VNL-Heren: Stand van zaken na ronde twee

VoV, 27-06-2022. 5:30 uur. De teams hebben gisteren in Sofia en Quezon de tweede ronde afgesloten, dus kan de tussenbalans opgemaakt worden nadat alle teams acht van de twaalf wedstrijden hebben gespeeld. De laatste ronde zal de beslissing brengen over het deelnemen van de acht teams aan de KO-fase van het toernooi, de kwartfinales in Bologna.

Gastland Italië weet zich hiervoor reeds geplaatst ongeacht op welke positie ze afsluiten. De zeven beste overige teams gaan tevens door. Van die zeven lijken Frankrijk, Polen, Japan en USA hun naam al met potlood op het startbewijs voor de kwartfinale te hebben geschreven. Van de mogelijke kanshebbers op de andere drie plaatsen hebben we de tegenstanders in de laatste ronde bij de stand vermeld. (Zie onderaan)

In Quezon stond de huidige ploeg van trainer/ coach Andrea Giani tegenover de ploeg die hij tot aan zijn plotselinge vertrek naar de Olympisch kampioen maakte, ofwel Duitsland speelde tegen Frankrijk. De eerste twee sets waren met een zeer ruime marge (16-25, 19-25) voor Frankrijk, Duitsland kwam in d e derde set sterk terug en liet de 1-2 in sets noteren via 25-19. De vreugde van onze Oosterburen was van korte duur, in de vierde set maakte Frankrijk via o.a. zeven treffers van Ngapeth, hij werd met 18 punten topscorer van de match, duidelijk dat zij het meeste recht hadden op de volle buit. Frankrijk won die set met 21-25.

Japan pakte de winnende draad weer op. Slovenië werd het kind van de rekening voor de Japanse dadendrang. Het werd 3-1 via de setstanden 25-21, 22-25, 25-18 en 25-19. Het verschil in de eigen score bedroeg met 66 om 63 punten maar drie, de foutenlast van 20 om 31 scores voor de tegenstander deed Slovenië de das om. Ishikawa werd weer topscorer met 21 gescoorde punten.

De derde partij in Quezon tussen Italië en China werd een prooi voor de Italiaanse ploeg. China begon nog sterk aan de wedstrijd maar verloor de eerste set met 25-21, daarna haalde Italië overtuigend de volle buit binnen met 25-18 en 25-19. Zoals de setstanden al doen vermoeden was Italië over de hele linie de betere ploeg. Al was hun foutenlast wel een stuk hoger (8 punten) dan de Chinese. Lavia werd met 22 punten de topscorer.

In Sofia boekte Servië een zege in straight sets tegen rode lantaarndrager Australië. De 3-0 kwam op de borden via 25-17, 25-20 en 25-22. Atanasijevic werd met 15 punten de topscorer. Via blokpunten en aces hielden de teams elkaar in evenwicht (7-7), in de foutenlast gaf Servië twee punten minder weg, maar aan het net hadden ze met 51 om 37 scores veel efficiëntere aanvallers staan.

USA vs. Polen was de topper op de laatste speeldag van de tweede ronde in Sofia, dat wil zeggen voor de onpartijdige. Voor de Bulgaarse fans het ongetwijfeld Bulgarije vs. Brazilië dat daarna werd gespeeld.

Het werd een volleybalthriller, met een 25-21 zege in de eerste set voor USA, nadat ze een vroege 9-4 achterstand hadden weggewerkt. Set twee ging met 23-25 naar Polen, libero Sochi van USA scoorde met een overpass nog de 23-24, waarna Kurek de set afmaakte. In de derde set was het opnieuw spannend, USA kwam bij 24-23 op setpoint, maar Polen pakte de set met 24-26. De foutserve van de USA zette Polen in de vierde set op setpoint bij 22-24, Sliwka maakte het daarna af. De 22-25 betekende dus 1-3 voor Polen. Kurek werd met 23 punten topscorer van deze topper.

Bulgarije vs. Brazilië eindigde in een 0-3 zege voor Brazilië. De score van Bulgarije bleef per set steken op 21, 19 en 22 punten. Brazilië had de vaker scorende aanvallers in de ploeg (+6) en serveerde en blokkeerde op beide onderdelen één puntje meer. En maakten minder directe punten voor de tegenstander. Atanasov (Bulgarije) en Leal werden met 12 punten gezamenlijk topscorer.

De stand na twee ronden en acht wedstrijden is nu:

• 01> en 02> Frankrijk en Polen 7-21.
  • 03> Italië 6-19
  • 04> Japan 6-18
  • 05> USA 6-17
  • 06> Brazilië 5-15 nog tegen Duitsland, Canada, Frankrijk en Japan.
  • 07> Nederland 5-14 nog tegen China, Bulgarije, Polen en Italië
  • 08> Iran 4-12 nog tegen Polen, Italië, Slovenië en Servië
  • 09> Servië 4-11 nog tegen Slovenië, Italië, Iran en China
  • 10> Slovenië 3-9 nog tegen Servië, Bulgarije, Iran en Polen
  • 11> Duitsland 3-7 nog tegen USA, Brazilië, Australië en Japan.
  • 12> Argentinië 2-8
  • 13> en 14> China en Canada 2-6
  • 15> Bulgarije 1-6
  • 16> Australië 1-2.

Het toernooi krijgt op 5 juli een vervolg voor de laatste ronde in Osaka, Japan en Gdansk, Polen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB. Duitsland vs. Frankrijk en USA vs. Polen.