VNL-heren: Oranje verliest met 3-0 van USA.

VoV, 08-06-2023. 0:36 uur. De Oranje mannenploeg is in Ottawa voor hun eerste week in de 2023 editie van de Volleybal Nations League. Gisteravond had de ploeg van Piazza USA als tegenstander.

Bij Nederland zijn een aantal routiniers ‘thuis’ gebleven. Zoals Wouter ter Maat, Thijs ter Horst en Michaël Parkinson, daarvoor zijn een paar VNL-debutanten mee naar Canada gereisd. Zoals Sil Meijs, Jasper Wijkstra, Siebe Korenblek en Niels Lipke. Oranje speelt in Ottawa achtereenvolgens tegen USA, Cuba, Duitsland en Argentinië, gisteravond dus tegen de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten zijn met een selectie vol routiniers in Ottawa. Waaronder maar liefst negen Olympiërs. Diagonaal Matt Anderson en midspeler David Smith waren al actief op drie Olympische Spelen, spelverdeler en teamcaptain Micah Christenson, libero Erik Shoji en mid Max Holt hebben twee Olympische deelnames achter hun naam en T.J. Defalco, Garrett Muagututia, Aaron Russell en Kyle Ensing waren er één keer present. De andere selectie leden kwamen voorgaande jaren ook al in de VNL uit. Over een geroutineerd team gesproken!

Oranje begon met Wessel Keemink op spelverdeling, Robbert Andringa op de libero positie, Nimir Abdel-Aziz als diagonaal, Gijs Jorna en Bennie Tuinstra als passer lopers en Fabian Plak en Twan Wiltenburg op mid.

De USA had in de eerste set problemen met hun serve, maar liefst acht punten gaven ze weg via foutieve opslagen. Verder was er weinig op hun spel aan te merken. Ze scoorden makkelijk en speelden passend ook een goede set. Bij Oranje moest het zoals zo vaak van Nimir Abdel-Aziz komen, die in de eerste set 7 keer scoorde.

Het scoreverloop na de 2-2 was 6-2 en vervolgens na o.a. drie aces op rij van Defalco 11-4. Bennie Tuinstra maakte plaats voor Maarten van Garderen, tot 20-12 bleef Oranje op ruime achterstand volgen. In de setfinale konden Fabian Plak, Gijs Jorna, Twan Wiltenburg en Nimir Abdel-Aziz de score nog een beter aanzien geven. Via 22-16 werd het 24-19, waarna USA de set uitmaakte.

In de tweede set kwam Oranje via scores op mid van Fabian Plak met 3-5 voor, hetwelk verschil er bij 6-8 nog stond. Met een serie van zes punten, waarin drie blokpunten van de USA, werd die tussenstand omgebogen naar 12-8. Oranje kreeg een aantal punten cadeau en scoorde er zelf ook een aantal tot aan de 15-14.

Nimir Abdel-Aziz en Twan Wiltenburg maakten van 17-16 achter een 17-19 voorsprong, waarop USA de time out inging. Aaron Russel scoorde twee keer, (19-20) Nimir werd afgeblokt en Defalco maakte 21-21. Bij 22-21 haalde Piazza de ploeg naar de kant.

David Smith scoorde de side out voor de 23-22, een uitgeslagen Oranje aanval gaf USA het belangrijke breakpoint en twee punten voorsprong bij 24-22. Nimir Abdel-Aziz en Aaron Russel maakten de laatste twee punten voor de 25-23 eindstand.

De derde set kende een soortgelijk verloop als de tweede. USA had bij 7-5 twee punten voor, waarna Nederland in de achtervolging moest. Een aantal keren (9-9, 12-12) kon de ploeg van Piazza met in deze set Sil Meijs op spelverdeling en Bennie Tuinstra voor Gijs Jorna op de passer loper positie de score gelijktrekken, maar ze slaagden er niet in om op voorsprong te komen.

USA liep uit naar 20-17, Oranje sloot aan bij 20-19 waarop side out scores volgden tot aan 22-21. Met een in het net geslagen Oranje aanval, een blok op een drie meter aanval en een uitgeslagen Oranje aanval pakte USA drie punten op rij voor de 25-21 set- en 3-0 wedstrijdwinst.

USA had een +7 op de aanvallende scores, een +5 op de blokpunten en een +3 op de serve-aces. Ze maakten wel een aantal punten meer voor Oranje dan omgekeerd. Nimir Abdel-Aziz werd met 24 punten veruit de topscorer van de partij. Defalco en Hanes van USA scoorden ieder 13 keer.

Bij Nederland kwamen de overige punten op naam van Maarten van Garderen (5), Fabian Plak (5), Twan Wiltenburg (3), Gijs Jorna (2) en Bennie Tuinstra (2).

Nederland speelt de volgende wedstrijd tegen Cuba.