Mateusz Bieniek gaf een cursus aces serveren, hij scoorde maar liefst 7 directe punten met de opslag. Met 1 om 13 aces en 5 om 7 blokpunten behaalde Polen op die onderdelen belangrijk voordeel. Net als bij de 29 om 25 foutenlast. Semeniuk werd met 18 punten topscorer.

Servië vs. USA kende drie opeenvolgende spannende sets, die met 24-26, 25-23 en 25-23 eindigden. Het lukte Servië in de vierde set niet om de tiebreak te forceren, in die set bleef USA hen met 20-25 de baas. USA had een hogere eigen score van twee punten en een lagere foutenlast van vijf punten. Defalco van USA werd met 25 punten de topscorer.

De stand, met vermelding gewonnen wedstrijden en behaalde punten is nu, wetende dat niet alle teams even vaak speelden:

• 01> USA 5-14
  • 02> Japan 4-13
  • 03> t/m 5> Frankrijk, Polen en Italië 4-12
  • 06> Nederland 3-9
  • 07> Duitsland 3-7
  • 08> t/m 11 Servië, Brazilië, Slovenië en Iran 2-6
  • 12> Canada 2-5
  • 13> Bulgarije 1-5