VNL-heren: Oranje verliest via vijfsetter van Servië.

VoV 25-06-2023. 20:10 uur. De laatste wedstrijd op eigen bodem voor de Oranje mannen was tegen Servië. Na de winst tegen Iran en China kon een zege voor de ploeg van Piazza de balans naar een duidelijk positieve stand laten doorslaan. Zal Rotterdam met 3 om 1 of met 2 om 2 afgesloten worden, kijkend naar de gewonnen en verloren duels?

Servië boekte in Rotterdam één zege, tegen Duitsland waren ze met 3-1 te sterk, van USA en Italië werd verloren. Bij het EK in 2021 verloor Oranje met 0-3 van Servië, in datzelfde jaar was er in de VNL League een 3-2 nederlaag voor Oranje via 17-15 in de vijfde set. Servië staat op plaats  tien met 3 gewonnen wedstrijden en 9 punten, Nederland is achtste met 4-13.

Piazza begon met Wessel Keemink, Robbert Andringa, Nimir Abdel-Aziz, Fabian Plak, Michaël Parkinson, Bennie Tuinstra en Maarten van Garderen aan de wedstijd. Invalbeurten waren er voor Wouter ter Maat, Sil Meijes, Gijs Jorna en Twan Wiltenburg en Siebe Korenblek. Ter Maat verving Abdel-Aziz vanaf 5-6 in de derde set en bleef de volgende sets in de basis staan.

De wedstrijd ging met 2-3 verloren. De vierde set was nagelbijtend spannend en eindigde in 33-35 voor Servië, dat daarna de tiebreak met 9-15 won. Via 25-22, 21-25 en 25-21 was Nederland op een 2-1 voorsprong gekomen.

De eerste set was een ace festival vanwege de directe punten uit de opslagen van Nimir Abdel-Aziz. Zijn eerste sloeg hij bij 3-4 achter voor de 4-4 stand, na de 10-12 haalde hij de serve terug en sloeg bij 13-12, 14-12 en 16-12 drie aces in de serveserie die tot die stand duurde en waarmee het verschil gemaakt was. De marge van vier punten stonden er ook nog bij 23-19, Servië kon het verschil tot één puntje terugbrengen (23-22), waarna een servefout en het vijfde ace van Nimir Abdel-Aziz de eindstand 25-22 maakten

Servië liep in de tweede set uit naar 3-6, time out Nederland, en kon via scores van o.a. Luburic het voordelige verschil steeds aan hun kant houden. Bij de tussenstanden 6-9, 10-11, 12-16 en 17-18. Het verschil van één puntje bij 17-18 werd met een sterke serie naar 17-23 gebracht, op 20-24 sloeg Nimir Abdel-Aziz zijn zevende ace van de wedstrijd, waarna de set met 21-25 verloren ging voor Nederland.

Nimir Abdel-Aziz moest al vroeg in de derde set met een knieblessure aan de kant blijven, ter Maat verving hem. Teams bleven heel lang scorend bij elkaar in de buurt (8-8, 12-11, 15-14, 16-17). Na de 17-19 scoorden ter Maat, Plak en Tuinstra, kreeg Oranje een punt cadeau en serveerde Tuinstra de stand met een ace naar 22-19. Op de side out ging het naar 23-21, vervolgens zorgde een toverbal set-up van Wessel Keemink ervoor dat Wiltenburg ongehinderd kon raakslaan en daarna pakte Oranje via een kill-block de 25-21 setzege voor de 2-1 stand.

Servië bleef in de vierde set na 7-5 in de achtervolging en kon pas bij 13-13 de gelijke stand laten noteren. Bij 16-17 namen ze de leiding over, bij de 18-17 toen Fabian Plak geblesseerd het veld moest verlaten, had Oranje de stand weer naar zijn voordeel omgebogen. Servië kwam bij 23-24 op setpoint, matchpoints voor Nederland waren er op 29-28, na een ace van Maarten van Garderen, en op 30-29. Na 33-34 kon Servië het negende setpoint verzilveren.

In de vijfde set ging de leiding via 3-2, 3-4, 5-4, 5-6, 8-7 en 8-10 van Nederland naar Servië en weer terug. Wouter ter Maat scoorde de 9-10, maar vervolgens slaagde Nederland er niet meer in om nog een punt te scoren. Servië maakte met vijf punten op rij de tiebreak in een keer uit en won de wedstrijd met 2-3.

Servië scoorde 12 aanvallende punten meer dan Nederland, Oranje maakte 8 aces meer. Van Garderen werd bij Oranje met 19 punten topscorer, Bij Servië scoorde Kujundzic 26 keer.

Voor de derde VNL week reist Oranje naar Pasay City op de Filipijnen waar het tegen Canada, Brazilië, Japan en Slovenië zal spelen.

gh @ Vizier op Volleybal, Archieffoto’s FIVB.