VNL heren: Wat een spektakel in Polen!

VoV, 02-06-2019. 4:11 uur. Nadat de laatste kruitdampen in de diverse speelsteden nog maar nauwelijks opgetrokken waren, waren er elders alweer bijna teams aan de beurt voor hun volgende wedstrijd.  Één van de ploegen die de tweede wedstrijd van de dag ervoor had gespeeld is de volgende dag weer als eerste aan de beurt. En verder is het zo geprogrammeerd dat de gastheer de laatste wedstrijd van de dag speelt. Dat was in alle vier landen van toepassing.

Katowice, Polen: Brazilië en Australië begonnen tegen elkaar met een marathonset, die na 24-24 tot 32-32 gelijk op ging. Australië pakte met een loeiharde pipe aanval na 32-33 de setwinst. Daarna had Brazilië het beste van het spel. Met 25-16 en 25-19 pakten ze redelijk eenvoudige de volgende twee sets.

In de vierde liepen ze uit naar 12-4, maar bij 17-16, na het 10de ace in dit duel voor Australië, was het weer een wedstrijd. De Braziliaanse coach haalde zijn ploeg naar de kant en gezien zijn uitbarsting was hij niet blij met de situatie. Het werd 17-17. En het bleef gelijk opgaan (19-19, 21-21).  Bij 21-22 kwam Australië aan de leiding en dat bleven ze op de side out tot aan 27-28, met een ace pakten ze de winst.

Bij 7-10 in de tiebreak voor Australië de Braziliaanse time out, met opgewonden toestanden aan hun kant van het veld. De Aussies zaten in de flow, werden gesteund door het Poolse publiek, maar moesten bij 9-10 zelf de time out in en bij 11-10 achter weer. Aan het eind stond er 15-13 en 3-2 voor Brazilië op het scorebord.

Australië had met 82 om 91 punten de betere eigen score, maar ook de veel hogere foutenlast met 17 om 31 directe punten voor de tegenstander. Richards en Samuels (beiden Australië) werden met 21 punten topscorer van de partij.

De topper van de dag was USA vs Polen (foto boven),  mooi om de Belg Vital Heynen als bondscoach van Polen het Poolse volkslied mee te zien zingen. Wat een stemming, helemaal toen het eerste punt naar Polen ging. En daarna het tweede en het derde. Maar 0-3 voor werd 8-6 achter bij de eerste technische time out. USA nam het initiatief over via Defalco en Russell  (13-9) en stond bij de tweede verplichte rust met 16-10 voor. USA bleef dominant (21-13) en won de set met 25-17 van de wereldkampioen.

Polen kwam in de tweede set met 0-5 voor en bij 5-5 was het weer gelijk. Bij 6-11 stonden ze weer vijf punten voor en hield dat vast (11-16). Kubiak scoorde 20-23, het publiek ging staan en zong: “Ga staan als je voor Polen bent.” In het Pools natuurlijk. Gelijk bij 24-24, alle setpoints weg! Maar er volgden nog een aantal voor beide teams, pas bij 32-34 was de set beslist. Stand 1-1 in sets.

En er volgden nog twee sets, die samen meer dan een uur in beslag namen. De derde ging na 39 minuten met 28-26 naar USA, nadat Polen via een ace van Kubiak bij 23-24 op setpoint was gekomen, ten einde. De vierde duurde met 33 minuten iets korter, de set maakte de tiebreak na de 23-25 Poolse winst noodzakelijk. De bijna 9.000 fans gingen er nog eens goed voor zitten en staan en hun onvoorwaardelijke steun aan de ploeg loonde zich. Polen won de tiebreak met 9-15 en de wedstrijd met 2-3.  Na meer dan 3 uur was er eindelijk een beslissing. Defalco en Sliwka werden met 20 punten elk topscorer. De eigen score bedroeg 80 / 71, de foutenlast 46 /37 (!).

Novi Sad, Servië: Japan had na de zege tegen Servië Rusland als tweede tegenstander. Ze konden na een 1-2 achterstand in sets (22-25, 25-23, 19-25) er bijna nog een tiebreak uitslepen, maar op 23-22 in de vierde set ging het mis. Rusland scoorde drie keer achter elkaar voor de 23-25 en 1-3 winst.

Servië en Frankrijk speelden een heel vlotte eerste set, met 12-25 was de winst voor Frankrijk snel binnen. Daarna herstelde Servië zich, maar niet voldoende om set twee te pakken (22-25 verlies). Dat lukte pas in de derde doorgang, die ze met 25-20 voor zich beslisten. Frankrijk maakte van 1-2 in sets wedstrijdwinst via de 20-25 in de vierde set.   Frankrijk had vijf spelers die een score met dubbele cijfers hadden, Servië maar één. Dusan Petkovic werd met 20 punten topscorer.

Jiangmen, China: Italië en Duitsland openden de wedstrijddag in China. Italië had eergistern van Iran verloren, Duitsland van China gewonnen. Deze keer trok Italië aan het langste eind en stond Duitsland na drie sets met lege handen. Het was weliswaar nipt met 25-21, 30-28 en 25-23, maar dat telt niet meer na afloop. In de eerste set ging het voor Duitsland na 20-20 mis, in de tweede blokkeerde Italië zich na de 22-23 achterstand naar 24-23 voor en won uiteindelijk ook via een blokpunt bij 29-28. Ook de derde set was weer close, maar twee punten verschil waren voldoende voor de winst. Nelli werd met 19 scores de succesvolste speler op het veld.

Bij China vs Iran boekte Iran de tweede zege en leed China zijn tweede nederlaag in de openingsweek. Het werd 0-3 voor Iran, dat met 22-25, 18-25 en 21-25 dus een zege in drie sets boekte.

Mendoza Argentinië. Canada (foto hierboven) vs Portugal werd met 3-0 winst voor Canada afgesloten, de tweede nederlaag van de Portugese ploeg en de eerste winst voor Canada. In de tweede set zat de spanning er tot het eind in, maar was dat na de score op 24-23 als bij toverslag ineens verdwenen. Canada won de eerste set met 25-20 en de derde met 25-16.

Argentinië en Bulgarije hadden beide hun eerste wedstrijd gewonnen en speelden om de voorlopige koppositie van de poule. Na de 25-16 en 25-21 ging het voor Argentinië de goede kant op, echter kwamen ze in de derde set wel met 1-5 achter. Met twee punten voordeel voor Bulgarije op de side out ging het richting de big points bij 20-22. Time out Bulgarije bij 22-22, de pipe aanval maakte 23-22 en daarna pakte Argentinië de 25-23 setwinst. Dus 3-0.