VNL-Heren: USA klopt Brazilië en pakt koppositie

VoV, 12-06-2022. 4:56 uur. In Brasilia was de wedstrijd USA vs. Brazilië de topper van de dag, die in een teleurstelling voor het gastland en zijn fans eindigde.

USA versloeg Brazilië namelijk met 3-1. De eerste set ging nog naar de thuisploeg (25-21), daarna was het in de tweede spannend tot aan 25-26. Het werd via 25-27 vervolgens 1-1 en daarna ging het initiatief naar de Amerikanen. De derde set wonnen ze met 25-20, nadat ze op 20-17 twee aces via de netband serveerden. Ook de vierde set eindigde in 25-20. De foutenlast van 30 om 23 was een belangrijke factor voor de USA-zege. In de andere scores ontliepen de teams elkaar weinig. Alan van Brazilië werd met 23 punten topscorer.

Na het verlies tegen Oranje herstelde Iran zich met een 3-1 zege over Australië. De verschillen waren groot in de met 25-14 (1ste ) en 25-15 (4de ) gewonnen sets. Daartussen was er met 25-22 voor Iran en 18-25 voor Australië minder verschil. Iran was op alle scorende onderdelen beter en speelde ook met een lagere foutenlast. Amin werd met 23 punten topscorer.

Slovenië bleef China met 3-1 de baas. Na de 2-1 stand (25-25, 25-20 en  18-25) was het de Chinese ploeg nog bijna gelukt om een tiebreak te forceren, echter kon Slovenië dat met de 27-25 in de vierde set op het nippertje voorkomen. Zhang van China werd met 20 punten de topscorer van de partij.

In Ottawa leed gastland Canada een 0-3 nederlaag tegen Italië. Per set kreeg de thuisploeg, die nog geen zege in eigen land kon laten noteren, 21, 18 en 19 punten mee. Italië maakte het meeste verschil via de aanvallende punten (+20 in totaal). Bottolo en Romano sloten met ieder 13 scores voor Italië als topscorers af.

Onze oosterburen behaalden een 3-2 zege op Servië. Het was allemaal erg nipt in de setstanden, vier van de vijf eindigden met twee punten verschil. Het werd 1-1 via 27-25 en 25-27. De 2-2 stand kwam op de borden na 18-25 en 28-26. Daarna pakte Duitsland de winst via 18-16 in de tiebreak. Petkovic van Servië scoorde het vaakst. Totaal 24 keer.

Bulgarije verloor met 0-3 van Polen. Via twee keer 19-25 en 23-25. Aanval en foutenlast waren de doorslaggevende factoren voor de Poolse winst. Op deze twee onderdelen had Polen 7 punten voordeel. Kolev (Bulgarije) en Mazaj (Polen) scoorden ieder 13 keer, waarmee ze topscorer werden.

De stand is nu met vermelding gewonnen wedstrijden en behaald punten en de aantekening dat niet alle teams evenveel duels speelden: