WK Beach: Alle NL-duo’s nog ongeslagen

VoV, 12-06-2022. 3:55 uur. Na de succesvolle eerste dag op het WK in Rome, met drie Nederlandse zege, kwamen op de tweede dag alle vijf Oranje duo’s in actie. Het werd opnieuw een mooie dag voor de Nederlanders, die allemaal hun partijen wonnen.

Als eerste was het de beurt aan het gelegenheidsduo Immers/ Boermans. Zij namen het op tegen de Chinezen Wu/ Ha en behaalden een mooie maar wel krappe 2-0 zege. Via de setstanden 22-20 en 21-19. De Nederlanders maakten het verschil serverend met 5 om 0 aces. China was aanvallend en blokkerend een puntje beter en de foutenlast was bij   beide teams even hoog.

Brouwer/ Meeuwsen namen het in hun poule op tegen het Mexicaanse duo Virgen/ Sarabia. Het BTN-duo had een voortreffelijke start (3-10), maar ging daarna iets te vaak de fout in waardoor de voorsprong slonk naar 8-13 bij de technische time out. Maar Brouwer/ Meeuwsen kwamen geen moment in de problemen en sloten met een ruime 13-21 af.

In de tweede set maakten ze het verschil na 7-6. Via 6-10 werd het 8-13 bij de verplichte pauze. Daarna ging het via 13-18 naar opnieuw een 15-21 setzege en dus 0-2 winst.

Het duo Stam/ Schoon, dat als eerste in Rome geplaatst is, speelde tegen een Chileens duo. Pas na de 11-10 achterstand in de eerste set bij de technische time out konden Stam/ Schoon doordrukken en afstand nemen. Eerst voorzichtig naar 12-14 en 13-15, toen naar 14-18, welke score via een ace van Katja Stam via de netband op het scorebord kwam. Chili kwam nog tot 17-19 terug, voordat Stam met twee treffers de set uitmaakte.

In set twee moest Chili bij 6-9 de time out als noodrem hanteren, bij 9-12 gaf hen de verplichte rust een moment om na te denken over het vervolg. Daar hadden Stam/ Schoon wel heldere gedachten over, gewoon blijven scoren en de punten maken als zich de kans voordoet om niet meer in de problemen te komen. Zo gebeurde het ook, via 10-15, 14-17 en 15-19 ging de tweede set met 15-21 naar het BTN-duo.

Luini/ Penninga hadden in hun eerste WK duel met Aravena/ Droguett ook een Chileens duo als tegenstander. Het werden gedurende beide sets lang gelijk opgaande duels, waarin Luini/ Penning uiteindelijk twee keer aan het langste eind trokken.

In de openingsset maakten ze het verschil na de 12-11 tussenstand. De 15-12 werd 18-14 en 20-15 met een ace via de netband. Chili kon de nederlaag twee keer uitstellen, vervolgens was het bij de derde poging wel raak (21-17).

In set twee ging Nederland bij 6-9 de time out in, maakte gelijk (9-9) en wisselde vervolgens tot aan 17-18 met de Chilenen beurtelings van koppositie. Chili blokkeerde zich naar 17-19 en leek de tiebreak te gaan afdwingen, maar Luini en een uitgeslagen aanval van Chili verhinderden dat. De 17-19 werd in een serie van vier naar 21-19 ongedaan gemaakt, waarmee de 2-0 zege een feit was.

Varenhorst/ van de Velde speelden gisteravond laat tegen de Italianen Lupo/ Ranghieri, waarvan ze onlangs in Jurmala nog met 1-2 hadden gewonnen. Het werd opnieuw een wedstrijd met tiebreakbeslissing.

De Italianen waren in de eerste set duidelijk de betere ploeg. Na de veldwissels bij 4-3 en 10-4 namen ze een 16-9 voorsprong die hen via 19-13 naar de 21-15 setwinst bracht. In set twee maakten de Italianen van 13-16 achter een 17-16 voorsprong en bij 20-19 kwamen ze op matchpoint. Verzilveren lukte echter niet, met drie punten op rij pakten Varenhorst/ van de Velde de 20-22 setwinst en de tiebreak. Daarin werd het beslissende gaatje van 10-11 naar 10-13 geslagen. Deze drie punten verschil stonden er bij 12-15 nog.

• Poule A: 1> Stam/ Schoon 2-4.

Uit de gespeelde wedstrijden en de behaalde punten blijkt dus dat de Nederlandse duo’s bij het WK in Rome in de poulefase nog geen wedstrijd verloren.