Vizier op volleybal

 

VNL-mannen, spanning bovenin stijgt!

VoV, 11-06-2021. 4:48 uur.  Op de achtste dag van de VNL-competitie in Rimini stonden er bij de mannen een aantal zeer interessante duels op de agenda, die voor de teams een (voorlopig) verschil in de stand konden maken. Geacht werd dat Brazilië en Polen van Bulgarije en Nederland zouden winnen en zo hun topnotering zouden behouden, een terechte aanname bleek later, anders was dat bij Frankrijk vs. Slovenië en Iran vs. Servië. Daar kon, gezien de tussenstand, weleens vuurwerk te verwachten zijn, hetgeen ook een terechte aanname bleek.

Eerst maar een terugblik op Oranje tegen wereldkampioen Polen, het tweede opeenvolgende duel dat de ploeg van Piazza tegenover een topteam uit de wereld plaatste. Tegen Brazilië was het goed, tegen Polen laten we het bij ‘niet zo goed’ houden.

Stijn van Tilburg blikte als volgt terug op de wedstrijd: “Polen heeft een van de beste teams ter wereld, we speelden met Brazilië en Polen achter elkaar tegen de twee beste teams ter wereld. Je kunt alleen maar proberen je best te doen tegen deze ploegen, waartegen we een paar mooie, lange rally’s speelden. Het was erg moeilijk spelen tegen hen.”

Pawel Zatorski van Polen: “Voor ons was het gewoon een wedstrijd, die we moesten winnen. Normaal gesproken zijn we sterker dan Nederland, dus was ons doel dit duel te winnen en ons zo goed mogelijk voor te bereiden op het volgende duel. Dat is dan tegen Brazilië, we zijn wel klaar voor dat moeilijke gevecht.”

En verder hadden de wedstrijden van gisteren de volgende kenmerken.

Servië vs. Iran (foto bovenaan) werd in vijf sets beslist. Vooral in de derde set gaven de teams elkaar niets toe, uiteindelijk besliste de foutenlast van 9 om 6 de strijd en won Iran met 26-28. Daarmee kwam de stand op 1-2, na de 20-25 en 25-15 in de eerste twee sets. Servië won vervolgens de vierde set (25-22) en dwong daarmee de tiebreak af, die ze via 8-2 met 15-8 wonnen. Aan het net scoorde Servië via aanval en blok fors meer punten dan Iran (77 om 59).  Luberic van Servië maakte de meeste punten, totaal 23.

Marko Podrascanin van Servië: “Ik ben blij met de winst, want dit was niet onze best wedstrijd. We kwamen met 1-2 achter tegen een prima spelende ploeg, die vijf zeges op rij had geboekt. Met deze zege zijn we op weg naar de Final Four, nu nog tegen Rusland en USA. Het was mijn 300ste wedstrijd voor Servië, daar ben ik echt trots op.” Amirhossein Esfandiar van Iran: “We hebben kansen gehad, maar hebben die niet benut. We hadden de vierde set moeten winnen, maar maakten daarin te veel fouten na de twintig punten”

Rusland vs. Canada werd een 3-1 zege voor Rusland. Na twee sets, twee keer 25-18, leek het een vlotte Russische zege te worden, maar Canada herstelde zich en pakte de derde set met 23-25. Dezelfde uitslag stond na de vierde set op het scorebord, alleen in omgekeerde volgorde, dus 25-23 voor Rusland. Daarmee pakten ze hun 5de zege, waarmee ze weer volop meedoen voor een plaats bij de eerste vier. Mikhaylov werd met 22 punten de topscorer van de partij.

Frankrijk vs. Slovenië vochten een vijfsetter uit om de zege. Daar leek het niet naar toe te gaan na de 25-17 en 25-19 voor de Fransen in de eerste twee sets. Slovenië kon de wedstrijd ‘in leven’ houden door de derde set met 23-25 te winnen. En daarna hetzelfde nog een keer  te doen door de vierde set met 19-25 (na 9-14, 14-19 en 17-22) voor zich te beslissen. In de tiebreak trokken ze die lijn door. In de beslissende vijfde set had Slovenië het meeste over, via 4-7 en 7-11 werd er na twee foutserves in de finale met 9-15 en dus met 2-3 gewonnen.

De 30 om 44 foutenlast was enorm, waaronder bij Servië 32 foutserves. Mozic (Servië) werd met 20 punten topscorer, voor Frankrijk scoorden Ngapeth en Rossard ieder 14 keer,

Alen Pajenk van Slovenië: “Winnen na met 0-2 achter te hebben gestaan voelt echt hartstikke goed, ook omdat het voor ons de revanche was voor de bij het EK in Duitsland tegen hen verloren duel. We begonnen in de eerste twee sets serverend erg slecht, daarna bracht invaller Mozic positief leven in de brouwerij. Morgen tegen Rusland zal opnieuw een zware partij worden en net als alle andere teams gaan we nu ook weer voor de winst.  Thibault Rossard van Frankrijk: “We begonnen erg goed, maar in de derde set verloren we de focus, waardoor we belangrijke punten makkelijk verloren. Ze kwamen terug in de wedstrijd en speelden daarna een prima partij tot en met de 2-3 winst.

Argentinië vs. Australië werd de achtste nederlaag van Australië. Ze bleven ook in deze ronde zonder zege en zonder punten, zelfs zonder setzege. Het werd 3-0 voor Argentinië. De 25-18 werd definitief via de foutserve van Australië, de 25-19 middels een ace van Argentinië, waarna de 25-20 wel door alle twee manieren om te scoren tot stand zal zijn gekomen. Smith scoorde 11 keer voor Australië, Pereyra kwam tot 15 punten voor Argentinië en zijn collega Agustin Loser sloeg 14 keer een winner.

Duitsland vs. USA sloot af met een 0-3 zege voor USA. Onze Oosterburen kwamen wel steeds beter in de wedstrijd gezien hun 12, 18 en 27 punten per wedstrijd, toen USA al op 25, 25 en 29 uitkwam. Weber maakte er 10 voor Duitsland, USA kende twee topscorers, Muagututia en Sander kregen er allebei 12 op naam.

Bulgarije vs. Brazilië werd ook een driesetter met winst voor Brazilië. Eigenlijk had Bulgarije alleen in de tweede set redelijk weerwoord (22-25) daarvoor (16-25) en daarna (12-25) was het allemaal Brazilië wat de klok sloeg. Duidelijk was wel dat Bulgarije de zeges tegen andere teams bij elkaar moet slaan. Zo heel veel is er verder niet van te vertellen, Brazilië speelde ook nog grotendeels met hun tweede selectie.

Japan vs. Italië ging na een 2-2 stand in de verlenging, die door Japan met 15-9 ruim werd gewonnen. Drie sets gaven de teams elkaar weinig toe (21-25, 25-22, 22-25, daarna leek het alsof Japan het wel lang genoeg vond duren. Met 25-15 dwongen ze de verlenging af, die ze ook snel voor zich beslisten. Takahashi en Ishikawa scoorden beide 19 keer, Nelli en Recine maakten bedien 16 punten.

De stand na acht wedstrijden is nu, met vermelding van gewonnen duels en behaalde punten:

  • 01 t/m 04: Polen en Brazilië 7-21, Frankrijk 6-18, Slovenië 6-17
  • 05 t/m 08: Servië 6-16, Iran en Rusland 5-16, Japan 5-13
  • 09 t/m 12: USA 4-12, Duitsland 3-11, Italië en Argentinië 3-8
  • 13 t/m 16: Canada 2-7, Bulgarije 1-5, NEDERLAND 1-3, Australië 0-0.

Vandaag speelt Oranje om 15:00 uur tegen Bulgarije, beide teams zullen gezien de stand mogelijkheden zien om met winst af te sluiten. Vuurwerk wordt er verder verwacht bij Slovenië vs. Rusland, USA vs. Servië en bij de topper Polen vs. Brazilië.

Wij houden u op de hoogte.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.