Vizier op volleybal

 

VNL-mannen, Oranje kansloos tegen Polen.

VoV, 10-06-2021. 22:50 uur. Nederland speelde vanavond tegen Polen, de ploeg van trainer/ coach Vital Heynen, dat bij de laatste twee WK-edities de gouden plak pakte. Na de verloren wedstrijd van gisteren tegen Braziliƫ (3-0) is dit de tweede krachtmeting voor Oranje met een volleybal wereldgrootmacht. Polen was in deze VNL-competitie na zeven wedstrijden samen met Braziliƫ de koploper en een van de kandidaten om na de Robin Round ronde de Final Four, de halve finales om de VNL-titel, te spelen.

Oranje begon tegen Polen met Gijs van Solkema op spelverdeling, Steven Ottenvanger was de libero, Stijn van Tilburg diagonaal. Op mid stonden Fabian Plak en Twan Wiltenburg en de passer lopers posities waren voor Bennie Tuinstra en Stijn van Schie. In de loop van de wedstrijd c.q. bij de starting seven in de volgende sets werden onder andere Robbert Andringa, Maikel van Zeist, Wessel Keemink en Nimir Abdel-Aziz nog ingebracht.

Oranje leek deze keer meer op een versterkte B-selectie, waardoor een goed resultaat vooraf blijkbaar al niet ingecalculeerd hoefde te worden. Een test van het sterkste Oranje op dit VNL-toernooi m.b.t. het komende EK evenmin. Het was dan ook niet vreemd dat Oranje met 3-0 verloor en in de sets maar 14, 17 en 16 punten meekreeg. En het was wat Oranje betreft ook geen wedstrijd om grote verhalen over te schrijven. Dit duel werd nooit een echte wedstrijd.

Abdel Aziz en Andringa werden met 5 (!!) gescoorde punten topscorer bij Oranje. Bij Polen ging die titel naar Bieniek, die er 16 achter zijn naam kreeg. Totaal maakte Oranje 27 eigen punten in drie sets, Polen scoorde er 52 voor zichzelf, hetgeen wel genoeg over de verhoudingen binnen de lijnen duidelijk maakte.

In de eerste set haalde Piazza Oranje al bij 4-1 naar de kant, met 8-3 en 16-9 werd er verplicht gepauzeerd waarna de 21-12 en 25-14 volgden. Polen ging serverend behoorlijk tekeer in deze set. In de tweede set was het verhaal niet veel anders. Na 6-3 en 12-6 werd er bij 16-9 weer gerust, na de 21-14 kon Oranje nog drie punten aan het subtotaal toevoegen.

En in de derde set had Piazza zijn time-outs bij 13-6 al opgebruikt. Maikel van Zeist serveerde de 21-11 met een ace op het scorebord, de 22-12 was een foutserve van hem. Daarna volgden Wessel Keemink, Robbert Andringa en Twan Wiltenburg nog met foutserves, terwijl Nimir Abdel-Aziz nog een paar punten voor de 25-16 eindstand kon toevoegen. Snel vergeten lijkt een goede gedachte.

Morgen speelt Oranje om 15:00 uur tegen Bulgarije, dat net als Oranje in de onderste regionen van de ranglijst staat.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.